Další návraty odchovanců? Kdyby byla možnost oslovím je, prozrazuje nový kouč Radek Haman

Zveřejněno 01.05.2019 | Ondřej Krásný
Ž Ď Á R  N A D  S Á Z A V O U - Radek Haman naskočil v loňské sezoně do rozjetého vlaku a od prosince plnil funkci asistenta trenéra na střídačce žďárských Plamenů. V pátek začne letní přípravu již v roli hlavního kouče žďárských hokejistů. Jak sám říká, na sezonu se hodně těší, i přesto, že finanční situace klubu je velmi nejistá. Radek Haman patří k našim slavným odchovancům, kteří si loni zahráli na srpnové exhibici a potvrzuje, že kdyby byla možnost, aby se připojili další, určitě je osloví.

Foto: Petr Nedvěd

Od konce sezony uběhlo jen teprve pár týdnů, přesto se odehrálo v klubu hodně změn. Jak reagují hráči na tuto nejistou situaci?
Já to považuji za naprosto zásadní! To, že jsem viděl, že jsou hráči ochotni fungovat a pracovat v takovém úsporném režimu, protože nevíme jaká bude finanční situace v další sezoně, to hrozně moc oceňuji. Na hráčích byla vidět chuť, mluvili jsme o tom.

Na místě hlavního kouče vystřídáte Michala Konečného, jak dlouho jste se rozmýšlel, a co převážilo to, že jste kývl na tuto nabídku?
Rozhodovali tři věci. Jedna byla, jak už jsem říkal postoj mužstva, že má chuť jít do toho, to bylo zásadní. A samozřejmě znalost prostředí a lidí, kteří pro ten hokej něco dělají. Vím, jací jsou povahově, co od koho můžu očekávat a podobně. Je vidět, že lidem tady na hokeji hodně záleží. No a třetí otázka byla spíš osobní, zda zvládnu trénovat zároveň s prací a skloubit to s rodinou.

Asistenta trenéra vám bude dělat Martin Nečas. Už loni jste si takhle jeden zápas odkoučovali, rozumíte si hokejově?
U mnoha věcí jsme se už v loňské sezoně shodli, máme podobné názory na většinu otázek. Je jasné, že někdy se v názorech lišíme, ale to není vůbec od věci. Klíčové je, že v těch hlavních a nejdůležitějších otázkách jsme za jedno a rozumíme si.

Letní příprava začne v květnu, co si v ní od hráčů slibujete?
Během dubna jsme s hráči mluvili. Měli jsme schůzku a individuální pohovory. Nastavili jsme si pravidla a dopředu jsme si řekli, kdo co bude a nebude stíhat. Tímhle máme vyřešeno pak nepříjemné věci, když zjistíme, že je u někoho ta docházka špatná. Samozřejmě budu rád, abychom chodili v co největším počtu. Mužstvo se musí přes léto potkávat, přesto, že se všichni dobře znají, tak je důležité prohlubovat ty vztahy. A za další je dobré, když ty kluky někdo vede, protože si nemyslím, že má někdo dostatek motivace k tomu, že by si řekl tak a teď půjdu něco dělat. Naprosto to chápu, hráči jsou unavení z práce a obdivuji je, že do toho ještě chodí na tréninky, ale to je právě ten důvod, proč preferuji to, abychom trénovali co nejvíc pohromadě.

Je něco konkrétního, čeho jste si během loňské sezony všiml a chcete na tom v létě zapracovat?
Já u loňské letní přípravy nebyl, ale jak znám Michala, tak jsem si jistý, že v tomhle ohledu byli hráči dobře připraveni. Je důležité, abychom přes léto potrénovali, nabrali nějakou kondici, zaběhali si a získali něco do té zimy. Ale nejdůležitější období bude až půjdeme v srpnu na led.

Aktuální kádr čítá 7 obránců, 11 útočníků, ale pouze jeden brankář. Pokud to v rámci finančních možností půjde, máte ještě zájem tým posilovat?
Aktuálně vycházíme z toho, co půjde do letní přípravy. Co se týče druhého brankáře, tak o tom jednáme a během týdne by to snad mělo být vyřešené. Já bych chtěl, aby byl tým co nejvíce pohromadě. Nechtěl bych se spoléhat hlavně na kluky z první ligy. Ano pokud nám přijdou občas pomoci, tak jedině dobře, ale základ musí být tvořen našimi hráči a s nimi chci pracovat.

Před rokem v srpnu jste si zahrál exhibici k oslavě 80 let žďárského hokeje, dá se říct, že od té doby vaše trenérská kariéra vzala rychlý spád sem do Žďáru...
To je pravda, ale tak to v životě občas je. Přišlo to už v prosinci, kdy jsem najednou jel do Moravských Budějovic na zápas. Bylo to z ničeho nic. Měl jsem vždycky chuť hokeji tady něco vrátit, ale je pravda, že aktivně jsem se do toho neangažoval.

Přesto, že jste hokejovou kariéru strávil v jiných klubech, je vidět, že vám na mateřském klubu záleží. Dokážete si představit, že by se připojili i další slavní odchovanci?
Naše představa, když jsme nad tím začátkem dubna seděli byla taková, zapojit co nejvíc domácích kluků, kteří třeba hrají nižší soutěž. Prostě, abychom jim dali šanci minimálně zabojovat o to místo v týmu. To odpovídá i této otázce, co se týče hráčů, kteří v hokeji hráli na mezinárodní úrovni a do teď na té nejvyšší úrovní hrají. V případě, že by se někdo z těchto odchovanců rozhodl skončit s hokejem, neváhal bych a hráče bych oslovil, jestli by měl zájem tady hrát.

Myslíte, že je to vůbec reálné, aby se v budoucnu dejme tomu například Tomáš Rolinek připojil k Plamenům?
Hraje v tom roli spousta faktorů. Já rozhodně nechci za ty hráče odpovídat nebo mluvit. Ani si nemyslím, že by někdo z nich měl v plánu teď končit kariéru. Jsou v tom poté osobní otázky, jako je rodina a podobně. Na druhou stranu, z mé zkušenosti během té loňské exhibice jsem viděl, že kluci mají stále vřelý vztah k hokeji ve Žďáře a záleží jim na něm. Chápu fanoušky, že si to hodně přejí. Bylo by to pro všechny skvělé.