Martin Sobotka a statistická fakta hodnotí třetí čtvrtinu základní části

Zveřejněno 18.01.2013 | mk
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Již o víkendu vstoupí 2.liga do své závěrečné čtvrtiny a bude vrcholit boj o play-off a co nejlepší výchozí pozice. Dnes se však ještě vrátíme k uplynulému kvartálu a to jak v řeči statistických čísel, tak v hodnocení této části žďárským trenérem Martinem Sobotkou.

Foto: Tomáš Marek

Týmové statistiky

Legenda:

BC - celkem získaných bodů / BZC – průměr bodů na zápas celkem
BD - počet bodů získaných doma / BZD - průměr bodů na zápas doma
BV - počet bodů získaných venku / BZV - průměr bodů na zápas venku

VGC – vstřelených gólů celkem / VGZ – průměr vstřelených gólů na zápas
IGC – inkasovaných gólů celkem / IGZ – průměr inkasovaných gólů na zápas
SBS – počet střel na branku soupeře / SVG – počet střel na 1 vstřelený gól
SBŽ – počet střel na branku Žďáru / SIG – počet střel na 1 inkasovaný gól
USŽ% - procentuální úspěšnost střelby Žďáru / USS% - procentuální úspěšnost střelby soupeřů

CTM – celkem trestných minut / TMZ – trestných minut na zápas
CPH – celkem přesilových her / CO – celkem oslabení
VPH – počet využitých přesilových her/ UO – počet ubráněných oslabení
ÚVPH% - procent. úspěšnost využití přesil. her / ÚUO% - procent. úspěšnost ubráněných oslabení
IGPH – inkasovaných gólu v přesilové hře / VGO – vstřelených gólu v oslabení

NC – návštěvnost celkem
PNC – průměrná návštěvnost na zápas

Individuální statistiky

Nejproduktivnější hráč: Jiří Plachý - 29 bodů (15+14) / 22 zápasů = 1,32 bodu na 1 zápas
Nejproduktivnější obránce: Petr Beneš - 13 bodů (6+7) a Pavel Staněk – 13 bodů (3+10)
Nejlepší střelec: Jiří Plachý – 15 branek
Nejtrestanější hráč: Tomáš Smejkal - 67 minut (16x2min, 1x5min + 10min OT + DKU OT)
Nejrychlejší branka: Luboš Kunstmüller - čas 00:40 22.9.2012 3.kolo Břeclav – Žďár (5:3)
Nejúspěšnější brankář: Jiří Sláma – 2,86 inkasovaných branek na zápas, 91,58% úspěšných zásahů

Martin Sobotka

Jak hodnotíte třetí čtvrtinu základní části?
Pokud budeme vycházet z té naší prognózy, o které jsem mluvil na začátku soutěže, že šedesát bodů v základní části by nám mohlo zajistit místo v první čtveřici a lepší výchozí pozici do play-off, tak se to zatím docela potvrzuje. Na druhou stranu ta vyrovnanost týmů mezi druhým a šestým celkem tabulky je obrovská a může nakonec rozhodovat každý bodík nebo i vzájemné zápasy. Těší mě, že se nám pořád daří udržovat a v posledních dvou čtvrtkách i překračovat, tu hranici patnácti získaných bodů za čtvrtinu, což nám dává naděje na umístění v té elitní čtyřce. Ovšem za podmínky, že i v závěrečné části tento trend udržíme.

Těch bodů ale mohlo být i víc, především pak ztráta na ledě trápícího se Vajgaru asi mrzí…
Přesně tak. Škoda některých zápasů, ať už ten zmíněný Hradec nebo předtím Břeclav. Byly tam vysoké porážky, ale myslím si, že při trochu lepší… konstalaci, jsme mohli v obou případech nějaké body přivést. Bohužel se to tam tak sešlo, že ty zápasy nevyšly vůbec nikomu a mančaft nehrál, tak jak bych si představoval a jak jsme letos zvyklí. Pak nás samozřejmě mrzela ztráta bodu v jasném zápase v Nymburku nebo i těsná prohra na konci posledního utkání s Hodonínem. Ale to se stává, k hokeji to patří a nemá cenu teď nad tím brečet. Na druhou stranu jsme to otočili třeba v Pelhřimově, kde jsme celý zápas prohrávali.

Teď vás čeká poslední čtvrtina základní části a bude se rozhodovat o výchozích pozicích do vyřazovacích bojů…
Hlavně nesmíme usnout na vavřínech. Podle mě se bude bojovat o druhé až šesté místo. V tuto chvíli už nemůžeme říkat, že máme cíl play-off nebo že šesté místo by bylo také dobré. Teď už si ten cíl musíme jasně dát a vybojovat si pozici do čtvrtého místa. Cokoli horšího by už pro mě bylo zklamáním.

Budete postupně stále více sledovat vývoj v tabulce a pokud to bude možné, v závěru si třeba tzv. „vybírat“ soupeře do čtvrtfinále?
Jak jsem říkal, chceme být ve čtyřce, abychom začínali play-off doma. Po těch letech a po letošní sezóně, by si to zasloužili hlavně fanoušci. Z hokejového hlediska to nemusí být vždy až taková výhoda, ale rozhodně to chceme. Nějak spekulovat a vybírat si soupeře je úplný nesmysl a v žádném případě bychom nic takového nedělali. Můžete si vybrat soupeře a pak vyfičíte 3:0 a budete pro smích. Navíc ti soupeři jsou tak vyrovnaní, že není ani z čeho vybírat. Každý ze soupeřů, kteří přichází v úvahu je těžký a nebezpečný, ale každý je porazitelný. Musíme hrát zápas od zápasu, na každý se pořádně připravit, uhrát co nejvíce bodů a skončit co nejvýš. To je podle mě nejlepší příprava na úspěch v play-off.

Máme za sebou tři čtvrtiny základní části. Vidíte nějaký posun a nějaké změny v herním projevu mužstva?
Myslím si, že je v té hře znát určitý pokrok a věřím, že i divák, který tomu trochu rozumí, tak to vidí. Řekl bych, že kluci docela pochopili, co ten hokej obnáší a jak je potřeba hrát i po té taktické stránce. Samozřejmě chyby děláme, dělá je každý soupeř i teď Hodonín je udělal. Prostě bez chyb se hrát nedá, ale kdo jich udělá míň, většinou vyhrává. Důležité je na jednu stranu počet chyb minimalizovat a na druhou stranu dokázat maximálně využít chyb soupeře. A to si myslím, že jsme dokázali během letošní sezóny zlepšit. Především se jedná o zbytečné ztráty puku ať na naší nebo soupeřově modré čáře, takže ztráty kotoučů a rychlé protiútoky soupeře dokážeme docela eliminovat. Myslím si, že i v obranném pásmu to má hlavu a patu. Kluci ví, kdo si má koho přebírat. Při založení útoku, každý má nějaký svůj post a ví, kde se má pohybovat. Takže z mého pohledu si myslím, že se náš projev lepší a řekl bych, že nějaké pokroky skutečně vidět jsou. Alespoň já jsem s hrou spokojený a myslím si, že se to nějakým směrem ubírá. Kluci vědí, co se po nich chce, vědí co mají dělat a věřím, že i náročný žďárský divák to ocení.

Blíží se konec přestupního termínu. Chystáte ještě nějaké posílení nebo změny v kádru?
Měli jsme rozjednanou jednu obrovskou posilu, ale bohužel to nedopadlo. Oslovili jsme Radka Hamana, který již letos za Znojmo nehraje. Řekl nám, že má nabídek víc, ale potěšilo nás, že pokud by někam šel, tak jedině do Žďáru a rád by se do svého rodného města ještě vrátil. Takovýhle hráč by nám určitě hodně pomohl a vnesl nám tam trochu klidu. Což si myslím, že té naší hře ještě trochu chybí, kluci jsou mladí a občas trochu divocí, takže jeho klid, přehled a zkušenosti by byly bezpochyby přínosem. Nakonec to bohužel nedopadlo, protože Radek ve Znojmě trénuje juniorku, je na to sám a naznal, že by to nedokázal plnohodnotně skloubit. Ale není všem dnům konec a Radek sám naznačil, že nechce ještě s aktivní hokejovou kariérou skončit, takže uvidíme… Jinak řešíme s Brodem Petra Štěpánka, kterého tam máme na hostování a tam pak bude záležet na nich, zda by nám ho uvolňovali na střídavé starty.