100. duel proti Kolínu !

Zveřejněno 08.02.2011 | mk
SC Kolín SKLH Žďár nad Sázavou
35., středa 9.2.2011 18:00
SC Kolín - SKLH Žďár nad Sázavou KOL - ZNS
K O L Í N – Předposlední kolo před závěrem základní části letošního ročníku 2.ligy, je na programu ve středu. Kuchyňova družina vyráží do středních Čech, kde sehraje jubilejní sté utkání mezi Kolínem a Žďárem v historii obou klubů. Hosté pojedou se snahou prodloužit sérii vítězných zápasů a udržet, případně ještě vylepšit svoji pozici do play-off.
V minulém týdnu, sehrály žďárské Plameny dvě derby s Pelhřimovem a s Chotěboří. Tyto zápasy nazýváme derby kvůli regionální souvislosti, náboji a atmosféře. Nadcházející utkání proti Kolínu, by se však dalo nazvat jako největší tradiční derby. Kolínský hokejový klub je nejčastějším soupeřem Žďáru v jeho více než sedmdesátileté hokejové historii. Podle dostupných pramenů, jsme sehráli 99 vzájemných utkání a ve středu čeká oba soupeře jubilejní stý duel. První zdokumentovaný zápas je znám z roku 1952, ve kterém tehdejší Sokol Žďass (nejde o překlep, Žďass byl oficiální název) porazil Tatru Kolín 7:3. Celková bilance všech devětadevadesáti utkání, vychází lépe pro kolínský klub, jenž dokázal vyhrát 44 utkání, zatímco Žďár zaznamenal jen 42 vítězství. Zbylých 13 zápasů skončilo nerozhodným výsledkem.

Středočeši otočili bilanci úspěšnosti ve svůj prospěch až v posledních dvou letech, kdy v sedmi zápasech šestkrát za sebou vyhráli, až v tom posledním letos v lednu dokázal Žďár alespoň jednou uspět. Žďárští mají ovšem na svém kontě několik krutých debaklů na účet Kolína, nejvýraznější z nich bylo 11:0 v sezóně 1988/89 a vůbec největší, který si budou jistě mnozí pamatovat, patří do nedávné minulosti. V sezóně 2005/06 v utkání skupiny o 9. – 12. místo, ve které již měl Kolín jistotu záchrany a naopak žďárští se připravovali na blížící se baráž o udržení ve 2.lize, deklasoval Žďár svého soupeře, jenž dorazil s pouhými deseti hráči v poli, ponižujícím debaklem 19:2. Naopak Kolín vyprovodil žďárského soupeře největší porážkou v sezóně 1982/83 výsledkem 10:1.

Kromě přímých soubojů, najdeme u obou klubů řadu podobností. Kolín a Žďár má nejvyšší návštěvnost naší skupiny 2.ligy. Soupisky obou celků jsou zaplněny především vlastními odchovanci, což je pozitivní důsledek dobré práce s mládeží v obou klubech, kterou na takové úrovni nenajdeme u žádného jiného z našich ostatních soupeřů. No a tečka na závěr, opět prokazující kvalitu hokejové školy obou soupeřů. Nejen Žďár oslavoval v loňském roce své mistry světa, ale také Kolín. Sice o jednoho méně, ale to není důležité, podstatné je to, že kolínští odchovanci Petr Čáslava a Tomáš Mojžíš společně s těmi žďárskými Tomášem Rolinkem, Petrem Koukalem a Petrem Vampolou (a několika dalšími), vybojovali titul mistrů světa a oba tyto malé kluby společně dodaly do mistrovského týmu téměř čtvrtinu hráčů.

Jak bylo již uvedeno, v posledních dvou sezónách se ve vzájemných duelech daří především Kolínským Kozlům. Stoprocentně to platilo v té minulé a letos v prvních dvou zápasech, ve kterých tradice s předchozího ročníku pokračovala. V devátém kole Kozlové deklasovali Plameny na Bouchalkách 1:7 a také odvetu zvládli lépe Středočeši domácím vítězstvím 5:1. Až rok 2011 přinesl změnu. Zlepšená povánoční forma Plamenů znamenala vítězství nad Kolínem po dlouhých čtyřech letech. V sedmadvacátém kole vyhrál Žďár po skvělém výkonu na svém ledě vysoko 6:2, čímž přispěl k návratu do pozic zajišťujících play-off.

9.kolo, neděle 17.10.2010 SKLH Žďár nad Sázavou - SC Kolínští Kozlové 1:7 (1:0, 0:4, 0:3)

18.kolo, neděle 28.11.2010 SC Kolínští Kozlové - SKLH Žďár nad Sázavou 5:1 (3:1, 1:0, 1:0)

27.kolo, středa 12.1.2011 SKLH Žďár nad Sázavou - SC Kolínští Kozlové 6:2 (2:1, 2:0, 2:1)

Video sestřih utkání 9.kola Žďár – Kolín 1:7.

Video sestřih utkání 27.kola Žďár – Kolín 6:2.

Zatímco v loňské sezóně se o postupovou osmičku bojovalo až do poslední minuty posledního kola, je letos o čtvrtfinalistech jasno již dvě kola před koncem. Stejně tak je jisté, že pro kutnohorské Sršně v neděli sezóna skončí a několik kol je již také známo, že Chotěboř bude o setrvání ve třetí nejvyšší soutěži bojovat v baráži. O co se tedy v posledních zápasech ve středu a o víkendu bude hrát? Chotěboř a Kutná Hora již jen o čest a snad i přízeň svých diváků. Ovšem Jindřichův Hradec, si může již ve středu v Kutné Hoře zajistit celkové prvenství v základní části skupiny střed. Ostatní mužstva včetně Žďáru, budou bojovat o co nejlepší pořadí a tím nejvýhodnější pozici do play-off.

Hlavní tlačenice je do první čtyřky, která znamená výhodu domácího prostředí v prvním a případném třetím rozhodujícím zápase. Jistotu elitní čtyřky mají pouze Vajgar a Benešov, o zbývající dvě místa svedou boj čtyři týmy: Kolín, Milevsko, Nymburk a Pelhřimov. Naopak Žďár a Trutnov již do tohoto boje nezasáhnou, ale jejich úsilí povede k získání co nejvyšší příčky a tím papírově slabšího soupeře do prvního kola vyřazovacích bojů. Předpokládá se především snaha nezůstat na osmém místě, protože to by znamenalo vstoupit do play-off proti obecně předpokládanému vítězi a největšímu favoritovi nejen druhé ligy, ale i na postup, jindřichohradeckému Vajgaru, se kterým mají Žďárští zkušenosti již z loňského play-off.

Oba soupeři tedy mají o co bojovat. Kolín dokonce má ještě teoretickou šanci i na celkové vítězství. Musel by však zítra vyhrát, Vajgar prohrát a pak v přímém souboji v posledním zápase zdolat Jindřichův Hradec za tři body na jeho ledě. Navíc by musel alespoň v jednom zápase prohrát Benešov, ale pokud by to bylo v tom nedělním, kdy nastoupí na Bouchalkách proti Žďáru, určitě bychom se nezlobili. Žďár totiž má šanci na umístění od pátého do osmého místa. Lepší umístění než je aktuální sedmá příčka, ovšem nemá ve vlastních rukou. Ani případná vítězství v obou zbývajících zápasech, by Plamenům nemusela posun nahoru přinést. Pro lepší závěrečnou pozici, by musel nejméně o dva body přijít Pelhřimov nebo Nymburk alespoň o pět.

Oběma soupeřům se v poslední době celkem daří a tak se diváci mohou určitě těšit na kvalitní hokejovou podívanou a možná dramatický duel. V obou městech je o hokej velký zájem a tak můžeme rovněž očekávat dobrou diváckou kulisu, pravděpodobně i s přispěním skupiny žďárských příznivců a vzhledem k dobrým vztahům obou fanouškovských táborů se jistě není třeba obávat nějakých extempore, ale spíše se těšit na bouřlivou atmosféru a doufejme, že také na pěkný hokej.

Poslední zápasy SC Kolín
12.1.2011 SKLH Žďár nad Sázavou - TJ SC Kolín 6:2
16.1.2011 NED Hockey Nymburk - TJ SC Kolín 5:3
19.1.2011 HC Chotěboř - TJ SC Kolín 3:6
23.1.2011 TJ SC Kolín - Spartak Pelhřimov 5:2
26.1.2011 HC Trutnov - TJ SC Kolín 0:4
30.1.2011 TJ SC Kolín -- HC Benešov 1:5
2.2.2011 TJ Stadion Kutná Hora - TJ SC Kolín 2:5
6.2.2011 TJ SC Kolín - HC Milevsko 2010 6:2

Program 35.kola:
HC Trutnov - HC Milevsko 2010 18:00
TJ Stadion Kutná Hora - KLH Vajgar Jindřichův Hradec 18:00
TJ SC Kolín - SKLH Žďár nad Sázavou 18:00
HC Benešov - NED Hockey Nymburk 18:00
HC Chotěboř - Spartak Pelhřimov 18:00

Utkání začíná ve středu 9.února v 18:00 na zimním stadionu v Kolíně. Kdo nepojede podpořit žďárský tým přímo do Kolína, může sledovat průběh utkání prostřednictvím onlajn přenosu.