Představujeme: HC Děčín

Zveřejněno 27.07.2013 | mk
V dnešním díle letního seriálu Představujeme:… se můžete seznámit se severočeským týmem HC Děčín. Ten v minulé sezóně obsadil stejně jako Žďár třetí místo v základní části, ale v play-off se mu již nedařilo. Který z obou soupeřů si přinese do nové sezóny lepší formu, zjistíme hned v první kole, kdy Plameny pocestují do 270 km vzdáleného Děčína a odstartují tam nový ročník 2.ligy.
Lední hokej se v severočeském městě na soutoku Labe a Ploučnice, ve kterém dnes žije přes 50 tisíc obyvatel, začal prosazovat až po 2.světové válce a první záznam o hokeji v Děčíně pochází z 1.září roku 1945.

Nejrychlejší kolektivní sport, který v té době zažíval v celém Československu obrovský rozmach, neměl však v Děčíně na růžích ustláno a nedočkal se zpočátku velkého rozvoje. Na přelomu padesátých a šedesátých let minulého století zde hokej dokonce úplně zanikl.

Za další zmínku pak stojí až novodobá historie klubu, která přímo souvisí se vznikem zimního stadionu s uměle chlazenou ledovou plochou, která byla vybudována v roce 1969 a o 14 let později v roce 1983 byl stadion zastřešen a dokončen. Dnes děčínský „zimák“ disponuje kapacitou 5100 míst a všechna jsou k sezení.

Bohužel se stadionu v Děčíně nevyhnula letošní červnová povodeň a rozlité Labe si našlo cestu i do hokejového stánku. Jen díky obětavosti místních hasičů, ale i hráčů, trenérů a funkcionářů klubu, se podařilo zabránit vážným škodám a v současné době je stadion již plně připraven na zahájení nadcházející sezóny.

HC Děčín se posledních 20 let účastní 2. hokejové ligy, kde za tuto dobu zaznamenal několik nemalých úspěchů. Na svém kontě má jedno 1. místo, dvě stříbrné příčky a dvě bronzové, přičemž ten druhý bronz je nejčerstvější úspěch Severočechů z právě uplynulé sezóny. Ten se však týká pouze základní části, protože v play-off byl Děčín vyřazen již ve čtvrtfinále Sokolovem v poměru 2:3 na zápasy.

To v předcházející sezóně 2011/2012 si v Děčíně zahráli dokonce finále a pětizápasovou bitvu proti Klášterci sledovalo na děčínském stadionu kolem 3000 diváků. Nakonec však byl úspěšnější soupeř (3:2) a brána prvoligové baráže zůstala děčínským hokejistům i jejich fanouškům zavřená.

Z hlediska návštěvnosti je velmi zajímavý propastný rozdíl mezi dlouhodobou soutěží a play-off. V minulé sezóně chodilo na zápasy základní části v průměru 291 diváků, zatímco v play-off to bylo 1210 !

S děčínským hokejem je spojeno i jedno nepřehlédnutelné jméno v českém hokeji. Rodákem a odchovancem Děčína je mnohonásobný reprezentant, držitel stříbrné a bronzové medaile z MS a dvojnásobný mistr Finska Petr Tenkrát. Aktuálně má tento šestatřicetiletý útočník tříletou smlouvu v české extralize s kladenskými Rytíři.

Děčín sice není soupeř, se kterým bychom se letos střetli úplně poprvé, ale v celé historii obou celků existuje jen jedna jediná sezóna, ve které se hokejisté Žďáru a Děčína utkávali. Stalo se tak v druholigovém ročníku 1999/2000 a ze dvou měření sil vyšli lépe Žďárští. Nejprve si připsali výhru na severu Čech 1:3 (0:1, 0:1, 1:1) a odveta na Bouchalkách skončila remízou 3:3 (2:1, 1:1, 0:1).

Děčínský klub a jeho dresy charakterizují modrá a bílá barva. V logu klubu je vyobrazen jako maskot medvěd. Nemáme to ověřené, ale s největší pravděpodobností se do klubového znaku dostal díky Sigfriedovi, což je medvěd grizzly a největší celebrita místní zoologické zahrady, která v lednu oslavila třicáté narozeniny.

Ani z tohoto severočeského města zatím nepřichází žádné informace o případných změnách v kádru pro novou sezónu a tak si představme alespoň největší opory té loňské. HC Děčín v uplynulé sezóně dominoval především po ofenzivní stránce, když zatížil konta soupeřů druhým nejvyšším přídělem, který čítal celkem 160 branek, což bylo jen o čtyři méně než vítězný Tábor.

Na této vysoké produktivitě má nejvyšší podíl hvězda klubu první velikosti Michal Oliverius ověnčený bohatými extraligovými i prvoligovými zkušenostmi (Karlovy Vary, Litvínov, Mladá Boleslav, Kadaň, Most, Třebíč…). V Děčíně bude působit již čtvrtou sezónu a v té uplynulé si připsal na konto úctyhodných 60 kanadských bodů. Jeho síla je však především v tvořivosti a neocenitelným způsobem připravuje šance pro své spoluhráče. Tomu odpovídají i jeho statistické údaje, podle kterých asistoval na 44 brankách, zatímco sám skóroval „pouze“ šestnáctkrát.

Trenér Karel Chládek má však k dispozici také další produktivní forwardy, jako je vloni čytřiačtyřicetibodový Tomáš Vávra (24+20) nebo jen o čtyři body horší Lukáš Zika (18+22). Mezi obránci nejvíce vynikali Milan Stezka (7+10), Jan Kaltenböck (4+12) nebo Ondřej Hříbal (3+12). Mezi třemi tyčemi se nejvíce musel ohánět třiadvacetiletý brankář Lukáš Lavinger, který odchytal nejvíce zápasů. V devíti případech však trenér Chládek využil služeb Michaela Petráska na střídavý start z prvoligového Ústí nad Labem.

Duel mezi HC Děčín a SKLH Žďár nad Sázavou odstartuje nový ročník 2.ligy. Stane se tak v sobotu 14. září na děčínském zimním stadionu. Žďárští diváci se mohou na návštěvu hokejistů Děčína těšit do 30. listopadu, kdy Plameny sehrají na Bouchalkách odvetu proti severočeskému protivníkovi.