Představujeme: HC Řisuty

Zveřejněno 21.07.2013 | mk, jk
Po lídrovi loňské Západní divize Vám dnes představíme další zajímavý tým HC Řisuty, který v minulém ročníku pořádně šlapal na paty favorizovanému Táboru, se kterým svedl napínavou finálovou bitvu o baráž do 1. ligy. Je to zároveň jediný skutečně nový soupeř, se kterým se žďárští hokejisté nikdy v historii neutkali.
První kroky hokejového sportu se v obci Řisuty, která leží ve Středočeském kraji 8 km od Slaného a 20 km od Kladna, začaly psát v roce 1949 pod hlavičkou Sokola, kdy do obce dorazila vlna nadšení z mistrovsví světa a úspěchů československé reprezentace. 29. ledna 1950 sehráli domácí hráči své první utkání a porazili v něm Sokol Tuřany 6:4. Na místním rybníku pak sehrály další generace hokejistů Řisut mnoho utkání.

Mistrovské zápasy se nesly v duchu regionálních a divizních soupeřů, se kterými Buldoci sváděli vyrovnané boje. Zlepšující se výkony v posledních deseti letech a budování silného týmu však katapultovaly Buldoky až do druhé ligy, kde dokonce proháněli suveréna minulého ročníku HC Tábor.

Velký rozmach zaznamenali od sezóny 2006/2007, od kdy jsou pravidelnými účastníky 2. hokejové ligy a často patří ke špičkám západní divize třetí nejvyšší soutěže. Jak jsme již zmínili, nejlepší výsledky zaznamenali Buldoci v uplynulé sezóně, kdy nejprve obsadili 2. místo po základní části a v následném play-off prošli až do finále.

Ve vyřazovacích bojích nejprve zdolali pražskou Kobru 3:2 na zápasy, následně si hravě poradili s Kláštercem (3:0) a ani ve finále proti favorizovanému Táboru si Středočeši nevedli špatně a jednou výhrou protáhli sérii na 4 zápasy, kterou nakonec Kohouti zvládli poměrem 3:1 na zápasy.

Řisuty mají však jedno neoddiskutovatelné prvenství a jsou určitou raritou. Řisuty jsou suverénně nejmenší obcí, která se účastní ligových hokejových soutěží a zřejmě i jednou z nejmenších, kde se vůbec hokej hraje v rámci oficiálních soutěží. Obec čítá 313 obyvatel a s průměrnou návštěvností 105 diváků na zápas je v přepočtu na počet obyvatel tento klub nejnavštěvovanější v celé republice.

A to ještě jeho fanouškům komplikuje situaci fakt, že Řisuty nedisponují odpovídajícím hokejovým kluzištěm a své zápasy hrají na 5km vzdáleném zimním stadionu ve Slaném, jenž má k dispozici kapacitu 3200 míst. Plameny budou na cestě k tomuto soupeři muset absolvovat 198 km, ale počkají si až na 28.kolo v sobotu 18.ledna. Domácí fanoušci budou moci tohoto soupeře vidět na Bouchalkách poprvé v rámci 11.kola v sobotu 26. října, kdy je na programu historicky první zápas obou protivníků.

HC Řisuty zdobí modrobílooranžová kombinace klubových barev. K základním symbolům patří také logo, jehož hlavním motivem je buldok jako maskot týmu. Tento aktivní a bojovný pes dal hokejistům Řisut i přezdívku „Buldoci“, která se již výrazně vžila a patřím k běžným formám pojmenování tohoto špičkového mužstva.

Před nadcházejícím ročníkem je budování kádru v plném proudu a sestava týmu vedeného trenérem Janem Novotným se v současné době dolaďuje. Zatím tudíž není známo, zda se mezi Buldoky objeví nějaká nová jména, či naopak někteří tým opustí.

V uplynulé sezóně tvořili hlavní osu týmu kladenští odchovanci, jimž vévodí Matěj Kos (27 let) se sedmačtyřiceti kanadskými body (18+29) a mezi tyto tahouny týmu patří další dva forwardi, šestadvacetiletý Tomáš Hudíček (17+21) a o rok mladší Tomáš Landa (12+25) a také nejproduktivnější obránce, rovněž pětadvacetiletý Roman Čermák (4+15).

Podle počtu odchytaných zápasů, byl v minulé sezóně jedničkou v brankovišti sedmadvacetiletý Vít Schwamberger s průměrem 3,2 inkasované branky na zápas. Ovšem výraznou oporou se stal mladý Jan Dlouhý, který alternoval z juniorky pražské Slávie a v deseti zápasech základní části dosáhl úctyhodného průměru 2,08. V play-off se stal tento dvacetiletý mladík jedním ze strůjců loňského historického úspěchu HC Řisuty.

Středočeský celek sází především na propracovanou obranu a právě výkony brankářů spolu s obránci i obrannou hrou útočníků, přispěly vloni k celkově nejlepší defenzivě Buldoků v celé západní skupině. Ti v loňské dlouhodobé soutěži inkasovali pouze 110 gólů s průměrem 3,05 branky na zápas, což bylo méně než suverénní Tábor.