Představujeme: HC Tábor

Zveřejněno 13.07.2013 | mk, jk
Nová druholigová sezóna se blíží mílovými kroky a jak jsme vás již informovali, přinese velké změny v hracím systému. Tou hlavní je spojení předchozích skupin Střed a Západ, což kromě některých negativních dopadů přinese i jeden pozitivní. Žďárští fanoušci uvidí na Bouchalkách celkem jedenáct nových soupeřů, se kterými se v minulosti buď dlouho nebo nikdy žďárští hokejisté neutkali. Aby příznivci Plamenů věděli, na koho se mohou těšit, připravuje naše redakce seriál článků představujících nové soupeře, který vám budeme v následujících týdnech přinášet a pokusíme se tím zkrátit čekání na novou sezónu. Jako premiéru jsme vybrali prvního soupeře, který se v nové sezóně žďárským divákům představí – HC Tábor.
Lední hokej začal v jihočeském Táboře psát svoji historii v roce 1921, kdy na místním zamrzlém rybníku Jordán objevili krásu nejrychlejší kolektivní hry první hokejisté Dělnického sportovního klubu. Hokejoví fanoušci v Táboře měli možnost sledovat svůj tým obvykle v regionálních soutěžích a v soutěžích dnešní druholigové úrovně.

Prvního velkého úspěchu se u Jordánu dočkali v roce 1992, kdy tehdejší VTJ Tábor postoupil na jeden rok do 1.národní ligy. V roce 1994 se ujalo místního hokejového dění občanské sdružení Hockey Club Tábor, o.s., ale v hokejovém prostředí používá klub zkrácený název HC Tábor.

Od té doby však hokejisté tohoto klubu již opět bojují na druholigových kluzištích. Výjimkou bylo období let 2009 až 2012, kdy HC Tábor zaznamenal nejprve velký vzestup a následně hluboký pád.

V roce 2009 zažili fanoušci Kohoutů, jak se jim podle jejich znaku říká, euforický postup do druhé nejvyšší soutěže. V následující sezóně si dokonce v Táboře zahráli play-off 1.ligy, ale další ročník již byl provázen zásadními finančními problémy, které vyvrcholily insolvenčním řízením a následným pádem až do Krajského přeboru jihočeského kraje. Ten však Tábor hned v první sezóně vyhrál a v kvalifikaci si zajistil postup do 2.ligy.

A hned po postupu na sebe HC Tábor upozornil a v minulém hokejovém ročníku zcela ovládl západní skupinu druhé ligy a to jak v dlouhodobé části, tak v play-off. Ovšem postup zpět do prvoligové společnosti jim nebyl dopřán a skončili společně s vítězem centrální divize Technikou Brno na dně barážové tabulky.

HC Tábor se prezentuje oficiálními klubovými barvami bílou a modrou a ve svém znaku má vyobrazeného kohouta, podle něhož používají i neoficiální název „Kohouti“. Ti hrají své zápasy v jednom z nejhezčích stadionů celé 2.ligy. Otevřen byl v roce 1971 a v posledních letech prošel řadou oprav, úprav a rekonstrukcí. Stadion disponuje kapacitou téměř 5000 míst, z čehož je 1000 určeno k sezení. Ledová plocha má ty největší možné parametry s rozměrem 30 x 60 metrů.

Zatím sice není známo, zda a případně v jakém rozsahu dojde ke změnám v loňském úspěšném kádru pro nadcházející sezónu, ale představme si největší opory Kohoutů, které vede v roli hlavního kouče Tomáš Matušík a jeho asistenty jsou Radek Jindra a Václav Svatoš. Na brankové čáře držel své spoluhráče vynikající čtyřiadvacetiletý gólman Tomáš Klestil, jehož úspěšnost zásahů sahala k 91% a s průměrem 2,33 inkasovaných branek na zápas, patřil k nejlepším brankářům celé 2.ligy.

Mezi pilíře zadních řad patřili především Luboš Heršálek (9+18) a Martin Havran (6+17). Ovšem největší síla HC Tábor se skrývala především v útočné fázi, ve které dokázal vsítit 164 branek ve 36 zápasech základní části. Na více než třetině z nich se podílel nejlepší střelec a také nejproduktivnější hráč týmu Jakub Matušík, který s 20ti vstřelenými brankami a 40ti asistencemi dosáhl průměru 1,71 bodu na zápas. Třicetibodovou hranici překročili další produktivní forvardi Vojtěch Mrkvička (19+12), David Nedorost (18+19) a Radek Seidl (15+16).

Kohouti se mohou i přes svoje nedávné anabáze stále těšit z velké podpory svých fanoušků. Právě táborský stadion byl v loňské sezóně tím nejnavštěvovanějším ve skupině Západ s průměrem 610 diváků na zápas během základní části, který v play-off narostl na 1024 a v baráži dokonce až na 2343, čímž dokonce táborští fanoušci předstihli postupující a divácky tradičně velmi silný Havířov.

Na základě uvedených informací lze předpokládat, že HC Tábor bude patřit k největším favoritům spojené západní skupiny i v nadcházející sezóně. Žďárští fanoušci se mohou na tohoto atraktivního soupeře těšit již nyní, protože právě Kohouti budou prvním soupeřem Plamenů, který se v nové sezóně představí na žďárských Bouchalkách a bude to ve 4.kole v sobotu 28.září.

Toto utkání bude historicky celkem 37. vzájemným duelem mezi Žďárem a Táborem. Z dosavadních 36 klání vychází lépe jihočeský celek, který vyhrál 20 krát, zatímco tým z Vysočiny byl úspěšný 14 krát a dva zápasy skončily remízou. Nejvyšší výhru zaznamenal Žďár v sezóně 1992/93, kdy doma deklasoval Tábor 9:1. Naopak nejkrutější porážku utrpěli Žďárští od Jihočechů o pět let později v sezóně 1997/98 poměrem 3:10 a také na domácím ledě. Úplně první (zaznamenaný) zápas těchto protivníků se datuje do sezóny 1978/79. Odehrál se v Táboře a úspěšnější byl Žďár výsledkem 3:6. Ovšem poslední vzájemné měření sil se konalo ve druholigovém ročníku 2006/07 a uskutečnilo se také u Jordánu, ale tehdy zvítězil Tábor 3:1.