Žďár prvním pokořitelem prvoligové Chrudimi

Zveřejněno 31.08.2010 | mk
SKLH Žďár nad Sázavou Chrudim
příp., úterý 31.8.2010
SKLH Žďár nad Sázavou - Chrudim ZNS - CHR
SKLH Žďár nad Sázavou: Jíra - Koželuh, Doležal, Smejkal, Pleva, Fibikar, Heřmanský, Šulc, Bašnár, Bukáček, Janda, Kaut J. (C), Kočan, Dítě, Plachý (A), Vránek, Sobotka M., Sobotka R., Dobiáš, Souček, Havelka
Chrudim: Landsman, (32)Blažek - Toužimský, Havlík, Kobela, Kuncl, Jaroměřský, Charouse, Zukal, Vágner, Stuklasa, Král, Goiš, Fořt, Kaut T. (C), Pilař, Klejna, Martinec, Žák, Luštinec, Kapec
Branky a nahrávky: 4. Plachý (Sobotka M., Vránek), 11. Vránek (Plachý), 19. Plachý (Sobotka M., Vránek), 32. Plachý (Bukáček, Smejkal), 49. Bašnár (Bukáček, Fibikar), 58. Bukáček (Bašnár, Dítě) - 8. Toužimský (Král), 35. Fořt (Žák, Král), 36. Luštinec (Kobela, Jaroměřský), 53. Luštinec, 57. Luštinec
Rozhodčí: Kopeček - Říčan, Zídek
Vyloučení: 6:3 navíc Heřmanský (ZNS) a Fořt (CHR) 5min + do konce utkání Využití: 2:2 V oslabení: 0:0
Diváci: 284
Průběh utkání: 1:0, 1:1, 4:1, 4:3, 5:3, 5:5, 6:5
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Že i přátelské utkání může přinést velmi atraktivní hokej a pořádné drama, se mohli přesvědčit dnes večer diváci na žďárských Bouchalkách. Domácí plameny zde vyzvaly k dalšímu přípravnému zápasu tentokrát soupeře patřícího do prvoligové kategorie HC Chrudim. Navzdory papírovým předpokladům byli domácí chrudimským profesionálům více než vyrovnaným protivníkem. Jako první v této sezóně dokázali žďárští porazit dobře rozjeté chrudimské Orlice. Lví podíl na překvapivé výhře má Jiří Plachý (na fotce vpravo), který si vystřílel první letošní hattrick a přidal ještě asistenci.

Foto: Veronika Marková

Reportáž

Ještě před začátkem utkání musel trenér Petr Kuchyňa řešit jednu nepříjemnost. Po včerejším tréninku se brankáři Navrátilovi udělal zánět v kotníku a lékař mu nařídil klid. Tím se rozpadla celá brankářská trojice Kousal (tříslo), Sláma (hlava) a Navrátil (kotník). Nebyl k dispozici ani junior Gregor, který se proti Uničovu předvedl ve výborném světle. Až na poslední chvíli se podařilo zajistit z Jihlavy juniora Jana Jíru (1991) a nutno říci, že se své role zhostil na jedničku a je dost pravděpodobné, že jsme jej ve Žďáře neviděli naposled.

Úvod zápasu patřil domácímu mužstvu. Hosté v začátku evidentně podcenili sílu soupeře z druhé ligy a po celou první třetinu nebyli schopni získat očekávanou převahu. Naopak domácí si vytvářeli značné množství šancí a chrudimské hokejisty viditelně přehrávali. Po první velké, ale ještě neproměněné šanci zahájil cestu za svým hattrickem Jiří Plachý, který po čtyřech minutách hry zužitkoval dokonalou souhru prvního útoku a po přihrávkách Martina Sobotky a Jakuba Vránka otevřel skóre zápasu. Nečekané vedení vydrželo domácím čtyři minuty. Lukáš Král poslal přesnou přihrávku na modrou a Zdeněk Toužimský bez přípravy vyslal projektil až do žďárské branky. Hostům však vyrovnávací branka nestačila k tomu, aby získali zápas pod svoji kontrolu a naopak domácí byli nadále aktivnější.

V jedenácté minutě si po přihrávce od Jiřího Plachého šikovně položil chrudimského brankáře Landsmana Jakub Vránek a vrátil vedení na stranu Žďáru. Další obrovskou příležitost k navýšení vedení dostali žďárští v sedmnácté minutě, když úplně volný Jiří Dítě dostal kolmou přihrávku za obranu a mohl se s luxusním náskokem vydat vstříc chrudimské brance, nepodařilo se mu však kotouč dobře zpracovat. Řadu dalších šancí domácích musel likvidovat až Landsman v brance hostů. V devatenácté minutě však Plameny vyšlehly potřetí a i tuto branku zařídila první formace. Tentokrát nahrával Martin Sobotka Jakubovi Vránkovi, který byl v dobré příležitosti, ten však zvolil nezištnou přihrávku zadovkou na ještě lépe postaveného Jiřího Plachého, pro kterého již nebyl problém zavěsit. První třetina skončila překvapivým avšak zcela zaslouženým vedením domácích 3:1.

Po přestávce nastoupili hosté s evidentní snahou zvrátit nepříznivý vývoj, ale domácí hráli ve velké pohodě, pozorně bránili a skvěle vše jistil vynikající Jíra v brance Žďáru. Šanci ke čtvrté brance měl v šestadvacáté minutě žďárský Šulc, který se dostal po křídle do brejku, ale neměl dost klidu k přesnému zakončení. Tříbrankový náskok přesto domácí získali. Stalo se tak v přesilové hře, když Miroslav Bukáček nesměroval svoji milimetrovou přihrávku od bočního mantinelu skrz chumel hráčů před brankou až k protilehlé tyči na hokejku Jiřího Plachého, který pohotově zasunul kotouč do odkryté branky a již v polovině zápasu završil svůj hattrick.

Tato branka však nepřinesla definitivní zlomení hostujícího týmu, ale naopak jej vybičovala k velké aktivitě a ve zbývajících minutách druhé třetiny hosté často svírali domácí v obraném pásmu a dostávali se do velkého tlaku a slibných šancí. Zlepšená hra začala přinášet ovoce. Nejprve v pětatřicáté minutě během přesilové hry vyšachovali bránící žďárskou čtveřici Zdeněk Žák a Lukáš Král a celou akci brankově zakončil Patrik Fořt. Již o minutu později po přihrávkách Dušana Kobely a Jana Jaroměřského snížil na rozdíl jediné branky Jakub Luštinec. V samotném závěru prostřední části hry se dostali do obrovské šance opět domácí, ale Martin Sobotka, který se v poslední sekundě ocitl ve výborné střelecké pozici, nezamířil přesně. Po dvou třetinách tak domácí drželi již jen těsné vedení 4:3.

Závěrečná třetina byla hodně nervózní a na to, že se jednalo o přátelské utkání možná až příliš vyhecovaná, nicméně divácky určitě atraktivní. První velkou šanci si vypracovali opět domácí, když se v páté minutě do úniku dostal Bašnár, ale nodokázal překonat Blažka, který po polovině zápasu vystřídal Landsmana v brance Chrudimi. Robert Bašnár se však přeci jen ze vstřelené branky radoval o tři minuty později, když lehce tečoval střelu Miroslava Bukáčka. Postupně se začalo stále více přitvrzovat. Na obou soupeřích byla znát nervozita a podrážděnost. Hosté rozhodně nechtěli na ledě druholigového celku prohrát a naopak domácí cítili šanci na překvapivé vítězství. Přišlo jiskření, první potyčky a podrážděné reakce na výroky rozhodčích. Jedna šarvátka za domácí brankou vedla až k pěstnímu souboji mezi Heřmanským na straně Žďáru a Fořtem na straně Chrudimi. Toto boxerskou vložku ohodnotil sudí pětiminutovými tresty a odesláním obou rohovníků do sprch.

Ve třiapadesáté minutě se dostal do brejku chrudimský Luštinec a domácí zastavili jeho i druhého spoluhráče nedovoleným způsobem, což znamenalo jednak dvouminutový trest a navíc trestné střílení. Jakub Lučinec svůj nájezd zakončil přesně „pod víko“ a snížil opět na rozdíl jedné branky. O dvě minuty později mohl odpovědět na druhé straně Dítě, který se z dalšího brejku pokusil prostřelit Blažka mezi betony, ale ten je včas sklapnul. Tři minuty před závěrečnou sirénou předvedl opět svou přesnou mušku Jakub Luštinec a o horní tyčku a zadní konstrukci domácí branky srovnal stav utkání na 5:5 a zároveň se stal již druhým držitelem hattricku. Rovnovážný stav však trval pouhých třináct sekund. Po přihrávkách Roberta Bašnára a Jiřího Dítěte vrátil domácím vedení další hrdina zápasu Miroslav Bukáček (2+1).

V čase 58:05 si chrudimský trenér Rohlík vyžádal oddechový čas a poslal na led to nejlepší, co měl k dispozici. Šestice Orlic bez brankáře se však dlouho nemohla dostat do většího tlaku, domácí výborně narušovali střední pásmo a nedovolili Východočechům ohrozit Jírovu branku. Bukáček mohl dokonce rozhodnout do prázdné branky, ale v rozhodující chvíli mu kotouč přeskočil hůl. V samotném závěru se však přeci jen hosté dostali do drtivého tlaku, ale Jíra byl bezchybný. Nejblíže vyrovnání byli Chrudimští osm sekund před koncem, když kotouč skončil pouhý centimetr před brankovou čárou. Poslední vhazování vyhráli opět hosté, následovala přihrávka na obránce a pohotová střela od modré, se kterou si však Jíra opět poradil. To znamenalo, že si domácí připsali první skalp chrudimského celku v letošní sezóně a k velké radosti svých fanoušků, dotáhli zápas k překvapivému vítězství.

Další předsoutěžní prověrka čaká žďárské plameny již v pátek a to opět doma na ledě Bouchalek, kde od 18:00 hostí brněnskorosickou Techniku.

Fotogalerie