Žďár zvládl roli favorita !

Zveřejněno 07.02.2010 | mk
SKLH Žďár nad Sázavou Nymburk
36., neděle 7.2.2010
SKLH Žďár nad Sázavou - Nymburk ZNS - NYM
SKLH Žďár nad Sázavou: Kousal - Koželuh, Doležal, Smejkal, Souček, Pleva, Sobotka R. – Plachý, Sobotka M., Vránek, Kunstmüller, Bukáček, Dítě, Dobiáš, Vítek, Kuřítko, Mühlfait, Šír
Nymburk: Micka – Vošmik, Krejčík, Cicvárek, Sem, Pánek, Vlach, Drak, Kořínek, Kozák – Němeček, Dulovec, Mareš, Velechovský, Vacek, Hladík, Martinec, Krejčík, Zvolenský
Branky a nahrávky: 4. Kunstmüller (Bukáček), 23. Doležal (Dítě), 25. Plachý (Smejkal, Sobotka M.), 52. Bukáček (Kunstmüller), 52. Plachý (Sobotka M., Pleva), 55. Sobotka R. (Dobiáš) - 34. Němeček (Krejčík), 36. Vacek (Mareš)
Rozhodčí: Čech – Doležálek, Zídek
Vyloučení: 10:14 navíc ZNS: Dobiáš 5+OK, M.Sobotka 5min, Vránek 10min, Pleva OK, Bukáček trest ve hře - NYM: Vošmik 5+OK, Krejčík a Vacek 10min, Cicvárek a Pánek 5+OK
Využití: 4:0 V oslabení: 0:0
Diváci: 656
Střely na branku:
Průběh utkání: 3:0, 3:2, 6:2
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – V nedělní večer zavítal na Žďárské Bouchalky poslední celek tabulky NED Hockey Nymburk k zápasu 36.kola 2.ligy. V tomto utkání domácí SKLH potvrdil úlohu favorita a zvítězil jednoznačným výsledkem 6:2. Po celý zápas měli domácí jasnou převahu a jen střelecká nepřesnost a velmi dobrý výkon hostujícího gólmana norské národnosti Andrease Micky, zabránily podstatně výraznějšímu brankovému rozdílu. Přes jednoznačný herní průběh měl zápas dost nervózní atmosféru, ke které přispěl i rozhodčí některými nepřesnými výroky a chybami v posuzování zákroků na obou stranách. To v závěru vyústilo v řadu šarvátek, zbytečných faulů a zřejmě i nevybíravou kritiku rozhodčího, který celkem rozdal (ne)úctyhodných 228 trestných minut.

Reportáž

Od úvodního vhazování nenechali domácí nikoho na pochybách, že nehodlají soupeře ze dna tabulky podcenit a kráčeli za svým cílem, tedy tříbodovým ziskem. První krok k tomu udělali již ve čtvrté minutě, kdy hned první domácí přesilovku využil Luboš Kunstmüller po nahrávce Miroslava Bukáčka. V sedmé minutě dostali početní výhodu hosté, kteří několikrát ohrozili Kousala ve žďárské brance, jenž byl však pozorný. V jejím závěru však za brankou chybně rozehrál hostující brankář, puku se zmocnil domácí Vítek a snad jen milimetry chyběli k tomu, aby jej zasunul do opuštěné klece, ale na poslední chvíli nymburský hráč brance zabránil. V dalších minutách předvedli domácí další svoji obvyklou plejádu promarněných šancí. Hosté ohrožovali žďárskou branku jen ojediněle z protiútoků, což však nebyla pro domácího brankáře snadná úloha, ale Kousal to zvládal bravurně. První třetina přinesla kromě řady dvouminutových trestů také první potyčku se vzájemným vyloučením a nevybíravý zákrok nymburského Vošmika na Plevu, který jej poslal na hrazení a byl za to snad až příliš přísně, poslán předčasně do sprch. Domácí tím navíc dostali pětiminutovou přesilovku, která byla v průběhu zkrácena vyloučením domácího hráče, ale v závěru naopak zdvojnásobena na minutovou výhodu pěti proti třem. Ani tato výhoda však domácím zvýšení jejich hubeného jednobrankového vedení nepřinesla. Po úvodních dvaceti minutách vedli domácí pouze 1:0.

Do prostřední části hry vstoupili opět aktivněji domácí a po třech minutách konečně využili svoji převahu a zvýšili na 2:0. Při přesilovce hostí fauloval nymburský Pánek, počet hráčů na ledě se vyrovnal a hra se přesunula do žďárského útočného pásma. Jiří Dítě vyhrál buly a Tomáš Doležal propálil od modré vše, co mu stálo v cestě. Uběhly necelé dvě minuty a domácí podruhé v zápase zužitkovali svoji přesilovou hru. Nejprve se domácí několikrát neprosadili z kruhu, poté přenesli hru na druhou stranu, kde se prosadil domácí kapitán Jiří Plachý a nedal brankáři Mickovi ve skluzu šanci. Po třech minutách hry se domácí Vítek dostal za obranu, ale nedokázal kotouč dobře zpracovat a Micka jej snadno odzbrojil. V polovině zápasu domácí začali polevovat v tempu zřejmě pod dojmem dostatečného náskoku, začali dávat Nymburku více prostoru. Hosté toho využili a několikrát ohrozili Kousalovu branku, ten však jejich snažení svými zákroky likvidoval. Po třiceti čtyřech minutách zápasu přeci jen hosté Kousala překonali a otevřeli i svoji stranu skóre. Přesnou a rychlou akci úspěšně zakončil Pavel Němeček po asistenci Lukáše Krejčíka. Pro žďárský tým je poslední dobou charakteristické, že i když vede a inkasuje branku, velice záhy následuje další. Nejinak tomu bylo i dnes. O minutu později vrátil Nymburk do zápasu Karel Vacek brankou po nahrávce Michala Mareše, která znamenala snížení na rozdíl jediného gólu. To poněkud domácí tým znervóznělo a chvíli trvalo, než se dostali zase do tempa. Klid na jejich hokejky mohl vrátit sekundu před druhou sirénou Plachý, ale rozezvonil pouze tyč Mickovi branky. A tak ani po dvou třetinách, nebylo o osudu zápasu rozhodnuto, přestože domácí měli navrch, ale nedokázali to brankové vyjádřit.

Definitivní rozuzlení přinesla až závěrečná třetina, která byla plná osobních soubojů, faulů, šarvátek a diváci bažící po pohledném hokeji si moc na své nepřišli. Domácí hráči jim však na oplátku nabídli třikrát radost ze vstřelené branky a konečně projevili svoji herní nadvládu i patřičným brankovým rozdílem. První z nich přišla však až necelých devět minut před koncem, když Luboš Kunstmüller poslal přihrávku napříč brankovištěm a Miroslav Bukáček z těžkého úhlu počtvrté rozvlnil síť za Mickovými zády. Po pouhých sedmi sekundách další hry, byl na trestnou lavici poslán nymburský Hladík. Domácím stačilo k třetímu využití početní výhody pouze dvanáct vteřin. Po přihrávkách Martina Plevy a Martina Sobotky, zvýšil na 5:1 znovu Jiří Plachý. Do konečné podoby pak upravil skóre zápasu, opět při početní výhodě, parádní trefou od modré do šibenice Roman Sobotka, kterému nabídl munici Ugo Dobiáš. Poslední minuty se na ledě stále více přiostřovalo a vzájemné potyčky byly čím dál častější, stejně jako dohady hlavně hostujících hráčů s rozhodčími. Hlavní arbitr nelenil a rozdával dvou i pětiminutové tresty, stejně jako osobní tresty jako na běžícím páse. Sečteno podtrženo, na závěrečném účtu trestů se skví číslo 228, což se dost přibližuje nedávnému rekordu ve Zlíně, i když dění na ledě se tomu zlínskému ani zdaleka nepřiblížilo. Domácí fanoušky a hlavně trenéra bude hodně mrzet především trest ve hře pro Miroslava Bukáčka, který znamená jeho absenci minimálně v nejbližším zápase, kterým je zrovna derby v Pelhřimově.

 

Ohlasy po utkání

Jaroslav Benák (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
Hned od začátku a hlavně prvních deset minut, jsme byli suverénně lepší a vytvořili jsme si hodně příležitostí ke vstřelení branky. Po celý zápas jsme víc bruslili, lépe jsme pokrývali celý prostor, dobře jsme napadali a výborná byla obrana. Škoda, že jsme opět neproměňovali šance, které jsme si vytvářeli. V důsledku toho potom vznikl takový trochu chaos a když ty šance neproměňujeme, tak znervózňujeme a znervózňujeme a je to stále těžší a těžší. Ve druhé třetině, když jsme již vedli 3:0 a zdálo se, že je již zápas skoro rozhodnutý, nepovedla se nám zase naše tradiční jedna minuta, kdy jsme dvakrát inkasovali a najednou se ten zápas vyvíjel úplně jinak. V tu chvíli jsme mohli ten zápas i prohrát. Ta síla toho mančaftu je a byla dnes tak velká, že kdybychom proměňovali jen 40% těch nejvyloženějších šancí, tak jsme to mohli odehrát úplně v pohodě a v naprostém klidu. Díky tomu, že rozhodčí dnes podle mě to utkání nezvládli, vznikl z toho potom takový zbytečný „galimatyáš“. Jinak si myslím, že dnes jsme si nezasloužili nic jiného než vítězství a tři body, což se povedlo, takže jsem spokojený. Opět bych chtěl touto cestou poděkovat všem hráčům za předvedený výkon a bojovnost. Pochvalu a poděkování dnes zaslouží i diváci, kteří nás hodně podpořili a hlavně v těch kritických chvílích kluky burcovali.

Jedinou stinnou stránkou na dnešním utkání je asi trest pro Bukáčka, který Vám bude v Pelhřimově chybět?
To je samozřejmě škoda a velká ztráta pro nás, protože Míra patří mezi základní pilíře týmu. Jak jsem říkal, je to i díky rozhodčím, kteří to nechají vyvrcholit až do takového stádia a pak z toho vznikají takovéhle vyhrocené situace. Jinak ten zákrok jsem neviděl, takže nebudu hodnotit, jestli je ten trest adekvátní. Každopádně je to škoda, ale v Benešově jsme to bez něj také zvládli, tak snad to kluci dokážou i v Pelhřimově.

Pavel Bičiště (trenér NED Hockey Nymburk):
Jeli jsme si pro tři body, ale zápas se nám vůbec nepovedl. Soupeř byl jednoznačně lepší, k čemuž přispělo i využívání přesilovek. Rozhodčí posuzoval některé naše zákroky dost úzkostlivě. Domácí navíc hráli početní výhody excelentně a po zásluze v nich nastříleli čtyři góly. Chceme se pokusit o první osmičku, zbývá nám ještě šest utkání a ve hře je 18 bodů, takže nic není nereálné, budeme bojovat.
Převzato z Nymburského deníku.

Fotogalerie