Souboj o medailové příčky pokračuje, Bouchalky čeká klíčové derby s Pelhřimovem!

Zveřejněno 23.02.2013 | jk, mk
SKLH Žďár nad Sázavou HC Lední Medvědi Pelhřimov
35., neděle 24.2.2013 17:30
SKLH Žďár nad Sázavou - HC Lední Medvědi Pelhřimov ZNS - PEL
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Poslední domácí duel základní části ročníku 2012/2013 odehrají v neděli žďárští hokejisté. Schází jim dva body k jistotě stupňů vítězů a s tím souvisejícím lepším postavením do play-off. Po dvou venkovních prohrách se chce parta kolem kapitána Plachého vrátit na vítěznou vlnu, která je pro závěrečné vyřazovací boje hodně důležitá. Ale také Spartakovci mají ještě o co bojovat. Na dva body mají na dohled Nymburk na pátém místě a teoreticky mohou proniknout ještě i mezi elitní čtyřku. Zápas může být generálkou před čtvrtfinále, ve kterém si příznivci Plamenů vysnili právě Pelhřimov a totéž platí i opačně.
Aktuálně šestému celku centrální divize se vstup do letošní sezóny příliš nevydařil a po třech úvodních kolech měl na svém kontě pouze jediný bod. V 6.kole museli dokonce v Pelhřimově skousnout ostudnou desítku od outsidera soutěže Chotěboře. Do konce první čtvrtiny však posbírali Spartakovci několik cenných vítězství a začali se posouvat ligovou tabulkou vzhůru.

Právě v této době využil jejich slabé formy před vlastními fanoušky Spartaku Žďár, který jednoznačně přehrál svého soupeře 2:7 a tato rekordní výhra z města rekordů, patří mezi klenoty letošní skvělé sezóny. Po tomto debaklu si postěžoval poražený trenér Martin Meloun: „Zápasy doma a venku jsou jako noc a den. Nevím čím to je, jestli nás něco svazuje… opravdu nevím…“

Ovšem také Pelhřimovské tato „facka“ nakopla a začali přehrávat své soupeře i ve vlastním stánku. Především listopad znamenal zlom v probíhajícím ročníku, kdy uhráli sérii šesti výher ze sedmi duelů, kterou pocítili také v tu dobu hodně rozhořelé Plameny.

Ve středu 28. listopadu přivítalo žďárské obecenstvo rozjeté Spartakovce v ostrém derby Vysočiny. To si také mohlo zajásat po úvodní brance domácího Jiřího Dítěte ve druhé minutě, ovšem bylo to naposledy. Poté se již radovali pouze hráči hostů. Ti otočili skóre z 1:0 na 1:4 a uštědřili svému regionálnímu soupeři teprve druhou porážku na vlastním ledě.

Tím se dostal tým Martina Melouna až na páté místo centrální divize. Kouč Spartaku náležitě ocenil vítězné derby: „Žďár doma neprohrává, takže to byl těžký zápas. Pro oko diváka to byl myslím parádní hokej z obou stran.“

Po Novém roce se ale Pelhřimov zadrhl a po čtyřech úvodních prohrách v roce 2013, se propadl na šesté místo, které okupuje doposud. Svůj podíl na tom měli také svěřenci Martina Sobotky, kteří oplatili svému velkému rivalovi domácí porážku a vybojovali dva cenné body v prodloužení, které vystřelil v 63. minutě Luboš Kunstmüller. Aktuální proporce obou úhlavních soků výborně vystihl vítězný kouč: „Bylo to derby a to je vždy padesát na padesát a rozhoduje momentální forma.“

Spartakovci pokračovali ve výkonech zaručující klidný střed ligové tabulky, ze kterého se pokusí Plamenům zkomplikovat medailové pozice v nedělním klíčovém derby.

Velkou zbrání a lídrem v sestavě Pelhřimova je Tomáš Plachý, který zaujímá pozici v nejlepší desítce bodování hráčů druhé ligy s obdivuhodnými 49 kanadskými body, ve kterých zaznamenal již 22 branek a 27 nahrávek. V průměru si v každém zápase připíše více než 1,5 bodu. Dalšími oporami jsou Libor Bezděk (25+18), Martin Hadrava (16+26), Jan Hrbatý (18+18) a Martin Tecl (17+17).

Výraznou personou v týmu je také brankář Jan Čekal, který se v letošní sezóně vyburcoval ke skvělým výkonům, kdy se dostal téměř na 89% úspěšnost. Čas od času jej nahrazuje Jan Jíra hostující z Jihlavy nebo z Berouna pendlující Hynek Kůdela.

Nedělní soupeř Plamenů si drží ve venkovních zápasech zajímavou statistiku, když bodově naprázdno vyšel pouze v šesti kláních a nastřílel parádních 77 gólů. V této bilanci jsou lepší už pouze Drtiči. Naopak právě před vlastními fanoušky se týmu vůbec nedaří, kde získal také méně bodů než z venkovních stadionů a zejména tento fakt je sráží „až“ na šestou příčku.

V neděli se tedy střetnou Žďár jako jeden z nejlepších týmů na domácím ledě a Pelhřimov, který ničí své soupeře při výjezdech na jejich kluziště. Můžeme tedy očekávat parádní hokejovou podívanou.

Pojďme společně podpořit Žďárský tým, který po dvou nezdarech, bude potřebovat nabrat sebedůvěru před blížícím se vrcholem sezóny. Pojďme opevnit Bouchalky proti spartakovským nájezdníkům. Základní část ještě není dohraná, stále se bojuje o poslední bodíky, které mohou při konečném účtování hrát důležitou roli. Umístění v tabulce není důležité jen pro čtvrtfinále, ale také pro semifinále, kam by se letos Plachého parta konečně chtěla podívat.

Vzájemné zápasy v letošní sezóně:
8. kolo, 17.10.2012
Spartak Pelhřimov – SKLH Žďár nad Sázavou 2:7 (1:1, 1:3, 0:3)

17. kolo 28.11.2012
SKLH Žďár nad Sázavou – Spartak Pelhřimov 1:4 (1:1, 0:1, 0:2)

26. kolo 12.1.2013
Spartak Pelhřimov – SKLH Žďár nad Sázavou 4:5p (2:2, 2:1, 0:1 – 0:1)

Kompletní program 35.kola:
Pátek 22.2.2013 v 18:00 hod.
HC Lvi Břeclav - SHK Hodonín (3:7, 5:4, 1:9)
Sobota 23.2.2013 v 17:00 hod.
VSK Technika Brno – KLH Vajgar Jindřichův Hradec (3:2, 8:2, 3:0)
Neděle 24.2.2013
TJ SC Kolín – HC Moravské Budějovice 2005 17:00 (1:4, 6:0, 3:1)
HC Chotěboř – NED Hockey Nymburk 17:00 (2:7, 2:6, 3:4)
SKLH Žďár nad Sázavou – Spartak Pelhřimov 17:30 (7:2, 1:4, 5:4p)

Poslední výsledky Spartak Pelhřimov:
27. kolo Kolín – Pelhřimov 7:6sn
28. kolo Technika Brno – Pelhřimov 3:0
29. kolo Pelhřimov – Moravské Budějovice 5:4
30. kolo Jindřichův Hradec – Pelhřimov 1:6
31. kolo Hodonín – Pelhřimov 8:2
32. kolo Pelhřimov – Nymburk 4:5sn
33. kolo Chotěboř – Pelhřimov 3:9
34. kolo Pelhřimov – Břeclav 3:4p

Klíčový duel vysočinského derby i s jeho tradičně bouřlivou atmosférou si můžete vychutnat v ochozech zimního stadionu na Bouchalkách ve Žďáře nad Sázavou v neděli 24. února. Úvodní buly je plánováno na 17:30. Jestliže se nebudete moci zúčastnit tohoto napínavého představení, bude pro Vás připraven onlajn přenos z dění na ledové ploše.

Nedělní hokejový program na Bouchalkách otevře ve 14:30 zápas staršího dorostu proti Znojemským Orlům.