Šok: Martin Klement přestupuje do Žďáru

Zveřejněno 01.04.2012 | mk, jb
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Tak tohle čekal málokdo! Ještě před pár týdny byl pro žďárské hokejisty i fanoušky nejnenáviděnějším soupeřem, od nové sezóny bude novou posilou žďárských Plamenů. Vedení žďárského SKLH dnes redakci hokejzr.cz potvrdilo překvapivou informaci, že už má podepsaný přestup obránce Martina Klementa z Trutnova.

Foto: www.hchk.cz

Když 22. ledna skončil po tvrdém faulu trutnovského beka Klementa v nemocnici s vážnými zraněními hlavy, ze kterých se dodnes léčí, objev uplynulé sezóny Jan Kočan, zvedla se vlna solidarity se žďárským útočníkem a na hlavu Klementa se snášela vlna kritiky. Za svoji brutalitu se stal terčem nelichotivých poznámek a vulgárních nadávek jak ze žďárského tábora, tak ze strany celé hokejové veřejnosti.

Případu se výrazně věnovala média, ve kterých byl Klement označován za hokejového šílence a mezi fanoušky se vžila jeho přezdívka Kle(de)ment. Zvláštní smysl pro poezii pak ukázali kolínští fans s transparentem „Chceš-li hráti jako dement, naučí tě Martin Klement“. Zpráva o jeho nevybíravém faulu během chvíle obletěla celou republiku a ani ten největší fantasta si nemohl představit překvapivější vyústění této kauzy.

Doslova šokem tak je dnešní zpráva, kterou už potvrdilo vedení žďárského klubu. Od nové sezóny bude Martin Klement nastupovat v dresu žďárských Plamenů po boku své nedávné oběti Jana Kočana (pokud bude zdravotně v pořádku a schopen pokračovat v hokejové kariéře).

Jak jsme již psali, jeho hrůzný zákrok vyvolal obrovskou vlnu reakcí celé hokejové veřejnosti. Jediným, koho však nechal zcela chladným, byla disciplinární komise ČSLH a právě zde, můžeme zřejmě hledat příčinu překvapivého obratu.

Manažer SKLH Miloslav Šimon prozradil hlavní důvod, proč důrazného beka angažoval. „Martin Klement v loňské sezóně zranil minimálně tři hráče a Honza Kočan z toho vyšel nejhůře. A vzhledem k tomu, že disciplinární komise nevyslyšela naše žádosti o ochranu ostatních hokejistů před tímto nebezpečným hráčem, došli jsme k názoru, že jediným způsobem, jak naše hráče ochránit, je mít jej na své straně a nehrát proti němu,“ vysvětluje nečekaný krok první muž žďárského hokeje.

K finančním okolnostem transakce se nejprve manažer Šimon nechtěl vyjadřovat, ale po menším nátlaku přeci jen něco prozradil. „S mým protějškem panem Poulem jsme se seriózně dohodli. Trutnov nám dokonce poskytl vysokou slevu jako určité odškodnění za Honzovo zranění.“

Obzvláště pikantní situace by pak mohla nastat, kdyby přece jen disciplinárka dodatečně Klementa potrestala zastavením činnosti na několik zápasů. Postiženým klubem by pak byl znovu Žďár za zranění vlastního hráče „vlastním“ hráčem.

Na názor jsme se zeptali i zraněného Jana Kočana, který žhavou novinku překvapivě přivítal. „Tak to je skvělé, hned se na novou sezónu těším víc,“ reagoval. Když Kočka viděl redaktorův překvapený výraz, hned pokračoval. „Od té nešťastné události jsme se s Martinem několikrát viděli a dost jsme se spřátelili, dokonce si troufnu říci, že jsme nyní velcí kamarádi. Když jsem ho poznal blíže, zjistil jsem, že to vůbec není špatný kluk a je to fakt hustej borec,“ podotkl a dodal: „Máme velký barák a půjdu se hned domluvit s tátou, jestli by u nás mohl bydlet, bude dobré ho mít pod kontrolou.“

Příští sezóna tedy začíná velmi překvapivě a představa, že se žďárskými Bouchalkami bude rozléhat skandování Mááártin Kle-ment, je skutečně paradoxní. Čeho se ještě fanoušci Plamenů dočkají? Podle kuloárních informací manažer jedná o příchodu dalšího „oblíbence“ Tomáše Prachaře, jehož si v týmu přeje hlavně Pavel Staněk, a pokud se nepodaří udržet trenéra Svatopluka Číhala, nedá se vyloučit ani návrat jistého trenéra, který zanechal ve Žďáře hlubokou stopu.