Nová hokejová aréna !

Zveřejněno 01.04.2011 | mk, Kamila Dvořáková, Stanislav Mikule
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U - Fanoušci žďárského hokeje se mají na co těšit. Nový provozovatel žďárského zimního stadionu příspěvková organizace Sportis, který převzal hokejový stánek od letošního Nového roku, analyzoval současnou situaci a dospěl k velmi překvapivému, ale pro hokejové fanoušky velmi potěšujícímu závěru.
Od Nového roku firma Sportis postupně kontrolovala a podrobně analyzovala jednotlivé části současného stadionu a zjišťovala, co všechno bude potřeba změnit, opravit, dokoupit, přistavět, vyměnit apod. Výsledky svých zjištění pak ve spolupráci s představiteli města, ekonomy a stavebními odborníky analyzovali. Výsledkem jejich kalkulací je závěrečná studie, ze které jednoznačně vyplynulo, že náklady na opravy a přestavby současného zimního stadionu, by byly příliš vysoké. Všechny tyto kroky by navíc stejně nedokázaly splnit požadavky na funkční a moderní sportovní zařízení s ekonomickým provozem a potřebným komfortem jak pro sportovce, tak hlavně pro diváky.

Z těchto důvodů dospělo vedení města společně s organizací Sportis k rozhodnutí, kompletně odstranit současný zimní stadion, na jehož místě vyroste z brusu nová multifunkční aréna pro 10 000 diváků. V aréně najdou návštěvníci veškerý komfort, který znají z těch nejmodernějších hal u nás i ve světě, jako jsou stánky s občerstvením a suvenýry, VIP lóže a sky boxy, pohodlné polstrované sedačky, prostor haly bude vytápěný a samozřejmě nebude chybět ani multimediální audiovizuální systém poslední generace včetně velké kostky nad ledovou plochou. Samozřejmostí bude i velmi kvalitní zázemí pro sportovce včetně rehabilitace, rozcvičovny, posilovny a dalších moderních prvků pro přípravu.

Taková stavba bude stát nemalé prostředky a tak jsme se zeptali místostarosty Bc.Ladislava Bárty, který má sport ve městě na starosti, z čeho bude výstavba této arény financována? „Bude to z několika zdrojů. Jedním z nich bude prodej stávajícího kulturního domu, o který projevila zájem prestižní zahraniční obchodní společnost Nhung&Tian a vybuduje z něj velké obchodně zábavní centrum. Kulturní akce budou totiž již probíhat v nové multifunkční hale. Určitou část pokryje prodej konstrukce stávající haly, o kterou má zájem jedno z měst našeho okresu. Hlavní část pak bude krýt grantový program Evropské unie.“ Není to dlouho, co byla provedena kompletní rekonstrukce ledové plochy a chladící technologie, není toho škoda? „Nová aréna, je projektována tak, aby po odstranění stávající haly zůstala ledová plocha i strojovna použitelná i pro novou halu.“

Architekt se při tvorbě projektu inspiroval stavbou bývalé Mellon Areny (přezdívané Igloo) v Pittsburghu v Pensylvánii, kde se od roku 1961 odehrávaly nejen zápasy NHL, ale také basketbal, tenis, box nebo koncerty vážné i populární hudby. „Díky nové multifunkční aréně s kapacitou až 10 000 diváků, se Žďár stane sportovním i kulturním centrem nejen v rámci Vysočiny, ale celé republiky,“ libuje si žďárská starostka a senátorka ing.Dagmar Zvěřinová.

Místostarosta Mgr.Jaromír Brychta má také svoje představy o využití nové dominanty města: „Žďár nedávno přišel o tradiční soutěž krásy Miss Vysočiny a tak bych tu rád viděl finále Miss České republiky. Musí se rovněž zvýšit úroveň hokeje, měl by se tam hrát basketbal, ale také si od toho slibujeme velké koncerty světových hvězd, což přivede do Žďáru spousty nových návštěvníků a pomůže to celému městu.“

Radost z nového projektu bude však mít určitě také slavná žďárská rodačka Martina Sáblíková a s ní i všichni rychlobruslaři, neboť již nyní se připravuje druhá fáze výstavby tohoto sportovního centra, kterým bude nový supermoderní samozřejmě krytý rychlobruslařský ovál. Jeho podobu se nám bohužel nepodařilo sehnat, jediné co jsme zjistili je, že ovál bude v prostoru za novou hokejovou arénou a jeho součástí bude unikátní řešení svodu koryta řeky Sázavy pod rychlobruslařskou halu.

Hokejisté tak dostanou stánek, který jim bude moci závidět řada extraligových klubů. Zeptali jsme se proto generálního manažera SKLH Miloslava Šimona, jestli nebude škoda hrát v takové hale až třetí nejvyšší soutěž. „Přestože výstavba haly nebyla ještě oficiálně oznámena, některé informace již na veřejnost pronikly a bylo to okamžitě znát. Začíná se zvedat vlna zájmu sponzorů a investorů. My tyto nabídky zatím monitorujeme a následně je budeme vyhodnocovat s tím, že postupně budeme s vybranými partnery zlepšovat podmínky v klubu, tak abychom do nové haly přivedli již prvoligový tým.“

Ovšem máme informace, že současné vedení hledí ještě výše: „No když jste to nakousli… Podle velmi předběžných nabídek, které máme, nelze vyloučit, že v krátké době zde uvidíme i extraligu, protože atraktivita nového prostředí se zdá být velice lákavá. Do budoucna je neudržitelné, aby kraj Vysočina se svojí hokejovou tradicí, byl jediným krajem bez nejvyšší soutěže.“ Ale do extraligy má již dlouho namířena jihlavská Dukla? „Jihlava stále výstavbu nového stadionu odkládá a tak se tímto krokem zřejmě definitivně přesune centrum hokeje na Vysočině do Žďáru. Samozřejmě je velmi pravděpodobné, že by se do týmu žďárských Plamenů pak vrátili i slavní odchovanci jako Tomáš Rolinek, Petr Vampola, Petr Koukal, Martin Lojek nebo i Milan Řehoř a možná ještě také Radek Haman. Další hráče máme v mládežnických extraligách a v současné první lize, takže nemáme obavu ani z toho, že by už diváci nevídali ve žďárském dresu vlastní domácí hráče a odchovance. Navíc již jednáme s ČSLH o zařazení nové arény do programu zápasů národního týmu,“ řekl nám k této nové situaci první muž žďárského hokeje Miloslav Šimon.

Zbývá vyřešit poslední problém, kde budou během výstavby nové haly hokejisté hrát a trénovat. Jako nejpravděpodobnější se jeví varianta dočasného přesunutí klubu do Hlinska nebo Chotěboře a jak nám prozradil manažer Miloslav Šimon, bude jednoznačným cílem vybojovat během následujících dvou let pro Žďár první ligu. „I když to nebude v azylových podmínkách snadné, věříme, že to za nových ekonomických podmínek, které se začínají rýsovat, dokážeme a první zápas v nové aréně bude již prvoligový.“

Plán výstavby je následující. V současné době je hotová studie první fáze, kterou si můžete prohlédnout na obrázcích a je předběžně schválena dotace z EU. Nyní bude následovat fáze stavebních příprav. S hokejisty a dalšími budoucími uživateli se budou upřesňovat a dolaďovat různé detaily a potřeby. Bude se vytvářet podrobná projektová dokumentace a probíhat výběrová řízení na dodavatele stavby. Zároveň se bude dolaďovat kompletní finanční zabezpečení celé akce. Vše by mělo být připraveno během jednoho roku a prakticky s posledním dnem příští sezóny začne demontáž stávajícího zimního stadionu a slavnostní buly v nové aréně, by mělo proběhnout další rok na podzim.