Hollywood míří do Žďáru, uvidíme zde Calgary Flames !

Zveřejněno 01.04.2009 | mk
L O S   A N G E L E S – Senzační zpráva přichází z hollywoodské továrny na sny. Deset let poté, co Jay Roach natočil velmi úspěšný film z hokejového prostředí Mystery Aljaška, začal tento hollywoodský režisér připravovat jeho volné pokračování. Impulsem k tomu byly informace o jednom provinčním týmu ve střední Evropě, v malém městě na Vysočině. Donesly se k němu zprávy o obrovském zapálení místních borců, kteří v prostých amatérských podmínkách bojují především srdcem proti profesionálům a poloprofesionálům z mnohem bohatších klubů pro čest a slávu svého týmu a svého města.

Americký film Mystery Aljaška jistě není nutno hokejovým příznivcům představovat, ale pro jistotu ve zkratce stručný děj filmu. Malá vesnice Mystery na Aljašce je přímo posedlá hokejem. Zvenčí se mohou zdát tamní obyvatelé jako chladní čumáci, ale při pohledu zevnitř zjistíte, že tam není nouze o žhavé skandály a senzace. Věci se rázně pohnou kupředu, když místní amatérský tým, dostane nabídku, aby si zahrál s legendárními New York Rangers. Rázem je tento zapadákov středem pozornosti. Tým Mystery pak dokáže díky obrovské bojovnosti a nesmírné lásce k hokeji sehrát vyrovnané utkání s profesionály z Rangers. V hlavních rolích si zahráli Russell Crowe a Burt Reynolds.

Když režisér Jay Roach slyšel o podmínkách, v jakých hrají žďárští hokejisté a jak do svých zápasů dávají obrovský kus srdce, vůle a bojovnosti, že jejich soupeři najímají za peníze cizí hráče, ale zde hrají místní, kteří se tam naučili hrát hokej a nyní to svému klubu vrací, ihned jej tento příběh zaujal. „Když jsem se pak dozvěděl, že ti kluci dostávají jen nějaké směšné kapesné, které by mi nestačilo ani na spropitné v mé oblíbené restauraci blízko mého domu v Beverly Hils a chodí normálně do práce, aby uživili sebe a své rodiny, řekl jsem si, že to je přesně ten tým o kterém chci natočit pokračování Mystery.“ Řekl na tiskové konferenci Jay Roach. Ihned pak oslovil scénáristy Davida E. Kelley a Seana O´Byrne, kteří jsou podepsáni pod scénářem ke snímku Mystery Aljaška a dohodl se s nimi na spolupráci i na tomto pokračování. „Dalším faktorem, který mě inspiroval, bylo plamenné logo tohoto klubu. To zároveň předurčilo i fakt, že v tomto pokračování přijede do Žďáru k přátelskému utkání tým Calgary Flames, jejichž logo je nápadně podobné“. Doplnil dvaapadesátiletý režisér.

Zřejmě jistý je již název filmu, který by se měl jmenovat Oheň v srdci. V současné době probíhají poslední přípravy na americké straně, dolaďuje se scénář a dojednává se obsazení, které bude skutečně hvězdné. V hlavních rolích se podle posledních zpráv představí Kevin Kostner v roli kouče Jaroslava Benáka a Lorenzo Lamas získal roli manažera Miloše Šimona, který dokonce během filmu díky sázce přijde o své dlouhé vlasy, jak nám vyzradil jeden ze scénáristů. Kapitána Jirku Plachého ztvární Tom Cruise, který má již z filmováním v České republice své zkušenosti. Zajímavostí, je že do české verze jej bude dabovat známý český herec Jiří Plachý. O obsazení role Tomáše Doležala se rozhoduje mezi Jean-Claude Van Dammem a Brucem Lee. Nadějného mladého hráče Pavla Havelku bude hrát miláček žen Leonardo DiCaprio. Tvůrci filmu však zatím nenašli vhodného představitele pro postavu Martina Sobotky, ale poté, co se Martin osobně sešel s Jay Roachem, to vypadá, že by mohl dokonce Sobotka ve filmu hrát sám sebe. „Myslím, že má herecké nadání a hlavně mě oslovila jeho brilantní angličtina, líbí se mi i Jiří Kaut, jehož herecký talent je skutečně mimořádný a asi i jemu zkusíme dát šanci.“ Sdělil nám režisér filmu. Příležitost dostat se na stříbrné plátno však dostanou všichni žďárští hráči, neboť hokejové záběry se budou točit s našimi hokejisty, protože hollywoodské hvězdy hrát hokej neumí.

Po těchto nezbytných přípravách na americké straně, začnou přípravy ve Žďáře a do našeho města dorazí početný filmový štáb. Samotné natáčení by mělo probíhat během letošního podzimu a zimy. Ve smlouvě mezi oběma stranami, kterou v současné době právníci žďárského klubu a filmového studia dolaďují, však bude klausule, že natáčení filmu nikterak nenaruší průběh soutěže. Slavnostní premiéra filmu Oheň v srdci neproběhne v USA, ale ve žďárském kině Vysočina, které mezitím projde rozsáhlou rekonstrukcí, již bude financovat americká strana a žďárský kinosál se dočká nejen tepla, ale i nejmodernějšího jak technického tak diváckého vybavení.

Již nyní se můžeme těšit na další pěkný hokejový film, který proslaví Žďár po celém světě.

Článek se účastní soutěže na www.kdesportovat.cz.