Déjà vu i letos, druhá liga plná změn bez jistot, kde a s kým mohou skončit Plameny?

Zveřejněno 01.06.2017 | Ondřej Krásný
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U - Letní písnička o rozdělení mužstev pro druholigovou sezonu se opakuje i letos. Ačkoliv se ve druhé lize nebude měnit žádný systém skupin a podobně (prozatím), tak změny budou i tak dost razantní. Ve druhé lize skončilo několik klubů, navíc nováček ze Dvora Králové bojuje o přeskupení původního návrhu ze strany ČSLH. Jaké varianty nakonec mohou nastat a co by znamenaly pro Plameny?

Foto: Petr Nedvěd

Ze druhé ligy po loňské nevydařené sezoně po dlouhých letech vypadl Sokolov, jehož nahradil Dvůr Králové. Tamní hokejový klub RODOS si od druholigového hokeje sliboval regionální derby s Trutnovem a Vrchlabím, jenže… Původní návrh od STK ČSLH přišel s tím, že by Dvůr Králové hrál skupinu Střed společně s Plameny a tím pádem by o tyto dvě derby byl ochuzen. Rodos poté odeslal na svaz zpět návrh s tím, že by se do skupiny Střed přidaly Klatovy a Dvůr Králové by zůstal společně s Vrchlabím a Trutnovem na Západě. Většina klubů by při případném hlasování o tomto modelu souhlasila, včetně SKLH. Trutnov dokonce pohrozil, že pokud by byl model s Dvorem Králové ve skupině Střed odsouhlasený, do druhé ligy v příštím roce nenastoupí.

Pokud projde jeden z těchto návrhů je téměř jisté, že Plameny přijdou o zápasy s Moravskými Budějovicemi, protože ty jsou již od začátku zařazovány do skupiny Východ, bez ohledu, zda se návrh Dvora Králové prosadí, či ne.

KDO KONČÍ?

Aby toho ale nebylo málo, přihlášku do druhé ligy neposlala Technika Brno, včera byl totiž poslední termín. U brněnského celku to nebyl neočekávaný krok, protože to avizoval už po konci loňské sezony, navíc za sebe našel náhradu v podobně pražských Letňan, které odkoupily licenci. Tady se zase pro Plameny mění situace úplně, protože reálně hrozí, že by se Žďár přesunul na Východ a tím přišel o zřejmě nejatraktivnější a nejsilnější skupinu druhé ligy a navíc o derby s Havlíčkovým Brodem. Východ navíc po oslabení Poruby a postoupivšího Vsetína šel kvalitami rapidně dolů.

Co je možná překvapivější, tak je konec Klášterce nad Ohří, který hrál druhou ligu devatenáct let. O jeho licenci má zájem sestupující Sokolov, který se podle informací oficiálního webu klubu už na přesunu licence dohodnul.

Asi nejpřekvapivější přesun v létě udělala již výše zmíněná RT Torax Poruba, která po porážce ve finále se Vsetínem avizovala přesun do polské extraligy. Ale i ona si našla náhradu, protože licenci na příští ročník druhé ligy chce propůjčit Karviné, jenž by měla fungovat jako farma ostravského celku.

Ať už se svaz a kluby na aktivu dohodnou na čemkoliv, opět si druhá liga projde krušným létem plným několika variant a spekulací o konečné podobě.