Představujeme: HC Stadion Vrchlabí

Zveřejněno 23.09.2013 | mk
Přes léto jsme vám přinášeli seriál, ve kterém jsme vám postupně představovali všechny nové soupeře v letošní nově sestavené skupině Západ 2.ligy. Dnes je na řadě jedenáctý a zároveň poslední díl s názvem HC Stadion Vrchlabí.
Malebné horské město leží v údolí horního toku Labe, z čehož pochází i název města Vrchlabí. Je však často také nazýváno bránou Krkonoš. A také historie města je nedílně spjata s dějinami osídlování Krkonoš – nejvyšších českých hor.

Již ve 13. století vznikla na území dnešního města první osada jménem Wrchlab. Největší historický rozkvět města souvisel s rozvojem textilního průmyslu a především zpracování lnu. Dvacáté století však znamenalo pro město úpadek. Za okupace Československa bylo Vrchalbsko součástí Sudet a stalo se místem mnoha pracovních táborů pro totálně nasazené a místní rozvinutý průmysl se přeměnil na vojenskou výrobu.

Po válce došlo k vysídlení podstatné části obyvatelstva a po komunistickém převratu v r.1948 dostalo město další ránu a jeho přirozený vývoj se zastavil. Až po roce 1989 nastal rozkvět města, které se díky rychlému rozvoji cestovního ruchu a objevování krás Krkonoš, brzy stalo jedním z nejvýznamnějších turistických center České republiky.

V současné době žije ve Vrchlabí téměř 13000 obyvatel. Velká část z nich pracuje v největším podniku v regionu, kterým je pobočka mladoboleslavské automobilky Škoda a další podstatná část je buď přímo nebo nepřímo zainteresovaná právě na turistickém ruchu.

Vrchlabí není sice velké město, ale mezi jeho rodáky najdeme řadu sportovní osobností, které dosáhly mnoha velkých úspěchů. Se Žďárem má například společné to, že odtud také pochází vynikající rychlobruslařka. Sice nedosáhla zatím takových fenomenálních úspěchů jako žďárská Martina Sáblíková, ale i přesto patří Karolína Erbanová mezi světovou elitu. Zajímavostí je to, že původně hrála hokej.

Svoji polohou nabízí Vrchlabí podmínky hlavně pro lyžařské disciplíny, které reprezentují biatlonisté Veronika Vítková a Zdeněk Vítek. Dalšími slavnými vrchlabskými sportovci jsou třeba cyklokrosaři Radomír Šimůnek a Miloš Fišera nebo náš nejznámější motokrosový závodník Petr Kuchař. Hokejovou branži zastupují extraligoví hráči Jiří Jebavý (Sparta) a Lukáš Bolf (Třinec).

Lední hokej se ve Vrchlabí začal provozovat až po 2. světové válce. První oficiální oddíl byl založen v roce 1948, ale hrálo se pochopitelně na přírodním ledě, se skromným zázemím a nevelkou hráčskou základnou.

Výraznějšího rozvoje se vrchlabský hokej dočkal až po vybudování uměle chlazené ledové plochy v roce 1977. Došlo postupně k rozšíření členské základny a obsazení všech mládežnických kategorií. Do roku 1997 hráli vrchlabští hokejisté pod hlavičkou TJ Stadion Vrchlabí. V tomto roce pak došlo k osamostatnění a TJ nahradil nový subjekt HC Vrchlabí.

Zásadním zlomem byl rok 2003, kdy došlo k zastřešení stadionu. Již v sezóně 2004-2005 poprvé tým mužů, který doposud hrál výhradně regionální soutěže, postoupil do 2. hokejové ligy. A to nebylo vše, díky silnému partnerovi firmě D&D Elektromont, zažívalo Vrchlabí doslova hokejovou horečku. Domácí zápasy navštívilo v první sezóně 75000 diváků a po dvou letech ve 2.lize přišel vysněný postup do 1.ligy a v Krkonoších se usadil profesionální hokej.

Bohužel ne na dlouho. Po skončení sezóny 2010 - 2011 odstoupil generální partner a prvoligovou licenci prodal do Písku. Ve Vrchlabí se tak začínalo prakticky od nuly. Vznikl nový subjekt HC Stadion Vrchlabí, který pod sebe vzal jak mládežnická mužstva, tak tým mužů, který nastoupil do krajského přeboru.

Mládežnické týmy jsou v současné době sdruženy v HC Krkonoše, což je společný projekt hokejových klubů Vrchlabí a Trutnova. Zahrnuje všechny věkové kategorie od 5. třídy až po juniory.

V roce 2013 vybojoval HC Stadion Vrchlabí postup zpět do 2.ligy. Nejprve vyhrál krajskou soutěž, prošel kvalifikačním sítem až do přímé baráže s posledním mužstvem loňské skupiny Střed Chotěboří, kterou ve dvou zápasech odsoudil k sestupu.

Vrchlabí by mělo patřit k nemnoha týmům skupiny Západ se silnou fanouškovskou podporou. I v krajské soutěži se návštěvy pohybovaly kolem 700 – 800 diváků a během play off a kvalifikace překračovaly tisícovou hranici. V baráži pak rozhodující postupový zápas sledovalo téměř 1600 diváků.

Vrchlabští hokejisté vyznávají klubové barvy modrou a bílou. Hlavním trenérem „A“ mužstva je Ivan Houda, kterému asistuje Michal Křelina. Z pohledu žďárského fanouška najdeme na soupisce Vrchlabí několik velmi zajímavých jmen.

Nejznámější z nich je žďárský rodák a odchovanec Tomáš Bláha, jehož hokejový osud zavál do Vrchlabí, kde působí od prvoligové epochy a dnes je tam již vlastně doma a dokonce očekává rodinu. V živé paměti máme jednoho z nejproduktivnějších hráčů loňského „bronzového“ týmu Plamenů Ondřeje Březinu.

Mnozí si jistě vzpomenou na skvělého obránce Lukáše Poskočila, který ve Žďáře působil v sezóně 2008/09. Zajímavostí je, že ve svém osobním dotazníku na www.hcvrchlabi.cz uvádí jako svého nejoblíbenějšího spoluhráče dalšího Žďáráka Tomáše Kauta. No a na Martina Klementa určitě nezapomněl Honza Kočan.

V loňské postupové sezóně pomohl týmu z hlediska produktivity nejvíce již zmíněný Tomáš Bláha, který si ve 35 zápasech připsal 66 kanadských bodů (31+35). Příliš pozadu nezůstal ani nejlepší střelec Patrik Fořt s 60 body (38+22). Oba budou pravděpodobně patřit i letos k oporám týmu. Přes léto mužstvo posílilo i několik hráčů z Hradce Králové, jako například zkušený třiatřicetiletý brankář Filip Luňák.

Pro žďárské příznivce je přímo tristní pohled do historických tabulek. Vrchlabí je totiž jediným soupeřem v letošní soutěži (mimo Řísut, se kterými se nehrál ještě žádný vzájemný zápas), kterého ještě nikdy v minulosti nedokázal Žďár porazit. Sedmkrát se radovali hokejisté z Krkonoš a dvakrát skončil zápas remízou. S výjimkou jedné remízy v letošní přípravě, se všechny tyto zápasy odehrály v průběhu dvou sezón 2005-06 a 2006-07.

Na to, že se podaří tuto nelichotivou bilanci prolomit, se mohou fanoušci žďárských Plamenů těšit do středy 27.listopadu, kdy Vrchlabští v rámci 16. kola zavítají na Bouchalky. Naopak 145 km z Vysočiny do Krkonoš pocestuje Plachého parta až v sobotu 22.února, kdy bude na programu 32. kola poslední zápas základní části.

Zdroj: www.hcvrchlabi.cz/, www.muvrchlabi.cz, www.hokej.cz, www.wikipedia.cz