Představujeme: HC Milevsko 2010

Zveřejněno 19.09.2013 | mk
Čekání na další mistrovský zápas žďárských Plamenů se vám pokusíme zkrátit dalším, již předposledním dílem našeho seznamovacího seriálu. Ze severu Čech se dnes přesuneme do Jihočeského kraje a představíme vám, pro žďárského fanouška ne až tak neznámý klub HC Milevsko 2010.
Milevsko leží ve zvlněné krajině středního Povltaví na severním okraji jižních Čech. Nejbližší okolí města bylo osídleno již ve starší době kamenné. Slovanské osídlení je doloženo od 8. století.

Na konci 12. století bylo Milevsko významnou křižovatkou obchodních cest. První písemná zmínka z roku 1184 mluví o sídle bohatého velmože Jiřího z Milevska, který zde v roce 1187 založil premonstrátský klášter. Milevsko je po Řisutech a Moravských Budějovicích třetím nejmenším městem západní skupiny 2.ligy. V současné době zde žije necelých 9.000 obyvatel.

Z dochovaných záznamů vyplývá, že lední hokej se v Milevsku hrál poprvé v roce 1932 a předvedli ho místní nadšenci. Vznik hokejového klubu je pak datován do roku 1934. Postupně se během let měnil název klubu od TJ Sokol přes Sokol ČSSZ, Tatran, Spartak, v roce 1970 na TJ ZVVZ, v roce 1994 na HC ZVVZ až po dnešní HC Milevsko 2010.

Již více než 40 let je Milevsko pravidelným účastníkem 2.ligy. Od roku 1940 s výjimkou let 1948 až 1960 klub vyznával žlutomodré barvy. V roce 2010 s přechodem na HC Milevsko 2010 se změnily barvy dresů na neobvyklou kombinaci zelené a světle modré.

Hokej si v Milevsku prošel v minulých letech složitým obdobím. Po veleúspěšné sezóně 2008/09, ve které Milevští bojovali dokonce v baráži o účast v 1.lize, přišel prudký pád. Úspěchy na sportovním poli doprovázely ekonomické a zřejmě i jiné problémy, kvůli kterým museli již na kvalifikaci dojíždět hráči i fanoušci do Tábora, protože v Milevsku již nebyl led.

Další těžkou ránou pro jihočeský klub bylo odstoupení generálního sponzora ZVVZ. Tyto problémy se s klubem táhly i přes celé letní období a ještě těsně před zahájením tehdejší sezóny nebylo jisté, zda do soutěže vůbec nastoupí.

Nakonec Milevsko sezónu zahájilo, ale nedohrálo. V jejím průběhu byl klub kvůli svým neuhrazeným závazkům ze soutěže vyloučen. Do další sezóny již nastoupili milevští hokejisté pod novým názvem HC Milevsko 2010.

Milevsko není pro žďárské fanoušky úplně neznámý soupeř. V historii se oba celky utkávaly poměrně často. Naposledy se s ním žďárští hokejisté utkávali ve zmíněné nedohrané sezóně 2009/10 a v následné 2010/11. K jedinému odehranému vzájemnému zápasu v nedokončené sezóně se váže zajímavá perlička.

Jakub Vránek tehdy na Bouchalkách vstřelil jeden z nejrychlejších gólů hokejové historie. Síť soupeřovy branky se rozvlnila již po osmi sekundách hry (zápas skončil výhrou Plamenů 5:2). Celkově se doposud utkal Žďár s Milevskem ve 34 duelech s lepší bilancí pro Jihočechy. Ti se radovali z osmnácti vítězství, dvanáctkrát byli úspěšní Žďárští a dva zápasy skončily remízou.

V milevském klubu vyrostlo také několik hokejistů, kteří okusili profesionální chlebíček v české extralize, v zahraničí v zámoří nebo v reprezentaci. Patří mezi ně například útočník Zbyněk Hrdel (ČR18, ČR20, AHL, Sparta Praha, Mladá Boleslav, nyní Beroun) nebo obránce Jaroslav Mrázek (ČR18, ČR20, Sparta Praha, Znojmo, Kladno, Vítkovice, nyní Chomutov).

HC Milevsko 2010 hraje své zápasy na zimním stadionu, který byl otevřen v roce 1972 a o rok později v roce 1973 také zastřešen. Oficiální kapacita stadionu udává 3500 míst. Rozměry kluziště jsou 58 x 28 metrů. V minulé sezóně navštěvovalo druholigové zápasy v Milevsku průměrně 332 diváků.

Ovšem uplynulá sezóna nebyla k fanouškům modrozelených příliš přívětivá. Po základní části obsadil HC Milevsko 2010 v západní skupině poslední desáté místo se sedmibodovou ztrátou na předposlední Bílinu. To znamenalo, že Milevští museli svoji druholigovou příslušnost hájit v baráži proti pražské Zbraslavi, což se jim bez větších potíží podařilo.

Tým vedený hlavním trenérem Bedřichem Rybákem a jeho asistentem Jindřichem Zemanem, může spoléhat na vloni nejproduktivnější hráče, kteří v kádru zůstali i pro právě startující ročník 2.ligy.

Vítězem kanadského bodování a zároveň nejlepším střelcem byl v minulé sezóně útočník Josef Urbanec (18+13). Do týmové brankové pokladnice významně přispěli i další útočníci jako David Homolka (17+10) nebo Jakub Hamerle (11+15). Mezi obránci výraznou produktivitou vyčnívali Pavel Procházka (3+19) a Michal Štych (5+9).

V brankovišti si místo jedničky vydobyl Václav Pipek s velmi příznivou procentuální úspěšností zásahů 90,45%. Do právě započaté sezóny posílili Rybákovu družinu obránce Maroš Jakič ze Slovenska a útočník Václav Korous, který na jih Čech přišel z pražské Kobry.

Vzájemné zápasy mezi Žďárem a Milevskem jsou podle jízdního řádu 2.ligy na programu v 15. a 31.kole. Nejprve pocestují Plameny v sobotu 23. listopadu na 141 km vzdálené kluziště soupeře a v sobotu 15. února přivítají Milevsko na žďárských Bouchalkách.

Zdroj: www.hcmilevsko2010.cz, www.milevsko-mesto.cz, hcmilevsko.blog.cz, www.hokej.cz, www.wikipedia.cz