Představujeme: HC Draci Bílina

Zveřejněno 17.09.2013 | mk
Druholigový kolotoč v sobotu odstartoval, ale obrátky nabírá velmi zvolna. Žďárské hokejisty čeká další zápas až po jedenácti dnech od toho prvního. Proto máme dostatek času představit si poslední tři nové soupeře v reorganizované skupině Západ. Dnes vám přinášíme klub HC Draci Bílina, další z těch hodně vzdálených týmů ze severozápadu Čech.
Město Bílina leží na severozápadě Čech v Mostecké pánvi na stejnojmenné řece. V nejbližším okolí leží velká průmyslová města jako např. Litvínov, Most, Chomutov nebo Teplice. Z východu však zasahují k městu poutavě modelované vrcholy Českého středohoří a jeho přírodní krásy.

Dobrá kvalita půdy, řeka Bílina se svými přítoky a členitost terénu umožňující ochranu před nepřítelem i výhodné spojení jak s oblastmi severně od Krušných hor, tak i se středními Čechami, to vše vytvářelo výhodné podmínky k usídlení člověka na Bílinsku již od mladší doby kamenné. Avšak teprve příchod Slovanů v průběhu 6.století vytvořil etnicky souvislé osídlení, které přetrvalo až do dnešních dnů.

V současnosti má Bílina okolo 16 tisíc obyvatel. Nejvíce ji v historii proslavila minerální voda Bílinská kyselka a rozmach lázeňství. Sláva města Bílina kulminovala na přelomu 19. a 20. století. Nyní jsou připravovány projekty mající za cíl zašlou slávu dříve světoznámého pramene a celé Bíliny obnovit.

Dlouhá léta se hrál v Bílině hokej na regionální úrovni pod hlavičkou TJ Lokomotiva Bílina a to včetně výchovy mládeže. Hrálo se sice na stadionu s umělým chlazením, ale bez zastřešení a tak rozmary počasí jeho využívání značně omezovaly. Na přelomu 80tých a 90tých let však začalo docházet k úpadku hokeje v tomto městě.

K jeho obnově došlo v roce 1997, kdy byl založen nový klub HC Draci Bílina. V roce 2001 se pak bílinští hokejisté dočkali nového krytého zimního stadionu. Draci se několikrát pokoušeli o postup do 2.ligy, ale neúspěšně. Jednou je dokonce v postupu zastavil právě Žďár, ale o tom později.

Nakonec se do třetí nejvyšší soutěže dostali zakoupením licence od Chrudimi v roce 2011. Letos tedy vstupují do své třetí sezóny ve 2.lize. V obou předchozích ročnících ve třetí nejvyšší soutěži, obsadila Bílina deváté místo, tedy těsně za branami play-off, ale bez záchranářských starostí v baráži.

Přes velkou vzdálenost a krátké působení ve druhé lize, má žďárský hokej s bílinským jednu vzájemnou zkušenost. A pro příznivce Plamenů to byla zkušenost velmi příjemná. Žďár se s Bílinou utkal v baráži o postup zpět do 2.ligy v roce 2008.

Především domácí utkání bylo mimořádně dramatické, když Žďár prohrával a až v závěru otočil výsledek a udržel naději na postup. Druhý zápas se hrál na bílinském ledě a byl již zcela jiný. Plameny měly už jistý postup a na sever Čech odcestoval tým zdecimovaný dlouhými oslavami a tak není divu, že zde prohrál 7:5.

HC Draci Bílina má ve svém znaku, jak z názvu vyplývá, dva draky. Pravděpodobně to souvisí s pověstmi o zdejších pokladech, jež v dávných časech hlídali mnohohlaví ohniví draci, kteří žili ve skulinách a jeskyních skalního masivu. Klub vyznává klubové barvy zelenou a bílou.

Nejvýraznějším hráčem loňské sestavy v týmu trenéra Miroslava Kanise, byl Tomáš Urban, jenž si připsal na své konto 21 branek a 19 asistencí. Letos však již další body Drakům nepřinese, protože na soupisce pro sezónu 2013-14 jeho jméno schází.

Po roční pauze způsobené zraněním, se naopak vrací Vladimír Kýhos. Zajímavou posilu můžeme zaznamenat v dračí brance, do které se postaví mladý dvaadvacetiletý gólman Tomáš Holzer ze Slovenska, jenž má zkušenosti z MHL (juniorská obdoba KHL) v dresu Tatranských Vlků Poprad.

Žďárští fanoušci budou moci vidět bílinské Draky na Bouchalkách ve středu 6. listopadu ve 12.kole. Plameny pocestují do téměř 250 km vzdálené Bíliny v sobotu 1.ůnora v rámci 26.kola.

Zdroj: www.hcdracibilina.cz, www.bilina.cz, www.bilina-mesto.estranky.cz, www.hokej.cz, www.wikipedia.cz