Je to tady… Zítra to vypukne!

Zveřejněno 13.09.2013 | mk
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Letní dřina na suchu, příprava na ledě, přátelské zápasy, to vše je již minulostí a fanoušci se konečně dočkali. V sobotu odstartuje další ročník třetí nejvyšší soutěže a ani letos v ní nebude chybět SKLH Žďár nad Sázavou.

Foto: René Rámiš

Přes léto došlo k několika významným změnám v organizaci soutěže. Zda to budou změny k lepšímu nebo k horšímu, ukáže až následujících sedm měsíců. Každopádně čeká hráče více cestování, na druhou stranu se diváci mohou těšit na nové a neokoukané soupeře.

Vedení klubu vzhlíží s nedůvěrou i na povinný sobotní termín utkání. „Před lety se to tady zkoušelo a dopadlo to neslavně,“ neskrývá obavy generální manažer SKLH Miloslav Šimon a vysvětluje i důvody: „Ve Žďáře žije spousta chatařů, chalupářů a zahrádkářů, kteří na víkendy odjíždí z města, v zimě zase jezdí na lyže a tak…“

První muž žďárského hokeje je však přeci jen optimista: „Věřím nebo alespoň doufám, že tento výpadek nahradí ti, kteří v neděli odjížděli za zaměstnáním, do škol nebo chodili na noční směny.“ Šimon pak ještě s úsměvem dodává: „Každopádně budou moci v sobotu fanoušci více a déle slavit a teď už jde jen o to, aby bylo co slavit…“

Martin Sobotka se svým týmem má před sebou nelehký úkol, obhájit loňskou úspěšnou sezónu. Bude k tomu mít hodně podobný kádr jako vloni. Hlavní kostra týmu zůstala bez větších změn a nejdůležitější opory zůstaly. Výjimkou je Ondřej Březina, který odešel do Vrchlabí. Jeho by měl minimálně rovnocenně nahradit Lukáš Krupka.

Otazníky stále visí nad Ondřejem Ježkem, který ve středu promoval a intenzivně se věnuje svému podnikání a práci kondičního trenéra. To jej časově velice limituje, ale i díky své práci je dokonale fyzicky připraven a může prakticky kdykoli naskočit. Kdy se tak stane, však zatím není známo, ale dřív než v říjnu to zřejmě nebude.

V přípravě se objevilo i několik nováčků především z řad juniorů, kteří dostali šanci se ukázat a hlavně příležitost nasbírat důležité zkušenosti z dospělého hokeje. Kouč Sobotka je pozorně sledoval : „Chtěl jsem vidět jak ti noví kluci do toho zapadnou a snažil jsem se jim dávat co nejvíc prostoru, protože přípravné zápasy jsou od toho a ne o výsledcích, které už dnes nikoho nezajímají.“

Žďárský trenér zhodnotil jejich výkon a možnosti zapojení do týmu slovy: „Někteří ti kluci ukázali, že na 2.ligu mají a mohli by to hrát, ostatní si musí ještě chvíli počkat a pracovat na sobě. Konkurence je vysoká a zatím v té sestavě moc místa není. Sezóna je ale dlouhá, a přestože doufám, že se nám zranění a nemoci budou vyhýbat, je dost pravděpodobné, že jejich chvíle přijdou. Chce to jen poctivou práci a trpělivost.“

Na postu brankáře je jasnou jedničkou Jiří Sláma, ale zbývá dořešit druhého gólmana. Zatím jím bude Václav Vlach, ale pro sezónu bude tým potřebovat ještě někoho zkušenějšího. Dvě varianty přicházejí z Havlíčkova Brodu, kde jsou ve hře Stanislav Neruda nebo Petr Opršal.

Ani před startem letošní sezóny se nám nepodařilo z trenéra Martina Sobotky dostat nějaký konkrétní cíl, který si před sezónou dává: „Ne, nebudu žádné cíle dávat. Pro mě je cíl, aby ti kluci hráli takový hokej, jaký já si představuji a který bych chtěl, aby produkovali. Nemám problém ani s tím, když nějaké zápasy prohrajeme, ale musí to prohra se vztyčenou hlavou a po boji. Nechtějte po mě ale nějaké konečné cílové umístění, to vám říct neumím,“ odmítá neoblomně kouč Plamenů být konkrétní.

Zároveň však dodává, to co nabízel již vloni a co splnil beze zbytku: „Chci našim fanouškům a příznivcům předvádět pěkné zápasy, každý zápas bojovat o vítězství ukázat atraktivní hokej.“ A o to přeci jde, hokej se hraje pro diváky a my přejeme Martinu Sobotkovi, aby se mu jeho cíle splnily a hráčům, aby jim vydrželo zdraví a rozdávali mnoho radosti příznivcům žďárských Plamenů.

Aktuální kádr SKLH Žďár nad Sázavou

Brankáři: Jiří Sláma, Václav Vlach
Obránci: Libor Střecha, Pavel Staněk, Miroslav Jan, Martin Pleva, Josef Kolda, Tomáš Smejkal, Tomáš Doležal, Vojtěch Šír, Martin Jícha, Martin Vítek, Ondřej Čejka
Útočníci Lukáš Krupka, Michal Kaňka, Jiří Plachý (C), Luboš Kunstmüller, Josef Hron, Jiří Dítě, David Vítek, Dan Kotlík, Jiří Man, Martin Gregar, Štěpán Zídek, Jan Kočan, Jan Ludvík, Petr Peňáz, Jan Šimon, (Ondřej Ježek, Radek Haman)