Představujeme: HC Vlci Jablonec nad Nisou

Zveřejněno 08.09.2013 | mk
Nový ročník 2.ligy již klepe na dveře a tak se pomalu blížíme k závěrečným dílům našeho představovacího seriálu. Dnes hokejovým fanouškům představíme tým z Jizerských hor HC Vlci Jablonec nad Nisou .
Jablonec nad Nisou, jak z názvu vyplývá, leží na řece Nise a je správním, kulturním i sportovně rekreačním střediskem Jizerských hor. Hlavní rozmach zaznamenalo město ve 2. polovině 17. století v souvislosti s rozvojem sklářství a v 18. století začaly Jablonec proslavovat bižuterní výrobky. Město také později získalo přívlastek „město bižuterie“.

Jablonec je jedno z největších měst, ve kterých se hraje druhá hokejová liga. V současnosti zde žije přes 45 tisíc obyvatel, ale o jejich přízeň musí místní hokejový klub bojovat s tvrdou konkurencí. V Jablonci se hraje první fotbalová liga, velkou tradici zde má atletika a lyžování. Hokejoví příznivci mají na dosah ruky nejvyšší soutěž v nedalekém Liberci, takže na extraligu dojedou tramvají, která mezi oběma městy jezdí.

Zřejmě i díky tomu se jablonečtí Vlci nemohou pyšnit přílišným zájmem diváků. V minulé sezóně si cestu na zimní stadion našlo průměrně 169 příznivců na zápas a v play-off jen nepatrně více (200). Jablonecký zimní stadion byl dokončen v roce 2002, má kapacitu 1500 diváků a ledová plocha má kanadské rozměry 58 x 26m.

Lední hokej nemá v Jablonci dlouhou historii. Místní klub byl založen až v roce 1996 pod názvem TJ HC Jablonec nad Nisou. Již v roce 2001 si však vybojoval postup do třetí nejvyšší soutěže a je od té doby jejím pravidelným účastníkem. Od roku 2003 nikdy Jablonec nechyběl v závěrečných vyřazovacích bojích.

Nejúspěšnější sezóny u Nisy byly 2004/05 a 2005/06, kdy Jablonečtí vyhráli základní část a vypadli až v posledním kole play-off. V roce 2005 vyřadili v prvním kole 3:0 na zápasy Žďár. A také celkově mají žďárští hokejisté s tímto soupeřem nepříznivou bilanci. Z celkových šesti vzájemných zápasů, vyhrál Jablonec čtyři a dvakrát byl úspěšný Žďár.

Jablonecký hokejový klub má ve svém znaku i ve svém názvu vlka a vyznává klubové barvy bílou, modrou a černou. Trenérem „A“ mužstva HC Vlci Jablonec je od roku 2011 místní odchovanec a rodák Jiří Kubsch.

Loňský druholigový ročník nebyl pro klub z Jizerských hor příliš úspěšný. Vlci si zajistili účast v play-off až na poslední chvíli o jeden jediný bod před Bílinou z osmého místa. Ve čtvrtfinále narazili na Tábor, který nakonec soutěž vyhrál a účastnil se baráže o 1.ligu, jenž si s Jabloncem poradil jednoznačně 3:0 na zápasy a přesvědčivými výsledky (6:3, 6:2, 9:1).

V minulé sezóně se v brance Vlků ponejvíce objevoval liberecký odchovanec Michal Nedvídek. Nejproduktivnějšími hráči byly ofenzivní opory Lukáš Tondr (16+23), Kamil Bříška (17+13) a Daniel Stehno (14+12). Mezi obránci se nejčastěji prosazovali Jan Petrmichl (4+12) a Jan Kadeřábek (8+6).

V základní části nadcházejícího ročníku 2.ligy, čekají žďárské hokejisty dva duely s Jabloncem, stejně jako s ostatními soupeři. První měření sil se odehraje na Bouchalkách v rámci 6.kola v sobotu 5. října. Martin Sobotka se svojí družinou vyrazí na 250ti kilometrovou cestu do Jablonce těsně před Vánocemi v sobotu 21.prosince, kdy je na programu 23.kolo.

Zdroj: www.hcvlci.cz, www.hokej.cz, www.mestojablonec.cz, www.wikipedia.cz