Žďár zakončí svoji fantastickou pouť základní částí v Hodoníně

Zveřejněno 27.02.2013 | mk, jk
SHK Drtiči Hodonín SKLH Žďár nad Sázavou
36., středa 27.2.2013 18:00
SHK Drtiči Hodonín - SKLH Žďár nad Sázavou HOD - ZNS
H O D O N Í N – Druholigový kolotoč ve středu 27. února večer uzavře svoji dlouhodobou část letošního dramatického ročníku. Nebyla v něm nouze o špičková představení, jejíchž nedílnou součástí byly také žďárské Plameny. Ty zavítají na led nejlepšího celku centrální divize, který si s velkým předstihem zajistil první místo ve skupině. Jejich vzájemná střetnutí v rámci ligové sezóny byla vždy velice těsná a nejlépe postavený celek z Vysočiny leckdy s Drtiči sahal po bodovém zisku. Ovšem nestalo se. Proto si bude chtít parta kolem kapitána Jiřího Plachého vyladit herní pohodu před nejdůležitější fází sezóny, která mužstvo čeká od soboty. Dnešek však rozhodne o tom, zda do něj SKLH půjde z druhé nebo třetí pozice.
Klub ze Slovácka proplul probíhajícím ročníkem suverénně a nikoho nenechal na pochybách, že svoji skupinu s přehledem vyhraje. Už po první čtvrtině soutěže se Jihomoravané pevně usadili na vedoucí pozici, ze které sledovali boj o postupové pozice.

Mohli tak s velkým předstihem vyhlížet soupeře pro čtvrtfinále play-off, kterým se stala moravskobudějovická Žihadla. A právě toto je jediná známá čtvrtfinálová dvojice před posledním kolem. Zbylé tři páry soupeřů vzejdou až z dnešních posledních zápasů základní části.

V prvním zápase s domácím Žďárem předvedli Drtiči výbornou sehranost v početních výhodách, které také klání zlomily. Jihomoravané skórovali šestkrát ve chvíli, kdy žďárský hokejista zahříval trestnou lavici, proměnili polovinu svých přesilových her, obrátili skóre ze 4:3 na 4:7 a odvezli si jako první z Bouchalek tři body.

Tento fakt také neunikl tehdy ještě rozehřívajícímu se kouči Plamenů Martinu Sobotkovi: „Věděl jsem před zápasem o jejich kvalitě přesilových her, ale to co dnes předvedli, bylo naprosto zlomové a tam rozhodli o své výhře.“

Po odehrání poloviny základní části již Hodonínu ostatní pouze sekundovali a právě jeden zápas před jejím naplněním přivítali Drtiči ve svém hokejovém chrámu již rozjeté hráče od řeky Sázavy, kteří je také značně potrápili, ovšem nezískali ani bod a po výsledku 3:1 odjeli zpátky na Vysočinu s prázdnou.

To už pod vedením nového trenéra Miroslava Baruse, který tým převzal po Jiřím Rechovi. Nový lodivod hodnotil utkání s respektem: „Žďár hrál přesně to, co jsme od nich očekávali. Výborně a celoplošně bruslili, dobře bránili a byli nebezpeční z protiútoků a odehráli skvělé utkání. Žďár nás dobře prověřil.”

V posledním měření sil však již Plameny sahaly po bodovém zisku, když vstupovaly do závěrečné třetiny za stavu 3:2, ale v závěru se projevila velká zkušenost a forma hostujícího celku, který za vítězstvím táhl Zdeněk Jurásek, který také vystřelil 69 sekund před koncem třetí třetiny tři bodíky Drtičům. A po stavu 3:4 si připsali svou třetí výhru nad druhým týmem skupiny Střed.

Poraženému domácímu trenérovi se i přes porážku hodnotilo klání dobře: „Ten zápas ale měl obrovskou kvalitu, potvrdilo se, že hraje první s druhým, bylo to vyrovnané utkání, které mělo hodně kvalitní parametry. Hra byla rychlá, přelívala se nahoru – dolů, byly tam pěkné akce, nepostrádala tvrdost. Výborně zachytali oba gólmani.“

Hodonín patří společně se Žďárem k nejofenzivnějším týmům v centrální divizi. Pravidelně si připisují pět, šest branek v sítích soupeřů. Zdobí je také vynikající defenzivní a takticky vyspělá hra, se kterou by měly problémy i některé prvoligové celky. Ovšem velkou zásluhu na jejich úspěších mají vyrovnané výkony především před vlastními příznivci.

Na velmi pěkném hodonínském stadionu ztratil Baník za celou sezónu jen tři body. Jeden hned v úvodním zápase proti Kolínu a dva v jedenáctém kole proti Technice. Zatím však ani jednou nevyšel před vlastními diváky bodově naprázdno. Podaří se to dnes Plamenům?

Těm by však pro zajištění druhé příčky stačil i jeden bod. Šanci na „stříbrné medaile“ má Sobotkův tým i v případě prohry, pak ale musí spoléhat na to, že Technika ztratí alespoň jeden bod v Moravských Budějovicích.

Na jihu Moravy budou čelit hokejisté Plamenů nejúdernějším hráčům druholigového kolotoče, mezi které patří hlavně nejproduktivnější hráč soutěže Vladimír Stejskal (29+33), Petr Peš (20+38) a Zdeněk Jurásek (27+25). Také vynikající beci Petr Pokorný (6+21) s Davidem Skočovským (8+18). A v brankovišti téměř neprůstřelná zeď Filip Barus, který si udržuje úspěšnost svých zákroků téměř na 91%.

Vzájemné zápasy v letošní sezóně:
9. kolo, 14.10.2012
SKLH Žďár nad Sázavou – SHK Hodonín 4:7 (0:0, 3:3, 1:4)

18. kolo 25.11.2012
SHK Hodonín – SKLH Žďár nad Sázavou 3:1 (1:0, 2:1, 0:0)

27. kolo 16.1.2013
SKLH Žďár nad Sázavou – SHK Hodonín 3:4 (1:1, 2:1, 0:2)

Kompletní program 36.kola:
Středa 27.2.2013
KLH Vajgar Jindřichův Hradec – HC Chotěboř 18:00 (3:4, 7:2, 13:2)
NED Hockey Nymburk – HC Lvi Břeclav 18:00 (6:3, 4:1, 2:5)
SHK Hodonín – SKLH Žďár nad Sázavou 18:00 (7:4, 3:1, 4:3)
Spartak Pelhřimov – TJ SC Kolín 18:00 (8:3, 3:5, 6:7sn)
HC Moravské Budějovice 2005 – VSK Technika Brno 18:30 (1:3, 4:3p, 2:4)

Poslední výsledky SHK Hodonín:
28. kolo Kolín – Hodonín 7:3
29. kolo Hodonín – Technika Brno 7:2
30. kolo Moravské Budějovice – Hodonín 2:5
31. kolo Hodonín – Pelhřimov 8:2
32. kolo Jindřichův Hradec – Hodonín 1:9
33. kolo Nymburk – Hodonín 5:4p
34. kolo Hodonín – Chotěboř 7:1
35. kolo Břeclav – Hodonín 2:5

Šlágr kola mezi prvními dvěma celky tabulky, který uzavře základní části ročníku 2012/2013 vypukne v Hodoníně ve středu 27.února v 18:00. Z jihu Moravy bude připraven tradiční onlajn přenos.