Chřipková epidemie hatí hokejový program. Nehrají muži ani mladší dorost

Zveřejněno 07.02.2013 | mk
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U - Ve středu byl odložen nedělní zápas „A“ mužstva v Kolíně a dnes muselo být odvoláno také utkání ligy mladšího dorostu v Třebíči. Vše má na svědomí probíhající chřipková epidemie, která zasáhla Českou republiku. Co znamená tento zásah do programu pro tým žďárských Plamenů, jsme se zeptali trenéra Martina Sobotky.
Zápas prvního mužstva žďárských Plamenů, který se měl konat v neděli na ledě Kolína, byl na žádost domácího celku odložen. Zatímco v Kolíně dosáhla marodka obřích rozměrů a trenér Václav Rác by měl k dispozici pouze sedm členů základního kádru, Martin Sobotka zatím nástup chřipkové epidemie nepocítil. V současné době není nikdo z hráčů postižen chřipkou nebo nějakou virózou.

Mezi marody je pouze Libor Střecha, jenž léčí následky opakovaného otřesu mozku ze zápasu s Břeclaví. Určité méně závažné zdravotní potíže z blíže nespecifikovaného zranění z posledního utkání s Vajgarem, mají také Ondřej Ježek a Michal Kaňka, ale podle posledních informací by oba měli být do konce týdne v pořádku a na středeční duel s Technikou plně připraveni.

Zápasová pauza se tak Plamenům protahuje na poměrně dlouhých deset dnů. Co to znamená pro mužstvo, jsme se zeptali kouče Martina Sobotky: „Nejsem z toho nějak nadšený, ale na druhou stranu nám to umožní doléčit nějaké ty šrámy a zranění. Ve čtvrtek dostali hráči volno, na pátek a sobotu plánuji ostřejší tréninky zaměřené více kondičně a po nedělním volnu budou následovat standardní tréninky směřující k přípravě na středeční zápas,“ prozradil náhradní plán žďárský lodivod.

Vedení SKLH vůbec neuvažovalo o tom, že by žádost soupeře odmítlo a trvalo na odehrání zápasu. „Volali nám ve středu z Kolína, vysvětlili nám svoji situaci a žádali nás o odložení. Moc se nám to nehodilo, protože jsme měli připravený nějaký tréninkový plán a přípravu s ohledem na závěr základní části. Také desetidenní zápasový výpadek není nic příjemného, navíc jsme měli již na neděli domluvené uvolnění našeho hráče Petra Beneše z Berouna, ale přesto jsme bez váhání na žádost soupeře přistoupili,“ vysvětlil kladné stanovisko kouč Sobotka a dodal: „Myslím si, že by toto mělo být samozřejmostí a je to součást sportovní etiky. Do této situace se může dostat kdokoli a nikdy nevíme, kdy budeme něco podobného sami potřebovat.“

Doufejme tedy, že na trenérova slova nedojde a mezitím nedorazí vlna chřipkové epidemie také do žďárské kabiny. Plameny pak totiž budou muset v následujících dvou týdnech odehrát pět zbývajících těžkých zápasů základní části, ve kterých budou bojovat o elitní čtyřku a co nejlepší konečné umístění. Hned ve středu to bude přímý souboj o druhé místo s brněnskou Technikou na domácím ledě. Odložený zápas 32. kola se bude v Kolíně dohrávat ve středu 20.února.

Naopak nedělní utkání Ligy mladšího dorostu, které měly mladé Plameny odehrát na ledě vedoucího celku Třebíče, byl přeložen z iniciativy Žďáru. Již tak bylo několik členů týmu dlouhodobě zraněných a od konce minulého týdne se omlouvali další a další hráči. Ve středu se na tréninku sešlo pouze devět hokejistů. Vedení mladšího dorostu proto zavčas reagovalo a požádalo o odložení zápasu. Ze strany Třebíče to bylo sportovně přijato, za což patří soupeři poděkování. Náhradní termín bude upřesněn.