Vajgar jede na Bouchalky bojovat o naději

Zveřejněno 02.02.2013 | mk, jk
SKLH Žďár nad Sázavou KLH Vajgar Jindřichův Hradec
31., neděle 3.2.2013 17:30
SKLH Žďár nad Sázavou - KLH Vajgar Jindřichův Hradec ZNS - JHR
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – První únorový víkend přinese jednatřicátý díl druholigové hokejové soutěže a její základní část vstupuje do posledního měsíce. Plameny stále soupeří s Technikou o druhou příčku, kterou podpořily již šestou výhrou v sedmi kláních, když ve středu vyšla rozjetá Břeclav naprázdno. Ovšem Vajgar bojuje o samotnou účast v play-off se Žihadly, na která ztrácí pouhé dva body. Jenomže již dvě střetnutí nezískali Jihočeši ani bod a napravit to budou chtít ve Žďáře, kde se pokusí překvapit favorizované Plameny. Pojďme společně do ochozů podporovat Žďár v jeho letošních fantastických výsledcích.
Jihočeši zažívají svoji nejhorší sezónu za posledních několik let a průběžně se drží na chvostu tabulky. Několik kol drželi dokonce černého Petra. Nedávným výpraskem Chotěboře, však definitivně přenechali záchranářské starosti právě Lvům. Stále dokonce živí naději na účast ve vyřazovacích bojích. Play-off je prakticky vyprodáno a poslední vstupenku, která je ještě k dispozici, májí zatím rezervovanou Moravské Budějovice. Vajgar však ztrácí pouhé dva body a pokud by se jim podařilo postup vybojovat, mohli by tím alespoň částečně zachránit zpackanou sezónu a napravit si reputaci.

Už samotný rozjezd sezóny nebyl pro Vajgar nikterak oslnivý, ovšem všichni čekali, včetně samotných hráčů, že se tým zvedne a nastoupí série vítězství, která je raketově mrští do horních příček tabulky. Ostatně tento scénář se opakoval již několik předešlých sezón a tak se obdobný průběh čekal i letos a všichni byli v klidu. K velkému překvapení samotných hráčů, soupeřů a především fanoušků, se tak ale nestalo. Dokonce v devátém, posledním zápase první čtvrtiny, prohráli bitvu o předposlední příčku s chotěbořskými Lvy a spadli na samotné dno soutěže.

Vajgaru nepomohl ani Žďár, který si připsal ve čtvrtém kole cennou výhru, když vylovil z tamního rybníka tři body po výsledku 3:4. Plameny už vedly 0:3, ovšem duel si samy zdramatizovaly a domácí vyrovnali na 3:3. Ale tříbodový úspěch pro dnes druhý celek soutěže vystřelil čtyři minuty před koncem závěrečné části Jiří Dítě.

Jindřichohradečtí však pokračovali především ve výsledkové krizi, když často sahali po bodech, které jim však těsně unikaly. To také stálo po dalším zápase se Žďárem (5:1), místo trenéra Miloslava Čecha. Utkání ještě naposled okomentoval odvolaný první muž hostující střídačky: „Když nevystřelíme, nedáme gól. Když nedáme gól, nemůžeme vyhrát. Žďár byl v dnešním zápase aktivnější a zaslouženě vyhrál.“

Odvolaného kouče nahradil Ladislav Kolda. Uznávaný odborník se snažil vrátil Vajgar na výsluní. Ovšem ani jemu se žádné zázračné zmrtvýchvstání Vajgaru nepodařilo. Přesto se v Hradci začaly náznaky zlepšení objevovat. Pod novým stratégem začali Jihočeši postupně sbírat především ztracené sebevědomí. To hned pocítil Hodonín, který překvapivě prohrál u Vajgaru 3:2. A také po polovině základní části jejich aktuální nedělní soupeř. Sobotkova družina si odvezla osmibrankový příděl, kterým si domácí zaznamenali nejlepší výsledek v probíhajícím ročníku.

Nejúspěšnější období byla pro žlutomodré první polovina prosince, kdy během pěti zápasů nasbírali deset bodů, což bylo téměř stejně, jako za předchozích sedmnáct zápasů a zdálo se, že Vajgar je zpět.

Toto šťastné období skončilo právě vítězným zápasem s Plameny. Ty držely krok s obětavě hrajícím soupeřem do druhé přestávky, ale během šokující desetiminutovky ve třetí třetině, kdy dostaly čtyři branky, se jejich hra sesypala, a domácí si již závěr pohlídali (8:4). Trefně vše shrnul Martin Sobotka v pozápasovém zhodnocení: „Obrana se nám rozbořila a pak se nám rozpadne celá hra, hráči vymýšlí hlouposti a pak to takhle dopadá.“

Nabytý optimismus u Vajgaru však rychle vyprchal a na další bodový přírůstek čekali na jihu Čech znovu celý další měsíc. To zhatilo naděje na nějaké lepší umístění alespoň ve střední části tabulky. Ovšem díky nedávným dvěma důležitým výhrám se svými nejbližšími soupeři, stále mají reálnou naději na postup do play-off a třeba i happy-end.

Aktuálně jsou největším soupeřem Jindřichova Hradce moravskobudějovická Žihadla, která také porazili v zápase „o šest bodů“ na vlastním ledě 2:1. Ovšem poté následovala jednoznačná partie Lvů na jihu Moravy 6:3 a ve středu Vajgar nestačil na Spartak 1:6. Ale naděje stále žije, protože také osmý celek se nehnul z místa a zůstává odstup pouhých dvou bodů.

Velkou slabinou se u tohoto jindy vynikajícího týmu jeví obranná hra, která je po beznadějné Chotěboři nejhorší v centrální divizi (126), ale ani ofenzíva příliš nezáří (94). Jasnými lídry týmu jsou především gólman Tomáš Kubeš, který si drží za nepřesvědčivou obranou dobrý průměr úspěšnosti zákroku 86,39%. Dále pak ostřílený zadák a donedávna jeden z nejlepších beků druhé ligy Robert Procházka (6+12), ale nejlepší útočník David Kupec (15+12) se řadí až do třetí desítky kanadského bodování druhé ligy.

Tento zápas má na jednu stranu jednoznačného favorita. Druhý celek tabulky na domácím ledě, kde se mu celou sezónu velmi daří a proti němu předposlední, trápící se tým, který teprve nedávno utekl hrobníkovi z lopaty. Ovšem všichni mají v paměti prosincový výprask od tohoto soupeře. Vajgar hraje o naději na alespoň částečnou záchranu sezóny a nutně potřebuje každý bodík a tak lze čekat bojovného a houževnatého soupeře, který se bude snažit favorita překvapit.

Pojďme opět společně podpořit Plameny v jejich boji o dosažení historického úspěchu. Nyní však přijede soupeř, který v každém zápase již hraje o svoji poslední naději a utkání už tolik nezbývá.

Vzájemné zápasy v letošní sezóně:
4. kolo, 29.9.2012
KLH Vajgar Jindřichův Hradec – SKLH Žďár nad Sázavou 3:4 (0:1, 0:2, 3:1)

13. kolo 11.11.2012
SKLH Žďár nad Sázavou – KLH Vajgar Jindřichův Hradec 5:1 (0:0, 2:1, 3:0)

22. kolo 15.12. 2012
KLH Vajgar Jindřichův Hradec – SKLH Žďár nad Sázavou 8:4 (3:1, 1:1, 4:2)

Kompletní program 31.kola:
Sobota 2.2.2013 v 17:00 hod.
HC Lvi Břeclav – TJ SC Kolín (5:7, 3:5, 3:5)
SHK Hodonín – Spartak Pelhřimov (3:4, 12:6, 3:2sn)
Neděle 3.2.2013
HC Chotěboř – VSK Technika Brno 17:00 (1:7, 2:13, 6:10)
NED Hockey Nymburk – HC Moravské Budějovice 2005 17:00 (3:2, 5:3, 1:2sn)
SKLH Žďár nad Sázavou – KLH Vajgar Jindřichův Hradec 17:30 (4:3, 5:1 ,4:8)

Poslední výsledky KLH Vajgar Jindřichův Hradec:
23. kolo Hodonín - Jindřichův Hradec 7:3
24. kolo Jindřichův Hradec – Kolín 0:7
25. kolo Nymburk – Jindřichův Hradec 7:0
26. kolo Jindřichův Hradec – Technika Brno 0:3
27. kolo Chotěboř - Jindřichův Hradec 2:13
28. kolo Jindřichův Hradec – Moravské Budějovice 2:1
29. kolo Břeclav - Jindřichův Hradec 6:3
30. kolo Jindřichův Hradec – Pelhřimov 1:6

Zajímavé představení můžete sledovat na žďárském zimním stadionu v neděli 3.února. Úvodní buly bude vhozeno v 17:30. Pro toho, kdo nebude moci navštívit toto atraktivní hokejové klání, bude připraven tradiční nachystán onlajn přenos přímo z místa dění.