Úspěšní Žďáráci v dresu úspěšné Vysočiny. Bronz z MČR

Zveřejněno 01.02.2013 | mk
P L Z E Ň – V tomto týdnu od úterý do čtvrtka, se v Plzni konalo Mládežnické mistrovství České republiky krajských výběrů. Výraznou stopu na tomto turnaji zanechali i mladí hokejisté žďárských Plamenů. V dresu Kraje Vysočina se významnou měrou podíleli na velkém úspěchu v podobě bronzových medailí, které si ze západu Čech mladíci z Vysočiny odvezli.
Mládežnické mistrovství České republiky krajských výběrů se koná pravidelně každé dva roky, vždy v lichý letopočet. V sudé roky nahrazují toto mistrovství Olympijské hry mládeže, kde se hokejový turnaj hraje také formou krajských výběrů.

Letošní turnaj byl vypsán pro největší hokejové talenty ročníku narození 1998 a případně mladší. Mistrovství se zúčastnily výběry všech čtrnácti krajů a hokejové fanoušky na Vysočině může těšit, že v této konkurenci dokázali mladíci z našeho kraje vybojovat parádní bronzové medaile.

Výběr Vysočiny byl složen z hokejových nadějí čtyř klubů našeho kraje. Kromě týmů Dukly Jihlava, Rebelu Havlíčkův Brod a Horácká Slávie Třebíč, nechyběli ani zástupci SKLH Žďár nad Sázavou. Konkrétně náš klub reprezentovalo na největším turnaji této kategorie u nás, šest hráčů. Jmenovitě to byli Tomáš Havránek, Martin Kaut, Vladimír Srnský, Martin Nečas, Stanislav Huňáček a Michal Macky.

A že rozhodně nebyli v týmu vedeném jihlavským trenérem Jiřím Jungwirthem jen do počtu, dokládají statistická čísla a individuální ocenění. Na bronzovém úspěchu se žďárští mladíci podíleli téměř polovinou, devatenácti kanadskými body z celkových dvaačtyřiceti, kterých tým Vysočiny v šesti zápasech dosáhl.

Navíc vysokého individuálního úspěchu dosáhl Tomáš Havránek, který se s osmi vstřelenými brankami stal nejlepším střelcem celého turnaje. Jen těsně o jediný bod mu pak unikl i titul nejproduktivnějšího hráče, když obsadil druhé místo za Robertem Havlátem z Jihomoravského kraje. Tomášovy kvality neunikly ani reprezentačním trenérům a hned na turnaji dostal pozvánku do reprezentace ČR do 16ti let.

Reprezentanti Vysočiny odehráli pět zápasů v základní části, ve kterých nestačili pouze na pozdější vítěze Prahu. Remízu uhráli s Plzeňským krajem a porazili Karlovarský, Liberecký i Královéhradecký. Na závěr čekalo vysočinské mladíky malé finále o 3.místo, ve kterém se střetli se Středočeským krajem. Duel o bronz byl dlouho bezbrankový a až v závěrečné třetině vsítila vítěznou branku „žďárská“ formace Havránek (Nečas, Macky). Zisk medailí pak pečetili druhou brankou jihlavští Váňa (Najman).

V dramatickém velkém finále si to o zlato rozdali Ústecký kraj s Prahou. Utkání však skončilo remízou 2:2 a rozhodovaly nájezdy, ve kterých byli nakonec šťastnější hokejisté z hlavního města.

Výsledky:

Kraj Vysočina - Karlovarský kraj 6:3 (4:2, 0:1, 2:0)
Branky a nahrávky: Mlynář (Havránek, Najman), 4. Havránek (Valík), 12. Novák, 13. Kaut (Havránek), 34. Novák (Kaut), 42. Kousal (Srnský, Váňa) - 6. Hrůša (Halberštát, Vildumetz), 12. Kunc (Vildumetz), 28. Šála (Kurfürst, Chodounský)

Kraj Vysočina - Hlavní město Praha 2:4 (0:0, 1:1, 1:3)
Branky a nahrávky: 16. Havránek (Mlynář), 34. Havránek (Najman, Pražák) - 24. Šmerha, 40. Michnáč (Zídek), 41. Pšenička (Šmerha, Mařík), 45. Šmerha (Hrdinka)

Liberecký kraj - Kraj Vysočina 1:6 (1:1, 0:3, 0:2)
Branky a nahrávky: 12. Bělohorský - 4. Kousal, 23. Mlynář (Michálek), 26. Mlynář (Najman, Havránek), 30. Havránek, 33. Havránek, 41. Havránek

Královéhradecký kraj - Kraj Vysočina 0:2 (0:0, 0:0, 0:2)
Branky a nahrávky: 36. Havránek (Mlynář), 42. Najman (Havránek)

Plzeňský kraj - Kraj Vysočina 1:1 (0:0, 0:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 34. Kantner - 39. Kaut (Nečas, Havránek)

Kraj Vysočina - Středočeský kraj 2:0 (0:0, 0:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 35. Havránek (Nečas, Macky), 43. Váňa (Najman)

Konečné pořadí:

1. Hlavní město Praha
2. Ústecký
3. Vysočina
4. Středočeský
5. Jihomoravský
6. Liberecký
7. Plzeňský
8. Moravskoslezský
9. Pardubický
10. Zlínský
11. Královéhradecký
12. Jihočeský
13. Karlovarský
14. Olomoucký

Reprezentace Kraje Vysočina:

Trenéři: Jiří Jungwirth, Roman Ondráček
Brankáři: Kořenář Josef (JI), Loubal Matěj (TR)
Obránci: Kopic Jiří (HB), Macky Michal (ZR), Pražák Vojtěch (JI), Trnka Aleš (TR), Valík Dominik (TR), Váňa David (JI), Huňáček Stanislav (ZR), Němec Michal (HB)
Útočníci: Ferda Radim (TR), Havránek Tomáš (ZR),Kaut Martin (ZR), Kousal Pavel (JI), Mejzlík Tomáš (JI), Michálek David (HB), Mlynář Tomáš (TR), Najman Ondřej (JI), Nečas Martin (ZR), Oščádal Vladimír (JI), Srnský Vladimír (ZR), Novák Matěj (TR)