ZNS - SUM 1:8 - Na vedoucí Draky Plameny bohužel nestačily

Zveřejněno 01.02.2020 | Tomáš Masař
SKLH Žďár nad Sázavou Šumperk
37., sobota 1.2.2020
SKLH Žďár nad Sázavou - Šumperk ZNS - SUM
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma (Rulf) – Kališ, Kadleček, Pleva (C), Spálovský, Koželuh, Doležal – Adam, Medek, Wasserbauer, Prokš, Čermák, Jícha, Chlubna, Gregar, Bureš, Heinrich, Kovářů, Ferda
Šumperk: Peksa (Wanecki) – Řezáč, Kabelka, Haloda, Sedlák, Drtil, Gewiese (C) – Müller, Horký, Spratek, Scheuter, Antonov, Jaroš, Hroch, Milfait, Urban, Kofroň, Vachutka, Pokorný, Krejčiřík
Branky a nahrávky: 20. Jícha (Spálovský, Heinrich) – 4. Gewiese, 13. Jaroš (Gewiese, Kabelka), 25. Kofroň (Gewiese, Vachutka), 28. Gewiese (Spratek, Kabelka), 35. Drtil (Pokorný, Scheuter), 39. Vachutka (Jaroš, Sedlák), 45. Jaroš (Sedlák, Milfait), 59. Pokorný (Hroch, Spratek). Rozhodčí: Martin Maťašovský - Petr Křivohlavý, Martin Klouda. Vyloučení: 7:2. Využití: 1:2. V oslabení: 0:1. Diváci: 550. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:8.
Po dvou vyhraných zápasech čekal na Plameny soupeř z kategorie těch nejtěžších. Na žďárské Bouchalky přijeli Draci ze Šumperka a toto sousto se pro domácí hráče ukázalo příliš veliké. I přes nadšení a bojovnost žďárských hráčů se naplno projevil rozdíl mezi oběma soupeři. Domácí sice těsně před první přestávkou snížili na 1:2, ale v druhé třetině již dominovali hosté, kteří 4 brankami odskočili a v závěrečné části své vedení ještě o dva góly navýšili.

Reportáž

Vstup do utkání byl ze strany domácích více než sympatický. Již na konci 2. minuty se na Peksu v hostující brance řítil osamocený Koželuh, ale jeden z šumperských obránců se stihl včas vrátit a srazit střelu do ochranné sítě. Následně byl za podražení vyloučen hostující Drtil. Plameny během početní výhody hned dvakrát nebezpečně vystřelily, ale i Draci v oslabení zlobili. Důkazem toho byla akce z poloviny 4. minuty, ve které se prosadil hostující kapitán Petr Geweise a poslal Draky do vedení - 0:1. Další velkou šanci si Šumperští vypracovali hned po návratu vyloučeného hráče na led. Tentokrát si ale na Slámu v domácí svatyni nepřišli, poté co žďárský gólman předvedl vynikající zákrok betonem. V 9. minutě byl vyloučen domácí Jícha, ale Plamenům se podařilo odehrát celé oslabení velice zodpovědně a nedovolily Drakům odskočit do dvoubrankového vedení. V polovině 13. minuty už hráči zpod Zelené hory tak úspěšní nebyli. Opět se zaskvěl hostující kapitán Petr Geweise, který střílenou přihrávkou našel Tadeáše Jaroše, který neměl problém umístit puk do horního rožku branky - 0:2. Domácí hráči se i přes nepříznivý výsledek nevzdávali a snažili se být stále aktivní. V 17. minutě měl velmi dobrou příležitost Robin Medek, který přešel přes tři protihráče a tvrdou střelou prověřil Peksu, který však vytáhl efektivní a zároveň i efektní zákrok lapačkou. Na konci 18. minuty byl za podražení vyloučen šumperský Milfait a domácím se tentokrát v početní výhodě podařilo prosadit. Poté, co bránící čtveřici zamkli v obranném pásmu, se k dorážce rány od modré dostal Lukáš Jícha a snížil na rozdíl jediného gólu, bod za přihrávku si připsali Adam Spálovský a Aleš Heinrich - 1:2. Za tohoto stavu se šlo i poprvé do kabin.


Ani na začátku druhé části vysoké tempo hry neupadávalo. Domácí se snažili lídrovi tabulky vyrovnat především pomocí enormní snahy a nasazení. Hosté ze severu Moravy ovšem jasně dokazovali, proč jsou s velikým náskokem na špičce tabulky. Viditelný rozdíl byl především v efektivitě a proměňování šancí. Na konci 25. minuty si další kanadský bod připsal Petr Geweise, který společně s Davidem Vachutkou nahrál na gól Adamovi Kofroňovi - 1:3. Již čtvrtý bod si hostující kapitán připsal na konci 28. minuty. Domácí, oslabení o Koželuha, inkasovali po souhře Danielů Spratka a Kabelky a zakončujícího Petra Geweise - 1:4. Další pohroma se na Slámovu branku snesla na konci 35. minuty. Pátý gól Draků vstřelil Tomáš Drtil, přihrávali Dominik Pokorný a Adam Scheuter - 1:5. Vydařenou třetinu ze strany hostí pak v čase 38:20 podtrhl Daniel Vachutka, který po asistencích Tadeáše Jaroše a Tomáše Sedláka zvýšil již na pětibrankový rozdíl.
Po předchozích dvou třetinách bylo jasné, že tentokrát si svěřenci trenéra Hamana žádné body do tabulky nepřipíší. I přes neoddiskutovatelnou snahu se kvalita soupeře plně projevila. Hosté si tak v klidu mohli hlídat výsledek a fauly domácích hráčů jim ještě umožnily navýšit skóre. Hned první vyloučení žďárského Radima Ferdy na konci 45. minuty potrestal po asistencích Sedláka a Milfaita Tadeáš Jaroš - 1:7. Domácí sice i nadále bojovali a snažili se vsítit alespoň další čestný gól a pozitivně se tak naladit do dalších zápasů, ale Šumperští jednoznačně prokazovali, že jejich ambice jasně převyšují 2. ligu. O to smutnější je, že někteří z domácích diváků místo fandění a podpory svého týmu raději hráče slovně napadali a uráželi. V závěru zápasu se Plamenům podařilo zdárně ubránit ještě další tři oslabení, ale poslední hřebíček do jejich rakve nakonec v čase 58:10 zatloukl Dominik Pokorný, jemuž přihrávali Danielové Hroch a Spratek - 1:8. Tímto skóre také utkání nakonec skončilo a Draci si tak do tabulky připsali již 28. vítězství v této sezoně.

SESTŘIH UTKÁNÍ

 

Ohlasy po utkání

Radek Haman (SKLH Žďár nad Sázavou): „Z dnešního zápasu mě nejvíce mrzí reakce některých fanoušků k našemu mužstvu. Šumperk je tým složený z profesionálů, kteří mají profesionální smlouvy a hokejem se živí. To proboha někteří fanoušci nevidí tu snahu u našich kluků, jak se rvou o každý kousek ledu, přestože přes den chodí do práce a večer ještě trénují? Pokud to někdo neviděl, tak jsme asi byli každý na jiném zápase.“

Martin Janeček (Draci Šumperk): „Myslím, že jsme utkání začali v pohybu a i když jsme v oslabení inkasovali na 1:2, tak se v duchu naší převahy celé utkání dohrálo až do konce. Moc děkujeme za neskutečnou podporu fanouškům, vážíme si toho." (https://www.dracisumperk.cz)