KOŽELUH: Sportovní průběh sezony hodnotím pozitivně

Zveřejněno 04.01.2020 | Redakce
Před loňskou sezonou se po dlouhých šesti letech vrátil do kádru Plamenů. Aleš Koželuh navíc před letošní sezonou kývl na pozici obchodního manažera žďárského klubu, a tak jeho hlavním úkolem je, kromě plnění hráčských povinností, i vyhledávání nových partnerů a samozřejmě péče o ty stávající. Jak si na tuto pozici zvykl? Nejen to se dozvíte v dnešním rozhovoru.
Aleši, jak sis zvykl na pozici obchodního manažera?
Zajímavá otázka. Celý můj profesní život sháním peníze na různé věci, takže zvykat si nebylo třeba. S potenciálními sponzory teď mluvím o věci, kterou mám odmala v srdci, takže když je žádám, aby nám pomohli zachránit hokej ve Žďáře, tak je to pro mě víc než o obchodě nebo sponzoringu.

Dá se tato pozice skloubit s pozicí hráče?
„Kancelářská“ jednání se skloubit dají. Horší je to s pozvánkami na zápas. Rád bych se věnoval sponzorům i při utkáních, což je z ledu dost komplikované. Naštěstí mi v tomto ohledu hodně pomáhá Matěj Jirčík, který se stará o to, aby se partneři na zimáku cítili dobře.

Jak to v tento okamžik, na začátku roku 2020, vypadá se zajištěním rozpočtu pro zbytek této sezony?
Tuto otázku je potřeba směrovat na generálního manažera.

Jak je v tuto dobu obtížné sehnat nové sponzory? Jsou na obzoru nějací noví, potencionální?
Jednání probíhají neustále. Někde je to běh na dlouhou trať. Musíme si uvědomit, že do každé firmy chodí desítky obchodních manažerů s žádostí o peníze na svoji činnost. A pro lidi, kteří rozhodují o rozpočtu, to není jednoduché, nemohou dát všem. Proto si vážíme každé sumy, kterou kompetentní uvolní.


"
„Rozumím, že zástupci města nechtějí příliš podporovat koníček dospělých, jak to sami nazývají, a tak se snažím přehodit chápání dospělého hokeje.“
82 ALEŠ KOŽELUH O PODPOŘE MĚSTA


Před začátkem letošní sezony jsi nám říkal, že probíhají různá jednání s vedením města. Jsou nějaké nové informace v této záležitosti?
(Dlouhé zamýšlení) Snažím se hodně komunikovat s radními. Od některých cítím velkou podporu. Nechtějí, aby se ve Žďáře hrála nižší soutěž. Tady je to ten běh na velmi, velmi dlouhou trať. Dost mě mrzí, že nechodí více diváků. Rozumím, že zástupci města nechtějí příliš podporovat koníček dospělých, jak to sami nazývají, a tak se snažím přehodit chápání dospělého hokeje. Není to koníček pro pár jedinců, ale zábava pro více než pět set občanů každý týden. Čím více chodí diváků, tím je větší tlak na město. Jasným příkladem jsou Moravské Budějovice nebo Pelhřimov. Tak dlouho přehlíželi potřeby dospělého hokeje, až se ucho utrhlo.

Ze své pozice asi dokážeš i říct, jaké jsou nyní priority žďárského hokejového klubu.
Jak už jsem říkal dříve, naší prioritou je udržení kvalitního seniorského hokeje ve Žďáře. Beru dospělé a mládež jako spojité nádoby. Pokud budou hrát muži dobře, bude na zápasy chodit hodně diváků, město bude hořet hokejem, bude plný nábor dětí a pak vše dává smysl. Když budou muži hrát špatně, tak hokej ve městě nikoho nezajímá. Třeba se pletu a mládež by vzkvétala i bez seniorského hokeje, ale dost o tom pochybuji.

Jak zatím ty sám hodnotíš dosavadní průběh sezony?
Kdyby mi někdo před sezonou řekl, že o body obereme Valmez, Opavu, Hodonín, a dokonce Šumperk na jejich stadionu, tak bych si myslel, že je blázen. Loni nás všichni chválili, protože jsme byli celou sezonu na špici, ale myslím, že letos hrajeme líp, jen máme mnohem těžší soupeře. Takže sportovní průběh hodnotím pozitivně. Pár zápasů jsme prohráli zbytečně, takže bychom mohli být o tři pozice výše, ale ještě zbývá dost utkání, abychom jsme se posunuli na místo, kam výkonnostně patříme.

A když přejdeme k tvé pozici hráče. Jak jsi spokojen s vytížením na ledě a se svými výkony?
Já jsem spokojený, že jsem se do sestavy vůbec dostal. Před dvěma roky jsem hrál v Bystřici a předtím dlouho v kraji. Výkonnost šla dolů více, než jsem si byl ochotný připustit. Fyzicky jsem se cítil dobře, ale až teď se vracím do herní pohody, začínám se hokejem zase opravdu bavit. Takže se svými výkony nejsem spokojený. Proto mám do hokeje zase velkou chuť, chci se dostat zpět, kde jsem byl před šesti lety.

Jaký je cíl týmu do závěrečné fáze sezony?
Dostat se do play-off a tam potvrdit má slova o tom, že letos hrajeme dobře.

A otázka na závěr. Jak sis užil Vánoce?
Vánoce mám hodně rád, jsou to nejlepší svátky v roce. Všichni vypnou, ládují se cukrovím, chlebíčky. Jediná starost je, jestli se půjde na procházku před kávou nebo po kávě. Takže jsem hodně odpočíval a nabíral síly. (úsměv)