BUREŠ: Takovéto zápasy si nemůžeme dovolit ztrácet

Zveřejněno 05.12.2019 | Redakce
Plameny zajížděly do havlíčkobrodské Kotliny s odhodláním napravit dvě předchozí vysoké porážky s Bruslaři a navíc si chtěly do tabulky připsat další důležité body, které jim upevní příčky zaručující play-off. Utkání se pro naše hokejisty vyvíjelo po jeho většinu velice dobře, když ještě v 56. minutě vedli 2:1, ale „zkrat“ v posledních minutách je připravil o všechny tři body, a tak se domů vracely s prázdnou. Velké zklamání bylo vidět i na střelci druhé branky, Lukáši Burešovi.
Po bezbrankové úvodní části sice naši hokejisté v utkání od 27. minuty prohrávali po brance bývalého hráče Plamenů Marcele Juráňe 1:0, nicméně do konce druhé třetiny stihli dvěma brankami skóre otočit a do kabin odcházeli o jeden gól šťastnější. Druhý gól zaznamenal právě Lukáš Bureš, který naskočil na led rovnou z trestné lavice. „Po skončení trestu jsem zůstal na ledě a Áda (Dominik Adam, pozn. redakce) dostal puk na útočnou modrou, kde výborně odmítl soupeře a krásně mi to hodil před branku. Byl jsem blízko, tak jsem se to jen snažil ztečovat do protisměru gólmanovi a naštěstí to vyšlo,“ popsal svůj gól a celkově šestý v sezoně nejproduktivnější hráč našeho týmu.

Ve třetí třetině se zdálo, že si Plameny v pohodě hlídají svůj jednobrankový náskok, ale v 53. minutě utkání přišel nejspíše klíčový moment zápasu. Nejproduktivnější hráč Bruslařů a kapitán Miroslav Třetina obdržel po protestech trest do konce utkání a karta se začala pomalu obracet paradoxně na stranu domácích. Ti totiž v posledních minutách bez svého kapitána dokázali utkání otočit a na konci zápasu byli právě oni ti šťastnější. Mohlo být opravdu vyloučení Třetiny ten hlavní zlom utkání? „S ohledem na výsledek a vývoj zápasu po jeho odchodu do kabin by se dalo říct, že ano, ale tohle je asi spíš otázka na soupeře. My víme, jak se při zápasu chová, ale pořád si říkáme, že se musíme soustředit na sebe, takže by nás takovéto věci neměly vyvést z koncentrace,“ říkal po utkání odchovanec Hlinska, který většinu své mládežnické kariéry strávil v Pardubicích a připsal si i pár startů v mládežnických reprezentačních výběrech.


"
KAŽDÝ SI ASI SÁM MUSÍ SÁHNOUT DO SVĚDOMÍ A ŘÍCT SI, ČÍM TO BYLO. KAŽDOPÁDNĚ TAKTO SE ZÁPASY NEDOHRÁVAJÍ A JE JEDNO, JESTLI JE TO DERBY, NEBO NE.
LUKÁŠ BUREŠ O ZTRACENÉM DERBY


A jaký byl další faktor, který ovlivnil, že Plameny přišly v závěrečných pěti minutách o velice nadějný výsledek? „Najednou jsme začali dělat nepochopitelné věci v obraně. Místo jednoduché hry jsme si to začali hrozně komplikovat, což bylo vodou mlýn Brodu. Každý si asi sám musí sáhnout do svědomí a říct si, čím to bylo. Každopádně takto se zápasy nedohrávají a je jedno, jestli je to derby, nebo ne. Musíme makat do poslední sirény,“ a smutně dodal: „Za mě jsme včera měli odvézt tři body. Takovéto zápasy si nemůžeme dovolit ztrácet.“

Pro Plameny to nebylo první utkání, které ztratily v posledních minutách, a nemusíme ani moc pátrat v historii. V předposledním kole na ledě Hodonína také ztratily velice dobře rozehraný duel a místo tří bodů byly rády za jeden. Může hrát roli psychika? „Těžko říct, sám nevím. Jestli je to tím, že víme, že body potřebujeme, a tak ze strachu, že o ně v závěru přijdeme, odstoupíme od naší hry? Nevím, zkusili jsme si, že hrát můžeme s každým, teď je potřeba každý zápas oddřít 60 minut a ty jednobrankové výsledky udržet až do konce,“ říká nešťastně 176 cm vysoký útočník, který si v dosavadním průběhu sezony připsal již jednadvacet kanadských bodů a drží si průměr více jak jednoho bodu na zápas.

55
TOLIK BODŮ DOHROMADY NASBÍRALA TROJICE BUREŠ-HEINRICH-KOVÁŘŮ
Lukáš Bureš nastupuje již nějaký čas v útočné řadě s Ondřejem Kovářů a Alešem Heinrichem a můžeme říct, že si vedou více než dobře. „Ondra s Alešem jsou výborní hráči, takže je pro mě čest s nimi hrát. Poslední zápasy se nám daří týmu pomoct i gólově, což každou lajnu psychicky zvedá a potom to začne ještě o něco víc fungovat. Otázka je, jestli jsou spíš kluci spokojení se mnou,“ říká se smíchem „Burák“ a potvrzuje tím i fakt, že právě všichni tři zmiňovaní obsazují první tři místa v kanadském bodování týmu Plamenů.

V dalším kole zajíždí Plameny na horký led Opavy, který je právě jednu příčku nad nimi, takže určitě nemusíme zdůrazňovat, o jak důležitý duel se bude jednat. „Pro nás je každý zápas důležitý. Jak jsem už říkal, my potřebujeme každý bod, takže k tomu přistoupíme jako k ostatním zápasům. Pojedeme tam s cílem odvézt si tři body a napravit tak pokažený zápas s Brodem. Každopádně to bude těžký zápas, tak jako tuto sezonu snad každý. Ale pokud budeme hrát svoji hru, kterou poslední zápasy předvádíme celých 60 minut, tak musíme uspět,“ burcuje svůj tým jako správný bojovník se žetkem na prsou.