Po smolném průběhu odjíždějí Plameny z Havlíčkova Brodu s debaklem

Zveřejněno 05.09.2019 | Tomáš Masař
BK Havl.Brod SKLH Žďár nad Sázavou
P8, čtvrtek 5.9.2019
BK Havl.Brod - SKLH Žďár nad Sázavou HBR - ZNS
BK Havl.Brod: Holík (33. Nedvěd) – Pospíchal, Semrád, Kulhánek, Vala, Kliment, Vála – Mikeš, Třetina (C), Přidal – Juráň, Matušík, Voříšek (A) – Holenda, Kadlec, Plachý – Kuchta, Ludvík
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma (25. Čáp) – Lojek, Kolda, Koželuh (C), Čermák, Pazourek – Sokolík, Bureš (A), Heinrich – Chlubna, Jícha, Knap – Kovářů, Gregar, Kunstmüller (A) – Kadleček
Branky a nahrávky: 4. Vala (Matušík), 6. Třetina (Semrád), 11. Mikeš (Třetina, Přidal), 22. Semrád (Pospíchal, Přidal), 25. Matušík (Voříšek), 25. Ludvík (Třetina), 29. Matušík (Juráň, Voříšek), 48. Matušík (Kulhánek, Kuchta), 49. Přidal (Kulhánek, Třetina), 53. Kliment (Přidal, Třetina), 53. Pospíchal – 60. Pazourek (Kovářů, Gregar). Vyloučení: 7:6. Využití: 3:1. V oslabení: 0:0. Průběh utkání: 11:0, 11:1.
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U - Poslední přípravný zápas odehrály Plameny v havlíčkobrodské Kotlině a nejednalo se o příliš vydařené utkání. Jak je ze skóre 11:1 patrné, domácí si dnes s chutí zastříleli a oba žďárští brankáři si museli vypít kalich hořkosti až do dna, když ze své svatyně lovili jeden puk za druhým. Až v samotné závěru se svěřencům trenéra Hamana podařilo alespoň kosmeticky upravit skóre a odčarovat tak kouzlo domácích gólmanů.

Ilustrační foto: Petr Nedvěd

Reportáž

Do utkání vstoupili aktivněji domácí, kteří se již od prvních sekund tlačili před hostujícího brankáře Slámu. K umocnění úvodního tlaku Havlíčkobrodských napomohlo ještě vyloučení Heinricha z konce 2. minuty. A hned z první přesilovky Bruslaři udeřili. Nejprve sice David Vala orazítkoval jen břevno, ale o pár okamžiků později se po dorážce Matušíkovy střely již prosadil - 1:0. Na konci 6. minuty to už bylo o dva góly. Semrádovu přihrávku převzal kapitán domácích Miroslav Třetina a z pravé strany se mu podařilo najít skulinku mezi Slámovými betony - 2:0. Následně byl v 8. minutě vyloučen za sekání domácí Kadlec, ale Plameny jeho provinění potrestat nedokázaly. Naopak Bruslaři se prosadili i ve své druhé přesilovce. V čase 9:47 šel na trestnou lavici žďárský Kadleček a nepobyl tam ani celou minutu, když po souhře Třetiny a Přidala pohodlně do odkryté brány skóroval Roman Mikeš - 3:0. Následně měli hosté další možnost zahrát si v početní výhodě, ale ani tentokrát se jim příliš nevedlo, stejně jako domácím při vyloučení Lojka z konce 14. minuty. Další góly již v první třetině nepadly, a tak za zmínku stojí snad jen další vyloučení žďárského Heinricha na 2+2 minuty za faul vysokou holí v 19. minutě. První část utkání tak byla jasně v režii domácích, kteří Plameny přestříleli v poměru 18:4.

Druhou periodu, jak již bylo zmíněno, začali Bruslaři v početní výhodě, a i tentokrát se jim podařilo se prosadit. První střela Tomáše Semráda se ještě neujala, ale napodruhé už se proti Slámovi dokázal prosadit, asistence si připsali Pospíchal a Přidal - 4:0. V čase 24:41 to již bylo o 5 gólů. Souhru Přidala a Voříška zakončil další střelou za záda Slámy Jakub Matušík - 5:0. O pouhých 16 vteřin později bylo ještě hůř. Třetina získal puk v útočném pásmu a ihned vybídl ke skórování Tomáše Ludvíka - 6:0. Následně došlo ke střídání ve žďárském brankovišti, kam se místo Jiřího Slámy postavil Jan Čáp. I jemu se ze strany domácích dostalo rychlého přivítání a již na začátku 29. minuty musel také lovit puk ze sítě. Po přihrávkách Voříška a Juráně se podruhé v utkání trefil Jakub Matušík - 7:0. V 33. minutě došlo ke změně i v domácí svatyni, jejímž novým strážcem se místo Holíka stal Nedvěd. I přes několik dalších vyloučení už se skóre ve druhé třetině neměnilo a domácí tak šli do kabin za luxusního vedení 7:0.

Do třetí části se Plameny pokusily vstoupit aktivně a zajímavou příležitost měl hned na začátku 42. minuty Aleš Heinrich, jehož však Nedvěd skvěle vychytal lapačkou. Byli to tak opět domácí, kdo se postaral o změnu stavu. V čase 47:43 zkompletoval Jakub Matušík hattrick, přihrávali mu tentokrát Kulhánek a Kuchta - 8:0. O necelou minutu později se rozdíl mezi oběma mužstvy posunul už na devět gólů. Asistoval opět Kulhánek a s ním Třetina, gól si připsal Patrik Přidal - 9:0. Potupnou desítku Plameny schytaly ve chvíli, kdy se časomíra zastavila na čase 52:22. Opět v tom byli namočeni Třetina a Přidal, kteří nahrávali, pálil tentokrát Michal Kliment - 10:0. Ani v tomto okamžiku, ale domácí Bruslaři svého rivala nešetřili a o dalších 38 sekund později už na světelné tabuli svítila jedenáctka, to když za Čápova záda prošlo nahození Ladislava Pospíchala - 11:0. V tuto chvíli se brankostroj domácích přece jen nakonec zadrhl a v závěrečných minutách Bruslaři už jen nabídli hostům hned tři příležitosti k nácviku přesilové hry. V té poslední se Plamenům přece jen podařilo vsítit alespoň čestný gól, kterým 32 vteřin před koncem utkání uzavřel skóre David Pazourek, asistence si připsali Ondřej Kovářů a Martin Gregar - 11:1.

Tímto zápasem se tak uzavřela příprava žďárských hokejistů, během které se jim podařilo čtyřikrát zvítězit (jednou z toho v prodloužení) a třikrát odešli z ledu poraženi. Utkání ve Dvoře Králové se kvůli špatnému stavu ledové plochy neodehrálo. Příští týden ve středu 11.9. již odstartuje naplno druholigová sezóna, když Plameny od 18:00 přivítají na svém ledě Draky ze Šumperka.

 

Ohlasy po utkání

Radek Haman (hlavní trenér SKLH Žďár nad Sázavou):

„Co k dnešnímu utkání říci. Brodu tam napadaly góly a gratuluji jim k vítězství. My jsme si samozřejmě řekli věci, ze kterých se musíme poučit. K tomu mohu podotknout jen jedno, takovéto zápasy se stávají na všech úrovních soutěží a nás to prostě potkalo dnes. Víc bych z toho vědu nedělal. Pro nás to byl poslední přátelský zápas, tím dnes příprava skončila. Udělala se tlustá čára a ode dneška se chystáme na středu, kde půjde o body. Důležité je, že ve středu se začíná od stavu 0:0 a ať dopadl dnešní zápas jak dopadl, my se z toho nesmíme, jak se lidově říká "po...". Nemá smysl z toho dělat nějakou velkou vědu."