Junioři přivítají i Salzburg, v DHL extralize je čeká skupina smrti

Zveřejněno 05.06.2018 | mk
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U - Na jednu stranu se mohou diváci v příští sezoně těšit na atraktivní hokej i soupeře, na tu druhou Plameny čeká nesmírně těžká skupina v silné konkurenci. DHL extraliga juniorů již zná své rozlosování a rozdělení skupin. V základní části sehrají žďárští junioři dvacet utkání, s každým soupeřem se ve skupině C utkají dvakrát doma a dvakrát venku.

Foto: Petr Nedvěd

Po změně struktury mládežnických soutěží se bude na Bouchalkách hrát ELIOD extraliga dorostu a DHL extraliga juniorů. Nejstarší mládežnická kategorie již zná systém soutěže a rozdělení týmů do skupin, včetně rozlosování základní části. Nejvyšší soutěž bude hrát v sezoně 2018/2019 dohromady 24 týmů, které jsou rozděleny do čtyř skupin.

Plameny si zahrají skupinu smrti, protože účastníci skupiny C jsou opravdovou špičkou mezi mládežnickými mantinely. Stačí si připomenout obrovské a kvalitní zázemí bohatého týmu Salzburgu, jenž loni dokráčel až do finále extraligy staršího dorostu. V něm narazil na mistra loňského ročníku extraligy staršího dorostu a dalšího soupeře ve skupině C, českobudějovický Motor. Nelze opomenout ani obhájce titulu DHL extraligy juniorů Kometu Brno. Pětici soupeřů v této nesmírně náročné skupině uzavírá Dukla Jihlava a HC Olomouc.

NOVÝ SYSTÉM SOUTĚŽE

Systém soutěže se oproti loňsku pozměnil. Jak je výše uvedeno, nejvyšší soutěž bude hrát 24 týmů po čtyřech skupinách, přičemž nejlepší tři celky z každé skupiny (dohromady 12) si zajistí play-off a vytvoří skupinu "O umístění v play-off". Ovšem jistotu definitivní nemají. Zbylých dvanáct týmů zabojuje dvoukolově o další čtyři místa, zajišťující ještě minimálně skupinu "O účast v play-off". V této skupině se sejde dohromady 16 nejlepších celků po prvních dvou částech sezony a vytvoří 4 skupiny po 4 týmech v závislosti na umístění. První skupinu vytvoří celky umístěné na 1., 8., 9. a 16. místě, druhou skupinu na 2., 7., 10., a 15. místě atd. Nejlépe umístěný po základní části získává jako bonus před začátkem dva body, druhý získává jeden bod. Z každé z těchto 4 skupin postoupí dva nejlepší celky do čtvrtfinále play-off. To se hraje na tři vítězná utkání, semifinále a finále už pouze na dvě.

Týmy, které se mezi šestnáctku nejlepších nevejdou, se také rozdělí mezi dvě nezávislé skupiny. "Skupinu o umístění" budou tvořit týmy mezi 17. - 20. příčkou a sehrají mezi sebou dvoukolově šest utkání. Stejný počet zápasů čeká i poslední čtyřku, tedy 21. až 24. umístěný po základní části. Ovšem zde půjde do tuhého, jelikož dva poslední týmy sestupují do nižší soutěže.

| Rozlosování první části DHL Extraligy juniorů 2018/2019

ROZDĚLENÍ SKUPIN DHL EXTRALIGY JUNIORŮ 2018/2019
SKUPINA ASlavia Praha, HC Litvínov, Energie Karlovy Vary, Piráti Chomutov, HC Plzeň 1929
SKUPINA BDynamo Pardubice, BK Havlíčkův Brod, BK Mladá Boleslav, Sparta Praha, Liberec, Mountfield HK
SKUPINA CHC Olomouc, EC Red Bull Salzburg, SKLH Žďár nad Sázavou, HC Kometa Brno, HC Motor České Budějovice, HC Dukla Jihlava
SKUPINA DAukro Berani Zlín, ZUBR Přerov, VHK Vsetín, Oceláři Třinec, Vítkovice Ridera, AZ Havířov 2010