Plameny prolomily letošní prokletí kolínského ledu a v play off ještě neprohrály

Zveřejněno 16.03.2018 | Tomáš Masař
Kolín SKLH Žďár nad Sázavou
ČF2, pátek 16.3.2018
Kolín - SKLH Žďár nad Sázavou KOL - ZNS
Kolín: Sejpal (Martínek) – Pýcha, Březina, Hlaveš, Hanzl, Barták, Voženílek, Sladký – Malý, Semirád, Panna, Kozák, Morkes, Zumr, Kysela, Němec, Prokop, Pilný, Kadlec A., Černý, Kadlec st.
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma (Radosta) – Pleva, Klodner, Peslar, Lojek, Sedláček, Kolda – Štěpánek, Vítek, Pytlík, Jícha, Bureš, Kuřítko, Střecha, Stehlík, Beneš, Gregar, Dospěl, Kunstmüller
Branky a nahrávky: 35. Panna (Semirád, Březina) – 56. Jícha (Kuřítko, Bureš), rozh. náj. Střecha. Rozhodčí: Škrobák, Šindel – Žídek, Sedláček. Vyloučení: 8:8. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1583. Střely na branku: 42:29 (10:8, 12:9, 12:10 - 8:2). Průběh utkání: 1:0, 1:2.
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U - Další dramatické utkání dnes odehrály Plameny na ledě kolínských Kozlů. Na rozdíl od prvního utkání série dnes příliš šancí a hlavně gólů k vidění nebylo. Hlavními postavami obou týmů tak byli gólmani, přičemž úspěšnější byl nakonec žďárský Jiří Sláma, který během utkání předvedl hned několik fantastických zákroků a udržel tak neporazitelnost v letošním play off. Ke třetímu zápasu se série přesouvá opět do Žďáru a Plameny tak budou mít možnost čtvrtfinále v neděli na domácím ledě ukončit.

Ilustrační foto: Petr Nedvěd

Reportáž


Domácí Kozlové se snažili vstoupit do utkání aktivně, vědomi si skutečnosti, že jsou v sérii o utkání pozadu. Plamenům se však poměrně brzy podařilo jejich tlak otupit a hned ve druhé minutě si vybojovaly výhodu přesilové hry. Tu se sice žďárským hokejistům proměnit nepodařilo, ale ve svém tlaku i nadále pokračovali. V 5. minutě se už dokonce radovali ze vstřelené branky, ale rozhodčí gól neuznal kvůli posunuté brance, za což šel následně jeden z domácích hráčů opět pykat na trestnou lavici. Ani tato přesilovka se v podání Plamenů neujala, a tak se pro změnu o slovo přihlásili kolínští. Na začátku 8. minuty se dostali do obrovské šance před Slámovou brankou, ale tomu se situaci se štěstím podařilo vyřešit. V následujících minutách se obě mužstva snažila vyzrát na soupeřovu obranu, ale žádné větší šance k vidění nebyly. Statistiky v boxu časoměřičů tak zaměstnávalo především zapisování trestů. Až v posledních vteřinách první třetiny se ve vlastním oslabení dostal do úniku domácí Zumr, ale Sláma výborně zasáhl betonem a změnu skóre nepřipustil.

Také úvodní vteřiny druhé části se nesly ve znamení velké šance domácích, když kolínský Panna trefil břevno Slámovy branky. Hra byla i nadále vyrovnaná, přičemž v dresu Plamenů hrozil především Jaromír Pytlík, který se hned dvakrát ocitl v nadějné pozici, ale domácí Sejpal svůj tým podržel, v druhém případě i za vydatného přispění jednoho z kolínských obránců. Jako první tak červené světlo za soupeřovou brankou rozsvítil v 35. minutě domácí Ondřej Panna, který využil pěkné souhry prvního útoku domácích a prostřelil Slámu, nahrávku si připsali Jakub Semirád a Ondřej Březina - 1:0. Jen o dvě minuty později Kozlové znovu rozezvučeli brankovou konstrukci, Slámu tentokrát po střele Pýchy zachránila tyč. Druhá perioda tak skončila nejtěsnějším vedením domácích.

Do třetí třetiny se Plameny přenesly velkou část přesilovky za vyloučení kolínského Voženílka na konci druhé části, domácím se však podařilo oslabení ubránit. Svěřenci Michala Konečného však nadále pokračovali v tlaku a ve 43. minutě přinutil domácího Sejpala k výbornému zákroku Tomáš Střecha. V 48. minutě to byli naopak Kozlové, kdy byl blízko skórování, ale už po několikáté v utkání je zastavily dobře postavené tyče žďárské branky. V 54. minutě pak Plameny dostaly příležitost zahrát si další přesilovou hru a ačkoliv se jim ji ani tentokrát proměnit nepodařilo, z tlaku, který si během početní výhody vytvořily, nakonec gól vytěžily. Pouhé 2 vteřiny po návratu domácího Zumra se nejlépe ve skrumáži před Sejpalem zorientoval Lukáš Jícha a překonal ležícího gólmana domácích, nahrávali Martin Kuřítko a Lukáš Bureš - 1:1. V posledních minutách už ani jeden z týmů nechtěl udělat chybu a čekalo se tak na prodloužení. 46 vteřin před koncem základní hrací doby se však za sekání nechal vyloučit žďárský Jakub Peslar a domácí Kozlové tak do nastavené desetiminutovky vstupovali v početní převaze.

V nastavení se domácí snažili hrát aktivně a vybojovat si vyrovnání série ještě před případnými samostatnými nájezdy, ale byly to paradoxně Plameny, kdo měl největší šanci, Petr Štěpánek však před odkrytou domácí brankou nemířil přesně. Rozhodnout tak musely samostatné nájezdy. Hned v první sérii se prosadil žďárský Martin Gregar, ale domácí srovnali hned vzápětí zásluhou Josefa Malého. Skóre se následně dlouho neměnilo, když dalších několik sérií opanovali oba gólmani. Až v 7. sérii se prosadil žďárský Tomáš Střecha a když se kolínský Panna proti Slámovi neprosadil, bylo o vítězi rozhodnuto. Plameny si tak po vyrovnaném utkání odvážejí domů vítězství 2:1 na nájezdy a v neděli budou mít na domácím ledě možnost celou čtvrtfinálovou sérii ukončit.

 

Ohlasy po utkání


Petr Martínek (SC Kolín):
„Myslím si, že jsme dnes viděli parádní utkání z obou stran a dnes vyhrál ten šťastnější. Nájezdy jsou taková loterie, tam jsme nebyli úspěšní a gratuluji soupeři. Ale my určitě neskládáme zbraně a v neděli se ještě pojedeme do Žďáru poprat o prodloužení série a uvidíme jak to dopadne.“

Michal Konečný (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
„Dnes jsme asi tahali za kratší konec. Zase musím Kolín pochválit, ale když to řeknu jednoduše Sláma, Sláma, Sláma. O tom to play off je. Ale my jsme si v té třetí třetině za tím šli a gól dali. V prodloužení byli domácí lepší a přiznám se, že jsme utkání opravdu chtěli dostat do nájezdů a ono nám to vyšlo. Ale na to už se historie neptá, vedeme 2:0. Doufám, že nás to nabudí a doma už to ukončíme.“