Co fanoušek nevidí: Příprava ledové plochy

Zveřejněno 10.10.2017 | Petr Nedvěd
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Pokud si někdo z nás chce v zimě zabruslit, má dvě možnosti, počkat až zamrznou rybníky, nebo vyrazit na místní zimní stadion. V přírodě je to v podstatě jednoduché, stačí aby několik dní mrzlo a led je na světě. Jak se ale "vyrábí" led na zimním stadionu, co je vše potřeba během tohoto procesu udělat a jak dlouho to trvá? Celý proces zmapoval ve svém fejetonu ve spolupráci se zaměstnanci zimního stadionu klubový fotograf Petr Nedvěd.

Tento příběh nezačíná paradoxně na začátku, ale na konci...na konci hokejové sezóny 2016/2017...přesněji na konci března 2017, kdy už jsou odehrané všechny hokejové soutěže, ale na zimním stadionu je stále ještě led.

Jak tedy probíhá rozpuštění ledu na zimním stadionu?
Poté co opustí ledovou plochu na konci března poslední bruslaři se vypnou kompresory, chladící systém a led se začne postupně rolbou na úpravu ledu "seřezávat", aby se z ledové plochy odstranila barva, kterou jsou na ledě namalované čáry. Pokud by se toto neudělalo, všechna barva by po odtátí ledu skončila na betonové ploše pod ledem, což je ale nežádoucí. Toto postupné seřezání a odstranění ledu trvá zhruba den až dva dny. Poté se už nechá jenom vrstva čistého ledu bez čar asi 3mm silná, která se už samovolně rozpustí a odpaří. Jako poslední věcí je stažení čpavku z chladícího systému, který je umístněn v betonu pod ledovou plochou.

A od této doby může zimní stadion přes léto "odpočívat"?
Není tomu ale tak. Po rozpuštění posledních zbytků ledu je na zimním stadionu také rušno. Ne však na ledové ploše, ale v útrobách stadionu, které jsou hokejovým fanouškům během zápasů skryty. Běhen léta probíhají různé opravy a údržby, které se týkají např. rolby, kompresorů, hokejových kabin a dalšího zázemí stadionu tak, aby bylo vše v pořádku nachystáno na začátek další hokejové sezóny.

Je nějakým způsobem využívaná plocha zimního stadionu přes léto?
Během léta se tato plocha využívá jen minimálně, víceméně pouze během letní přípravy hokejistů, kdy tyto tréninky nemohou probíhat venku, např. při nepříznivém počasí za deště.

V době kdy si většina z nás užívá léta, dovolených a sluníčka, tak na zimním stadionu se již vše začíná připravovat na výrobu ledu pro další hokejovou sezónu. A jak tedy taková "výroba" ledu probíhá?
Vše začíná poslední týden v červenci. Nejprve je zapotřebí betonovou plochu zamést, vyčistit a odmastit. O toto se postarala místní firma Blesk. Betonová plocha musí být maximálně čistá a odmaštěná. Je to z toho důvodu, aby došlo ke správnému spojení a přilnutí vody k betonu. Následuje opětovné naplnění chladícího systému čpavkem a může se začít mrazit.

ČASOVÁ CHRONOLOGIE VÝROBY LEDU

Pondělí 31.července 2017 22:00 hod.


Na zimním stadionu se právě spouští kompresory a chladící systém a začíná se "ochlazovat" betonová plocha. Vše se zdá být na první pohled jednoduché, ale v tuto chvíli je největším problémem teplé počasí, které venku panuje. Současné venkovní teploty dosahují 30 °C, přičemž teplota betonové plochy stadionu má zhruba 25°C. K tomu aby se mohl začít dělat led je třeba ochladit beton na teplotu -5 až -10 °C. Což se ale v této situaci musí dělat velmi pozvolna, aby betonová plocha nepopraskala. Poté až se dosáhne přijatelné teploty betonu, což při současných teplotách bude trvat 2-3 dny, začne se s takzvaným "mlhováním" neboli sprchováním betonu. V praxi to vypadá tak, že se na hadici připojí sprchovací hlavice, kterou se potom na beton nanáší slabá vrstva vody, která při dopadu na beton opravdu připomíná spíše mlhu. Takto se beton pokryje postupně jak voda zamrzá zhruba ve čtyřech až šesti vrstvách po celé ploše, aby se beton dokonale spojil s vodou a led se neodlupoval od betonu. Tímto se vytvoří první vrstva ledu silná zhruba 0,5 cm. Dalším krokem je stříkání vody na led hadicí připomínající hasičskou proudnici. Opět v několika vrstvách, které postupně namrzají na sebe, aby se tímto způsobem vytvořila další vrstva ledu. V tuto chvíli je led silný zhruba 1 cm. Aby se tento proces urychlil, pomáhá s nanášením vody na led také rolba, která do svých útrob pojme až 950 litrů vody a může tak rychleji pokrýt celou plochu vodou. I přes velmi teplé venkovní počasí se toto všechno podaří udělat za čtyři dny nepřetržitého provozu. Na zimním stadionu se v tuto dobu pracuje ve dne i v noci.
A tohle je základ. Nejprve je potřeba udělat první vrstvu.

Pátek 4.8.2017 8:00 hod.


Vše je již připraveno pro aplikování novinky pro tuto sezónu a tou je bělení ledu vápnem. Na pomoc zaměstnancům zimního stadionu přijíždějí jejich kolegové ze zimního stadionu v Třebíči, kteří s bělením ledu mají bohaté zkušenosti. Nanášení vápna na led probíhá nástřikem hadicí s rozprašovačem v jedné vrstvě a celá tato procedura trvá do odpoledních hodin, až je celá ledová plocha bílá. Aby se následně vápno na ledě nerozpilo, musí se opět opatrně nanést další 2 až 3 vrstvy vody mlhováním a po zamrznutí této vrstvy přichází opět na řadu další nanášení vody hadicí a rolbou. Toto se opakuje pořád dokola celou páteční noc, sobotu, až do nedělního rána, kdy je naplánováno lajnování a malování znaku hokejového klubu do středového kruhu.
Letošní novinka je bělení ledu. Jak vidíte, pozor se musí dávat i na mantinely.

Neděle 6.8.2017 6:00 hod.


Na ledové ploše se mimo zaměstnanců zimního stadionu schází také dobrovolníci z řad fanklubu hokejového klubu Šakal Patriots a sportovní redakce klubu (jen fotograf přišel samozřejmě o hodinu pozdě), aby namalovali do středového kruhu znak hokejového klubu. Jelikož s malováním znaku klubu mají své zkušenosti z předchozích let, práce jim jde skvěle od ruky a v rekordním čase, po čtyřech hodinách je znak klubu hotový! Průběžně také zaměstnanci zimního stadionu malují na led čáry, kruhy pro vhazování a brankoviště a hodinu po poledni je vše hotovo. V tuto chvíli se již při pohledu na led zdá, že je vše připraveno na příchod prvních bruslařů, ale není tomu ještě tak. Nyní se musí opět na místa, kde se led maloval nanést opatrně mlhováním několik vrstev vody, které se nechají zamrznout, aby se barva neodlupovala, aby se potom nanesla hadicí s proudnicí finální vrstva vody, která vytvoří nad namalovanými čárami a znakem klubu vrstvu ledu silnou zhruba 1cm. Po dokončení tohoto celého procesu výroby ledu je tloušťka ledové plochy na zimním stadionu 3,5 - 4 cm. Maximum je 5cm kvůli nájezdu rolby do strojovny.
Před poslední vrstvou je potřeba led namalovat.

Neděle 6.8.2017 večer


Po týdenním maratonu výroby ledu je ledová plocha kompletně připravená na začátek další hokejové sezóny. I nadále se však zaměstnanci zimního stadionu musejí starat o kvalitu ledu, která je vždy závislá na teplotách jak venkovních tak uvnitř stadionu. V tomto jim již v dnešní době pomáhají moderní technologie napojené na počítač, které monitorují chod jak chladícího systému, tak i kompresorů a čpavkových čerpadel. Teplota ledu při běžném provozu dosahuje zhruba -6°C a třeba právě tuto teplotu hlídají čidla umístněná jak přímo v ledu tak i betonu pod ledem. Zvýší-li se například teplota uvnitř stadionu vlivem venkovního počasí, nebo například početnější návštěvou při zápasech, právě díky těmto čidlům se potom hlídá i teplota ledu, která se podle potřeby potom také může změnit, aby byl led stále stejně kvalitní.
Led je připravený na novou sezonu, ale stále se musí udržovat.

Pondělí 7.8.2017, dopoledne - Dobojováno!


Na led zimního stadionu právě vjíždějí první bruslaři v nové hokejové sezóně, nevím kdo přesně tam v tuto chvíli bruslí, ale zde tento příběh končí. Během celého tohoto týdne jsem měl možnost absolvoval celý proces "výroby" ledu na zimním stadionu. Dostal jsem se i do míst kam se běžný návštěvník hokejových zápasů nedostane a dozvěděl jsem se spoustu zajímavých věcí o celém tomto procesu a i celkově o chodu zimního stadionu během celé hokejové sezóny. A právě za to patří velké poděkování zaměstnancům zimního stadionu, že mi to bylo umožněno.
Poté co na led vjedou první hokejisté už není cesty zpět. Led musí být dokonale připravený.

FOTOGALERIE