Hokejové legendy rozzářily žďárské hokejové nebe

Zveřejněno 10.08.2018 | Tomáš Masař
SKLH Žďár nad Sázavou Žďárské hvězdy
Exhibice, pátek 10.8.2018
SKLH Žďár nad Sázavou - Žďárské hvězdy ZNS - Z80
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma (21. Radosta) (41. Kulich) – Koželuh, Peslar, Marek, Černohorský, Poizl, Klodner, Kolda – Mäki, Stehlík, Bureš, Gregar, Prokš, Franek, Kuřítko, Jícha, Kovářů, Krupka, Nagy, Konečný, Gergel, Kunstmüller
Žďárské hvězdy: Biegl (21. Řehoř) (41. Rolinek) – Lojek, Pleva, Půža, Doležal, Trejbal – Plachý, Sobotka, Nečas, Havránek, Machala, Koukal, Rolinek, M. Kaut, J. Kaut, T. Kaut, Vampola, Rousek, Bláha, Haman
Branky a nahrávky: 11. Kuřítko (Bureš, Jícha), 15. Gregar, 26. Stehlík (Černohorský), 29. Kovářů (Krupka, Franek), 29. Kolda (Stehlík, Černohorský), 45. Kunstmüller (Gregar), 55. Konečný (Klodner, Gregar), 57. Franek (Kunstmüller), 60. Franek, 60. Stehlík - 11. Haman (Trejbal, Nečas), 27. Vampola (Koukal), 28. Machala (Vampola), 29. Plachý (Trejbal, Haman), 31. Rolinek (Koukal, Vampola), 37. Havránek (Kaut, Lojek), 40. Trejbal (Půža, Plavhý), 43. Kaut (Kaut, Rolinek), 50. Kaut (Doležal, Trejbal), 59. Plachý (Nečas, Kaut). Rozhodčí: Kopeček, Vampola - Zídek, Klouda. Vyloučení: 7:4. Využití: 0:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 2812. Střely na branku: . Průběh utkání: 0:1, 3:1, 3:3, 5:3, 5:8, 6:8, 6:9, 7:9, 8:9, 8:10, 11:10, 11:12.
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U - K 80. výročí si žďárský hokejový klub nadělil exhibici svých hvězdných odchovanců proti stávajícímu druholigovému kádru. K vidění bylo nejen dvacet branek, ale celkově parádní hokej plný rychlých kliček, překvapivých přihrávek a povedených kombinací, doplněných i trochou toho šoumenského umění. Zápas po normální hrací době skončil gentlemanskou remízou a v samostatných nájezdech se nakonec štěstí přiklonilo k žďárským hokejovým legendám.

Foto: Petr Nedvěd

Reportáž


Ačkoliv je u exhibičních utkáních zvykem, že padá velké množství gólů, v první třetině se skóre překvapivě příliš neměnilo, což ale v žádném případě neznamená, že by nebyl k vidění pohledný hokej plný vrcholného hokejového umění, kterým hráči od prvních minut bavili všechny přihlížející na žďárském zimní stadionu. Oba týmy se snažily předvádět atraktivní hru, lahodící oku náročného diváka. Mnozí hráči z týmu legend se dnes zřejmě poprvé v životě postavili na hostující střídačku a některým z nich to očividně dělalo menší problémy, jak dokázalo hned první vyloučení, když si Jirka Kaut šel ze zvyku sednout na domácí trestnou lavici a až v boxu trestoměřičů jej museli upozornit, že je na špatné straně. Skóre nakonec až v 11. minutě otevřely "hostující" legendy zásluhou nestárnoucího Radka Hamana, domácí však během devíti vteřin odpověděli díky Martinu Kuřítkovi a v 15. minutě Plameny poslal do vedení Martin Gregar. Velké množství dalších gólových šancí pak pokryli oba gólmani, jak Jirka Sláma na straně domácích, tak Radovan Biegl za legendy.

Ještě před nástupem obou mužstev na led byli v první přestávce pamětními plaketami oceněni dřívější opory ze slavné generace 70. a 80. let, která sváděla památné bitvy v 1. národní hokejové lize. Do druhého dějství nastoupila obě družstva s novými brankáři a střelci poměrně brzy našli v první třetině poněkud ztracený gólový apetit. Druhá třetina tak nabídla již o poznání více gólů, a jak domácí Radosta, tak "hostující" Řehoř museli hned několikrát lovit puk ze sítě. Nejprve na 3:1 zvýšil Ondřej Stehlík a odstartoval tak gólostroj, který přinesl v několika málo minutách hned 6 branek, přičemž se legendám podařilo během druhé třetiny obrátit skóre ve svůj prospěch a do kabin odcházely s vedením 5:7. Lahůdková byla zejména kombinace mistrů světa, kterou po přihrávkách Petrů Vampoly a Koukala v 37. minutě zakončoval Tomáš Rolinek. Ale i starší generace žďárských hvězd v podání Radka Hamana, Martina Rouska, Jiřího Kauta nebo Tomáše Doležala dokazovaly, že neztratily nic ze své šikovnosti a přehledu na ledě, což diváci mnohokrát kvitovali bouřlivým potleskem a skandováním jmen žďárských matadorů.

Do třetí třetiny nasadily legendy do branky tajnou zbraň. V gólmanské výstroji se představil kapitán mistrů světa z roku 2010 Tomáš Rolinek a několika výbornými zákroky přivedl diváky do varu a dokázal tak, že by se ani mezi třemi tyčemi neztratil. Došlo i na nečekanou rohovnickou vložku mezi brankáři, když právě kapitán týmu legend vyzval na souboj domácího Tomáše Kulicha, za což si oba vysloužili dvouminutový trest, který si nezvykle šli sami odsedět na trestnou lavici. Dlouho se zdálo, že si legendy pohlídají vítězství, když si po většinu třetí třetiny udržovaly dvou až třígólový náskok. Domácí se však na konci základní hrací doby vzepjali a v posledních sekundách se jim podařilo vymazat dvoubrankové manko, přestože poslední gól padl po minimálně sporné situaci, když se několik desítek sekund hrálo s dvěma puky. Hlavní rozhodčí však k radosti domácích fanoušků po konzultaci s videem branku uznal, a tak o vítězi musely rozhodnout až samostatné nájezdy.

Stejně jako samotné utkání i rozhodující penaltový rozstřel byl velice vyrovnaný. Ve druhé sérii se nejprve efektní střelou mezi nohami blýskl navrátilec do domácí sestavy Aleš Koželuh. Vzápětí na to však srovnal Martin Kaut. Rozhodnutí tak přinesla až 6. série, ve které o výhře týmu hvězd rozhodl nejstarší z klanu Kautů Jiří. Po skončení zápasu, který přinesl vynikající podívanou a množství nevšedních zážitků, byli všichni účastníci odměněni děkovačkou a bouřlivým potleskem zcela zaplněných Bouchalek, čímž vyvrcholily nadmíru povedené oslavy 80. let žďárského hokeje.

.

 

Ohlasy po utkání


Michal Konečný (hlavní trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
„Myslím si, že utkání splnilo svůj účel, přišlo opravdu hodně lidí a žďárští fanoušci dokázali, že tu hokej má velmi dobrou tradici. K vidění byla spousta skvělých akcí a výborný hokej a hráči legend dokázali, proč jsou mezi nimi vítězové extraligy nebo mistři světa a je před nimi třeba smeknout, stejně jako před všemi diváky, kteří vytvořili vynikající atmosféru. Ke konci už se hra nesla trochu v exhibičním duchu, ale to k tomu patří a já doufám, že si to dnes všichni užili a chtěl bych všem hráčům popřát do nadcházející sezóny jen to nej, nej, nej."

Jaroslav Benák (hlavní trenér Žďárských hvězd):
„Musím se přiznat, že jsem během zápasu měl z té báječné atmosféry několikrát husí kůži a myslím si, že byl k vidění neuvěřitelný hokej plný krásných akcí. Hlavně pro mladé hráče na domácí straně to musel být úžasný zážitek, když si mohli zahrát proti takovým legendám. Myslím si, že se diváci skvěle bavili a dokázali náležitě ocenit předváděnou hru. A v neposlední řadě je také třeba poděkovat všem organizátorům, kteří odvedli vynikající práci a uspořádali toto báječné utkání i s doprovodným programem."

Fotogalerie