V prvním čtvrtfinálovém zápase si výhru připsali Bruslaři

Zveřejněno 12.03.2017 | Barbora Hronková
BK Havl.Brod SKLH Žďár nad Sázavou
ČF1, neděle 12.3.2017
BK Havl.Brod - SKLH Žďár nad Sázavou HBR - ZNS
BK Havl.Brod: Novák (Panec) – T. Semrád, M. Semrád, Duben "A", Lacina, Vala, Kulhánek, Kříž – Přidal, Třetina "C", Endál "A" – Michálek, Kozlík, Navrátil – Chlubna, Ludvík, Kuchta – Beneš, Křížek, Teplý
SKLH Žďár nad Sázavou: Řehoř (Sláma) – Pleva "C", Beneš, M. Vítek, Smejkal, Staněk "A", Rašner, Kolda, Hort – Červenka, Kunstmüller "A", D. Vítek, Bureš, Kuřítko, Gregar, Čech, Střecha, Krupka, Kaňka, Juráň, Jícha
Branky a nahrávky: 21. Ludvík (Lacina), 38. Třetina (Endál, Přidal), 54. Michálek (Kulhánek, Kozlík), 60. Přidal (Vala, Třetina) – 43. Kaňka (Střecha), 43. Staněk (Jícha, Rašner)
Rozhodčí:Libor Veinfurter, Tomáš Veselý – Michal Laczko, Jan Pechánek
Vyloučení: 11 : 8+2xTS navíc Kuřítko (ZNS) 5min. + DKU Využití: 0:2 V oslabení: 1:0
Střely na branku: 26:26 (11:6, 5:9, 10:11)
Diváci: 1809
Průběh utkání: 2:0, 2:2, 4:2
Stav série: 1:0
H A V L Í Č K Ů V   B R O D - První utkání druhého kola play-off bylo derby, jak má být! Neskutečné množství fanoušků sledovalo v Brodské Kotlině velmi bojovný hokej, který byl napínavý až do poslední minuty. Vítězem se stali domácí Bruslaři, kteří se už připravují na úterní cestu na Bouchalky.

Reportáž

Již v úvodu utkání se domácí velmi rychle ujali puku. Situaci Plamenům navíc ztížil Lukáš Jícha, který hned v první minutě putoval na trestnou lavici za napadení. I tak ale hosté početní výhodu Bruslařům pekelně zkomplikovali a do žádné větší šance je nepustily.

Poté následovala pohledná a vyrovnaná hra, která se přelévala ze strany na stranu. Překazil ji až v osmé minutě žďárský kapitán Martin Pleva, který fauloval Patrika Přidala. Ten byl už před bránou a chtěl střílet, avšak kvůli faulu netrefil, a proto také získal pro domácí trestné střílení. Milana Řehoře se mu ale překonat nepodařilo.

O trochu lépe se dařilo domácím, kteří poslali i směrem k plamenné bráně několik střel. Žďáráci se znovu ocitali pod tlakem. O to hůř bylo, když Pavel Staněk fauloval Lukáše Endála a putoval za to na trestnou. Z této přesilové hry už měli Bruslaři daleko více, než z té předchozí. Hned v úvodu se o gól pokusil Lukáš Endál, ale Řehoř svůj tým parádně podržel a Brod do vedení nepustil.

Domácí dále vyvíjeli na hosty tlak, a ti se museli opravdu snažit, aby si vybojovali nějaké šance. V šestnácté minutě byl však před bránou podražen útočící Lukáš Endál, a to také mělo za následek již druhé trestné střílení. Tento zkušený hráč zvládl oklamat Řehoře, avšak již nestihl zaměřit bránu a přestřelil! To také nakoplo hosty, kteří se znovu dostali naplno do hry. Konečně už i oni získali nějaké ty přesilovky. První přišla v šestnácté minutě od Kozlíka, avšak využít ji nedokázali. Druhou dostali v závěru třetiny, ale ani v té pro svůj tým nezískali vedení.

Druhá třetině byla gólově mnohem zajímavější. Plamenům sice ještě pořád pokračovala přesilovka z minulé třetiny, ale i tak domácí Tomáš Ludvík poslal puk Řehořovi mezi betony. Aktivnější byli teď zcela jistě domácí, kteří několikrát útočili na žďárského gólmana. Plameny ale ze všech sil bránili a další gól rozhodně Bruslařům nechtěli povolit.

Šanci na vyrovnání dostali ve dvacáté deváté minutě. Po domácím faulu získali početní výhodu, které málem využil prvně Pavel Staněk, hned poté Martin Pleva. Nicméně s oběma střelami si Novák poradil a po chvíli domácí znovu bruslili na ledě v plném počtu. Ještě víc se domácí fanoušci strachovali asi v polovině celého duelu, kdy se před domácím brankařem ocitli rovnou dva plamenní hráči, ale ani těm se nepoštěstilo.

Ve třicáté čtvrté minutě proběhlo současné vyloučení Přidala a Čecha. Toho se pokusil využít Martin Kuřítko, který se dostal do brejku, avšak trefil pouze gólmana. O několik minut později se naopak podařilo navýšit své vedení Bruslařům. Miroslav Třetina dostal skvělou nahrávku od Lukáše Endála, a pak už bez problému překonal Řehoře. Ani vyloučení Kulhánka nedokázalo dostat Plameny zpátky do hry.

Úvod posledních dvaceti minut znamenal velký zvrat. Mohlo za to vyloučení Dubna za vysokou hůl. Jako první se prosadil Michal Kaňka, který s asistencí Tomáše Střechy střílel do zcela odkryté brány. O chvíli později se podařilo dokonce vyrovnat Pavlu Staňkovi po nahrávce Jíchy.

Srovnaný stav měl za následek to, že se oba rivalové vrhli do boje po hlavě a každý se snažil získat vítězství pro sebe. Střelu Davida Kozlíka vychytal Milan Řehoř, na druhé straně hned o chvíli později útočil Martin Kuřítko. Ten vystřelil, ale trefil jen gólmana, který před jeho střelu rychle skočil. Dokonce proběhlo i současné vyloučení, ale ani to nedokázalo drama rozuzlit a vyřešit.

To se povedlo až sedm minut před koncem Davidovi Michálkovi, který doklepl puk vstřelený Kulhánkem před Řehoře. To ještě více nabudilo hosty, kterým už ale moc času nezbývalo. Zkomplikovalo jim to navíc ještě vyloučení Martina Kuřítka. Lukáš Endál pak chtěl využít šanci na navýšení skóre, Řehoř ho přes sebe ale nepustil.

Následovalo dvakrát současné vyloučení. Toho se pokusil využít Petr Beneš, avšak marně, Novák jeho střelu vyrazil. Zcela klíčové mohlo být vyloučení Laciny za hákování. Hosté si vyžádali oddechový čas a rozhodli se pro hru v power-play. Ta jim ale úspěch nepřinesla, necelou minutu před koncem utkání dostal Patrik Přidal kotouč od Davida Valy, a poslal puk do prázdné brány. Plameny se dále snažily hrát v power-play, ale ničeho už se v tak krátkém čase nedočkaly.

 

Ohlasy po utkání

Michal Konečný
Michal Konečný (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):

„První třetina nebyla z naší strany vůbec dobrá. Je to play-off a takový výpadek, jako jsme tam předvedli si nemůžeme dovolit a můžeme jen poděkovat Milanovi Řehořovi, který nás neskutečným způsobem udržel v zápase. Až po tom druhém inkasovaném gólu jsme se do toho dostávali. Fantasticky se nám povedl začátek druhé třetiny, vyrovnali jsme a byli jsme na koni. Jenomže vlastní nedisciplinovaností jsme se o to připravili. Pokud bychom měli takhle hrát, tak tu sérii nezvládneme. Musíme si uvědomit, že je porazíme jedině hokejově a ne takhle hloupě faulovat. Potřebujeme vyrovnat a hrajeme posledních šest minut ve třech a ve čtyřech a to se dá těžko zvrátit. Ale nic se neděje, jedeme dál. Celkově to nebylo špatné, musíme to nakopnout a bojovat, série je teprve na začátku…“