Z parádního utkání, kterému dominovali gólmani, vyšly Plameny bodově naprázdno

Zveřejněno 21.01.2017 | mk
Moravské Budějovice SKLH Žďár nad Sázavou
28., sobota 21.1.2017
Moravské Budějovice - SKLH Žďár nad Sázavou MBU - ZNS
Moravské Budějovice: Dusík – Šťáva, Kovář, Sobotka, Kliment, Peroutka, Pelikán, Polívka – Havel, Mikeš, Nováček, Rytnauer, Krutiš, Horký, Lupač, Matějka, Šurý, Kondratěv
SKLH Žďár nad Sázavou: Řehoř – Pleva, Beneš,Kolda, Smejkal, Půža, Hort – Klíma, Červenka, Kunstmüller, Vítek, Bureš, Kuřítko, Gregar, Kovářů, Střecha, Juráň, Pazourek, Paták
Branky a nahrávky: 12. Krutiš (Matějka, Peroutka), 21. Krutiš (Matějka, Peroutka) – 6. Paták (Kuřítko)
Rozhodčí: Slavka – Musil, Komínek
Vyloučení: 7:6 Využití: 0:0 V oslabení: 0:0
Diváci: 361
Střely na branku: 38:46 (12:16, 12:19, 14:11)
Průběh utkání: 0:1, 2:1

M O R A V S K É   B U D Ě J O V I C E – Na moravskobudějovickém zimním stadionu se dnes večer podával vynikající hokej, kterému nechyběla rychlost, bojovnost, tvrdost, parádní akce a především úžasné zákroky brankářů. Naproti tomu přišli poněkud zkrátka střelci a vzhledem k tomu, že o jeden gól se lépe dařilo těm domácím, vraceli se žďárští hokejisté pod Zelenou Horu bez bodového přírůstku.

Ilustrační foto: Petr Nedvěd

Reportáž

Plameny se v týdnu potýkaly s velkou marodkou a ještě v pátek to vypadalo, že do Moravských Budějovic vyrazí skutečně jen torzo žďárského týmu. Nakonec se hráči zmobilizovali a i když někteří nebyli úplně zdravotně v pořádku, tak k zápasu odcestovali. Přesto chyběli trenéru Konečnému čtyři hráči základního kádru (Staněk, Rašner, Kaňka, Krupka).

Krátce po začátku zápasu byl vyloučen domácí Lupač a Žďárští měli výhodu přesilové hry. Tu sice nevyužili, ale o chvíli později se již radovali. Kuřítko vysunul po pravém křídle Lukáše Patáka a ten střelou z kruhu překonal Dusíka a poslal Plameny do vedení – 0:1. Vzápětí se radovali domácí z vyrovnání, kdy kotouč poskakoval po brankové čáře, ale hlavní rozhodčí po konzultaci s brankovým gól neuznal. A jak ukázal videozáznam, jenž má naše redakce k dispozici, tak jeho rozhodnutí bylo správné.

Jenomže ve dvanácté minutě už mohla na budějovickém stadionu vypuknout radost místních diváků naplno, protože Peroutkovu střelu dorazil do sítě Petr Krutiš - 1:1. Ve 14. minutě mohl při vlastním oslabení vrátit Plamenům vedení Paták, ale v brejku proti Dusíkovi neuspěl. Ve stejné početní nevýhodě hosté ještě dvakrát nebezpečně ohrozili budějovickou branku, ale ani Bureš a Půža domácího gólmana nepřekonali.

Ani zbývající minuty úvodní třetiny branku nepřinesli, tudíž do prostřední části nastupovali oba soupeři za nerozhodnutého stavu. Ten však nevydržel dlouho. Už po 37 sekundách se po Matějkově střele odrazil kotouč od tyče Řehořovy branky na hůl Petra Krutiše, jenž svojí druhou brankou v zápase otočil stav ve prospěch domácích Žihadel – 2:1.

A jak se později ukázalo, byl to zároveň vítězný a poslední gól utkání. Ve zbývajícím čase totiž naprosto dominovali oba brankáři a přes řadu šancí a přesilových her na obou stranách, se necelé čtyři stovky diváků již dalšího gólu nedočkaly.

Velký nápor spustili hosté v úvodu závěrečné dvacetiminutovky, ale na Dusíkovi si vylámali zuby Vítek, Kovářů, Pleva, Půža i další. Ve 49. minutě na druhé straně předvedl další vynikající zákrok Milan Řehoř, když levým betonem zmařil tutovku Horkému a stále držel naděje Plamenů na úspěch. Závěrečný nápor Žďáru zkomplikovalo hodně přísné vyloučení Plevy necelé tři minuty před třetí sirénou.

Oslabení však odehrály Plameny velmi aktivně a snažili se i tak o vyrovnání. Po návratu vyloučeného Plevy se vrhli Žďárští do útoku v šesti bez brankáře a k vyrovnání neměli daleko. Z mezikruží pálil Kolda, ale Dusík jeho střelu vytěsnil a v úplném závěru se podobně ve velké šanci nepodařilo Benešovi překonat budějovického brankáře, jenž jeho střelu vytáhl ramenem do ochranné sítě. Hostům nepomohla ani šestnáctisekundová přesilovka v úplném závěru.

Žďárští hokejisté tak mohli na závěr jen poděkovat svým skvělým fanouškům, kteří v hojném počtu vážili cestu do Moravských Budějovic, ale ani jejich výrazná podpora nestačila na dosažení bodového zisku. O další důležitý přírůstek do tabulky, potřebný k hájení elitní čtyřky, zabojují svěřenci trenérů Konečného a Benáka již ve středu na domácích Bouchalkách, kde přivítají IHC Písek.

 

Ohlasy po utkání

Michal Konečný
Michal Konečný (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
„Klukům musím poděkovat, protože to odmakali a nemám jim prakticky co vytknout. Můžu jen říct, že dnes vyhrál šťastnější a určitě ne lepší a za tím si stojím. Vyjma té koncovky jsme dnes předvedli jeden nejlepších výkonů a pro mě to byl skutečně výborný zápas. Kluci dřeli až do poslední minuty a dali do toho skutečně všechno. Minimálně remíza by tomu zápasu slušela. Pokud budeme takovouhle hru předvádět dál a přidáme k tomu nějaké góly, tak vůbec nemám strach, že bychom tu čtyřku neudrželi. Něco jsme si před zápasem řekli a kluci za tím šli, jediné je ta koncovka, tam jsme měli dnes trochu „Smolíčka“. Ale znovu říkám, musím klukům poděkovat, protože takhle vypadá porážka s hlavou nahoře.“

Augustin Žák
Augustin Žák (trenér HC Moravské Budějovice 2005):
"Musím říct, že Žďár byl lepší, ale my jsme to vybojovali a výborně nám zachytal gólman. Byl to výborný zápas a samozřejmě jsme rádi za tři body. I když byl Žďár asi opravdu trochu kvalitnější, tak ti kluci to výborně ubojovali a nakonec jsme měli i trochu štěstí. Tu třetí čtvrtinu jsme ho neměli, tak dnes se k nám konečně přiklonilo.“