„Derby je naše,“ znělo Kotlinou z hrdel žďárských fanoušků

Zveřejněno 19.11.2016 | mk
BK Havl.Brod SKLH Žďár nad Sázavou
16., sobota 19.11.2016
BK Havl.Brod - SKLH Žďár nad Sázavou HBR - ZNS
BK Havl.Brod: Panec, 41. Novák – T. Semrád, M. Semrád, Duben "A", Lacina, Kulhánek, Vala, Bušek – Přidal, Třetina "C", Endál "A" – Kuchta, Voříšek, Michálek – Navrátil, Kozlík, F. Beneš – Ludvík, Chlubna, Křížek
SKLH Žďár nad Sázavou: Řehoř – Pleva "C", P. Beneš, Staněk "A", M. Vítek, Kolda, Smejkal, Půža, Hort – T. Střecha, Krupka, Kovářů, Červenka, Kuřítko, Gregar, Kunstmüller "A", D. Vítek, Bureš, Kaňka, Juráň
Branky a nahrávky: 7. Endál (Lacina), 21. Přidal (Třetina), 60. Přidal (Endál, Kozlík) – 18. Kuřítko (Gregar), 23. Bureš (Kunstmüller), 40. Kuřítko, rozh. náj. Střecha
Rozhodčí: Veselý – Potůček, Urubčík
Vyloučení: 5:7 Využití: 0:1 V oslabení: 0:0
Diváci: 1218
Střely na branku: 40:35
Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:3, 3:3, 3:4
H AV L Í Č K Ů V   B R O D – Přesně podle očekávání přineslo derby Vysočiny skvělý hokej, vynikající diváckou kulisu a navíc i bonus v podobě prodloužení a nájezdů. Domácí šli dvakrát do vedení, ale hosté vždy dokázali brzy vyrovnat a v závěru druhé třetiny se dokonce dostali do vedení. To se jim dařilo držet až do 60. minuty, ale při power-play Bruslaři vyrovnali. O zisku druhého bodu pro Žďár rozhodl Tomáš Střecha v samostatných nájezdech.

Foto: René Rámiš

Reportáž

Atmosféra v hledišti již před samotným začátkem zápasu dávala tušit, že diváky čeká parádní hokejový večer. A to se také potvrdilo. Hned první třetina se hrála ve strhujícím tempu, kdy oba soupeři bojovali o každou píď ledu a všichni hráči nechávali na ledě maximum. Prvnímu gólu večera předcházelo několik zajímavých šancí před oběma brankami, přičemž ty nebezpečnější přicházely ze strany Bruslařů, z nichž tu absolutně největší promarnil domácí Filip Beneš, na něhož zívala úplně odkrytá brána, ale i díky důrazu Smejkala, skončil kotouč jen na tyči.

Jako první se v sedmé minutě přeci jen prosadili Brodští, když skóre neotevřel nikdo jiný, než hvězda domácích Lukáš Endál, který přesnou střelou z mezikruží rozvlnil síť Řehořovy branky – 1:0. Pokračovala atraktivní hra, která se přelévala ze strany na stranu, ale oba brankáři předváděli vynikající zákroky a řada dobrých šancí tak zůstala nevyužita.

Až početní výhoda Plamenů v 18. minutě slavila úspěch. Skvělou přesilovkovou souhru vyšperkoval Gregar přesnou nahrávkou na Martina Kuřítka připraveného u pravé tyče a ten bez přípravy poslal kotouč do odkryté branky – 1:1. V závěru úvodní třetiny měli ještě oba soupeři po jedné velké šanci, ale Semrád se svoji těžkou střelou nepřekvapil Milana Řehoře a následně Kaňka v brejku vyprášil pouze Pancovy betony.

Druhá dvacetiminutovka začala chybou hostů, kteří si neohlídali dlouhou Třetinovu přihrávku na, za obranu najíždějícího, Patrika Přidala, jenž dokonale provedeným bekhendovým blafákem nedal Řehořovi šanci a vrátil Bruslařům vedení – 2:1. Radost většinových domácích fanoušků však o dvě minuty později vystřídaly oslavy vyrovnání na straně také početné skupiny příznivců žďárského celku. V závaru před Pancovou brankou se výborně zorientoval Lukáš Bureš a po Kunstmüllerově asistenci dorazil kotouč do sítě – 2:2.

Další průběh ovlivňovala série vyloučení na obou stranách, ale přestože oba celky si zahrály dokonce poměrně dlouhé dvojnásobné přesilovky, skóre se neměnilo. A jako možná klíčová se ukázala právě ta brodská, která probíhala v závěru třetiny, trvala téměř celé dvě minuty a vypršela 30 sekund před druhou sirénou. Jenomže Žďárští nejen, že se dokázali zdvojené početní výhodě soupeře ubránit a přečkat nápor bez úhony, ještě stihl po čtvrt minutě po návratu z trestné lavice jeden z hříšníků poslat Plameny do vedení. Kunstmüller dobře napadl brodskou rozehrávku za brankou a získal kotouč pro Martina Kuřítka, jenž měl dost prostoru, aby na několikrát protlačil kotouč za Pancova záda – 3:2.

Do závěrečné třetiny se do branky domácích místo Pance postavil Čeněk Novák a jak se ukázalo, šlo z pohledu Bruslařů o dobré rozhodnutí. Třetí dějství totiž probíhalo ve znamení tlaku domácích a jejich neutuchající snahy o vyrovnání. Hosté si však počínali výborně, dostávali puky ze třetiny a nepouštěli soupeře do déletrvajícího tlaku a o zbytek se s velkým přehledem staral Milan Řehoř. Naopak díky otevřené hře domácích se Žďárští často dostávali do přečíslení a do nadějných šancí. Bohužel pro ně však byl Novák neprůstřelný a nedopustil, aby se Plameny dostaly do dvoubrankového trháku.

Tlak Havlíčkova Brodu se však stupňoval a na jedné straně stáli bojovníci, kteří se ze všech sil snažili udržet těsné vedení, na straně druhé borci odhodlaní se nevzdát a bojovat o vyrovnání do poslední sekundy. Blízko k tomu měl Třetina tři minuty před koncem, který však ve skvělé pozici netrefil poloodkrytou bránu. Následně Novák odjel na střídačku a Brusaři se jali dobývat Řehořovu branku v šesti. Hosté odolávali, ale k ohrožení opuštěné klece se nedostali. Padesát sekund před třetí sirénou svoji snahu domácí zúročili a dosáhli kýženého vyrovnání, když Endál našel najíždějícího Patrika Přidala, jenž spustil obrovskou vlnu radosti v Kotlině.

Víc už zbývající sekundy nepřinesly a tak pokračovalo utkání mimořádně atraktivní disciplínou, kterou je pětiminutové prodloužení tří proti třem. A přestože během této strhující podívané byli oba soupeři blízko k tomu získat vítězství na svoji stranu, dominovali oba brankáři a derby tak dospělo až do penaltového rozstřelu.

Jako první se kotouče ujali hosté, konkrétně Petr Beneš, ale Novák stále držel svoji neprůstřelnost. Na druhé straně proti Řehořovi neuspěl ani Ludvík. Další na řadě byl Tomáš Střecha a ten již přesnou trefou k tyči donutil Nováka poprvé v zápase kapitulovat. A když následně Milan Řehoř vychytal Voříška, měl Michal Kaňka na hokejce mečbol a ten také proměnil a v Kotlině mohla vypuknout velká žďárská radost a oslavy hráčů s fanoušky provázené skandování „Derby je naše“.

Dva získané body však Plamenům nakonec nestačily na udržení páté příčky a díky lepšímu skóre je přeskočil Pelhřimov. To je ovšem jen dokonalá ilustrace obrovské vyrovnanosti soutěže a důkaz toho, jak obrovskou cenu má každý jediný získaný bod. A o další bude Konečného družina bojovat až příští sobotu, kdy na Bouchalky dorazí překvapení letošní sezóny NED Hockey Nymburk.

 

Ohlasy po utkání

Aleš Totter (trenér BK Havlíčkův Brod):
"Máme jenom bod. Až na konci se ukáže, jestli jsme jeden bod získali nebo dva ztratili. Ale všichni jdeme s hlavou nahoru, protože někdy je důležitější ta cesta než výsledek, prostě morálka a nějaká ta síla toho týmu tam je. Góly, které jsme dnes dostali, jsme soupeři nabídli a přišly ve špatných, dokonce klíčových momentech. Tým to ale nevzdal a ukázalo se, že tam je morálka a soudržnost a že tento tým může mít velice dobrou sezonu. Tohle je malé zakopnutí, které se může na konci sezony ukázat, že bylo strašně cenné, protože v některých věcech jsme se uspokojili. Dnes jsme si to prohráli v přesilovkách a v předbrankovém prostoru. Musíme se na to zaměřit, protože v těchto dvou věcech jsme dnes byli špatní."

Michal Konečný (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
„Myslím si, že jsme znovu viděli parádní hokej a ta remíza je asi spravedlivá. Domácí vyrovnali v power-play, ale šli si za tím. Jeli jsme sem s respektem, protože ty výsledky Havlíčkova Brodu a nášupy soupeřům budily hrůzu. Podařilo se nám to dát zase na čtyři lajny a myslím si, že jsme tu odehráli velice dobrý zápas. Od té doby, co jsme angažovali Radka Biegla jako trenéra gólmanů, tak se nám výkonostně zvedají. Neříkám, že to byl předtím jen problém gólmanů, ale ta jeho práce je vidět. Musím ale pochválit celý mančaft. Nájezdy už jsou loterie a nám se to podařilo.“

Záznam celé pozápasové tiskové konference zde.

Fotogalerie