Plameny to dokázaly a po třech duelech postupují dál!

Zveřejněno 07.03.2018 | Ondřej Krásný
SKLH Žďár nad Sázavou Klatovy
OF3, středa 7.3.2018
SKLH Žďár nad Sázavou - Klatovy ZNS - KLT
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma – Pleva, Poizl, Peslar, Lojek, Sedláček, Kolda, Hort – Kunstmüller, Pytlík, Vítek, Kuřítko, Bureš, Jícha, Kovářů, Krupka, Střecha, Beneš, Stehlík, Gregar, Gergel
Klatovy: Sochůrek – Slavík, Houfek, Marcel, Mrázek, Polívka, Hlaváček – Topinka, Uhlík, Kubeš, Kokoška, Kristl, Krliš, Furch, Vlček, Tejral, Leština, Krs, Markov
Branky a nahrávky: 11. Kuřítko (Bureš, Lojek), 19. Bureš (Kuřítko, Peslar), 26. Stehlík (Kunstmüller, Gregar), 38. Bureš (Kuřítko), 60. Beneš (Pytlík, Stehlík) – 17. Houfek (Uhlík, Kubeš), 48. Topinka (Uhlík), 50. Kristl (Krliš, Houfek). Rozhodčí: Pilný – Pechánek, Roischel. Vyloučení: 6:5. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 1 135. Střely na branku: 30:41 (9:17, 8:12, 13:12). Průběh utkání: 1:0, 1:1, 4:1, 4:3, 5:3.
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U - Další památný večer zažily žďárské Bouchalky. Už to vypadalo na oslavné chorály v závěru utkání, ale nakonec musely tribuny ještě společně s hokejisty zabrat. Zvládli to. A tak se mohlo slavit naplno. Nutno ovšem podotknout, že série s Klatovy byla více než náročná a hokejisté z plzeňského kraje byli těžkým protivníkem. Respekt si získali i závěrečným poděkováním domácím fanouškům po skončení středečního utkání.

Foto: Petr Nedvěd

Reportáž


V první třetině měly Plameny s obětavou hrou Klatov velké problémy. Hosté přijeli uvolnění, ale odhodlaní s výsledkem něco udělat. Začátek utkání tak měli více vydařený a Slámu pravidelně zaměstnávali. Ten odolal i proti obrovské gólovce jednoho z hostí, jenž dorážel u pravé tyčky, když domácí brankář bleskurychle vystrčil beton. To platilo pravidlo nedáš-dostaneš, protože z brejkové situace objel branku Lukáš Bureš a naservíroval puk volnému Martinu Kuřítkovi a ten prostřelil nad rameno Sochůrka – 1:0. Jenže ani to domácí nenakoplo a Klatovy pokračovaly v tlaku, navíc umocněnému vyloučením Bureše. Právě tuto přesilovku hosté využili. Přihrávku na pravý kruh dostal Patrik Marcel, jenž z první prostřelil Slámu – 1:1 . Svoje fotbalové zkušenosti z nedalekých Počítek prokázal Martin Kuřítko, jenž placírkou krásně uvolnil za obranu Klatov Lukáše Bureše a ten přesnou střelou nad beton, nedal Sochůrkovi šanci – 2:1.

I ve druhé třetině se Klatovy tlačily ke Slámově brance, velkou šanci měl hned zkraje druhé třetiny Topinka, ale domácí brankář ho vychytal. O minutu později se ocitl sám před brankou Kubeš, ale tlak v branku hosté proměnit nedokázali. Naopak, Plameny se hned z první šance ve druhé třetině prosadily. Úplně osamocený před Sochůrkem zůstal Ondřej Stehlík, jenž z otočky plácl do puku a prostřelil mezi betony hostujícího brankáře – 3:1. Najednou se domácím vlila krev do žil a začali si vytvářet šance. Tři minuty před koncem druhé třetiny se žďárským hokejistům povedlo ještě navýšit skóre. Lukáš Bureš si našel odražený kotouč před brankovištěm a chytře ho trefil tak, že skončil za zády Sochůrka – 4:1.

Třetí třetinu si žďárští hokejisté snažili zkušeně pohlídat a dlouho to vypadalo, že Klatovy nebudou klást odpor. Nakonec přišla šestačtyřicátá minuta a obrovská šance Stehlíka, jehož vychytal Sochůrek a hned z brejku se radovali z branky hosté. Jan Topinka přijmul dobrou přihrávku do jízdy před Slámu a dostal kotouč nad jeho beton – 4:2. Západočeši najednou zmrazili domácí hokejisty, jelikož se po dvou minutách hry znovu radovali z kontaktní branky. Richard Kristl byl ve správný čas na správném místě, protože se k němu odrazil puk od zadního mantinelu. Na něj už jen zívala odkrytá branka, kterou i s trochou štěstí trefil – 4:3. V tu chvíli přišlo na řadu publikum, které hnalo žďárské hokejisty za postupem a udržení vedení. Nakonec se Plameny vyvarovaly chyb a ještě před závěrečnou sirénou poslal puk do odkryté branky Peter Beneš - 5:3.

Byla to velice těžká série, ale Plameny ji dokázaly bez ztráty kytičky vyhrát. Velké sportovní gesto ukázali hráči Klatov po skončení třetího utkání, když všichni do jednoho obkroužili stadion a poděkovali žďárským fanouškům a ti jim to oplatili skandováním Klatovy, Klatovy...

 

Ohlasy po utkání


Michal Konečný (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
„Chtěl bych smeknout před soupeřem, který podal neskutečný výkon ve všech zápasech. Série byla neuvěřitelně vyrovnaná, 3:0 je pro ně trochu krutý. I za stavu 4:1 nevypustili vůbec nic, přestože sem jeli takovou dálku. My jsme dnes byli trochu v křeči, ten poslední bod je opravdu těžký. Ale musím říct, že jsme to odbojovali, Jirka Sláma nás podržel. Paradoxně, když Klatovy hrály, tak jsme tam dvakrát ujeli a dali dva góly a naopak, když jsme měli my víc ze hry, tak zase Klatovy daly dvě branky. Klukům děkuju, opravdu to vybojovali a jsme hrozně rádi, že to máme takhle rychle za sebou."

Pavel Vostřák (trenér HC Klatovy):
„Klukům jsem poděkoval, protože ta sezona byla strašně složitá. Trénovali jsme pomalu celou sezonu v osmi nebo deseti lidech. Mám k nim obrovský respekt za to, jak k tomu přistoupili a jaké tři zápasy odehráli. Klukům jsem říkal, že tohle byla třetí sezona, že hrajeme s nejmladším mančaftem. První série byla proti Kobře, loni Moravské Budějovice, ale tohle byla nejhokejovější série na play-off. Tím, že ve Žďáře taky hráli někteří dorostenci, kteří oživili hru, tak to mělo šťávu. Prostě to byl hokej, který by se měl hrát, bylo to v pohybu, bylo to rychlý. Jak jsme se dneska dokázali vrátit do takovýho zápasu, tak se ukázalo, že jsou to bojovníci a mají ten hokej rádi."

Fotogalerie