Konečně víme, jak bude vypadat druholigová sezóna 2014/2015

Zveřejněno 18.06.2014 | mk
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Loňská sezóna je dávno za námi, ale ta příští již začíná pomalu klepat na dveře. Letní příprava je v plném proudu a již v příštím měsíci by se měla na žďárských Bouchalkách znovu zalesknout ledová plocha. Hokejisty i fanoušky však zajímalo, jak bude nová sezóna vypadat, v jakých skupinách se bude hrát a podle jakého modelu. Několik týdnů se čekalo na definitivní podobu nového ročníku 2.ligy a tento týden jsme konečně získali jistotu, ale žádné velké změny se nekonají.

Ilustrační foto: René Rámiš

Opět dvě skupiny

Stejně jako v loňské sezóně, bude se v té nadcházející hrát třetí nejvyšší soutěž ve dvou skupinách Východ a Západ. Také jejich složení zůstane velmi podobné, avšak obě divize budou mít tentokrát sudý počet účastníků. Na východě nahradí SK Karviná do celkového počtu dvanácti celků Prostějovské Jestřáby, kteří postoupili do 1.ligy.

Ze západní skupiny sestoupilo Milevsko, které nahradí postoupivší HC BAK Trutnov, jenž se do druholigového pelotonu vrací po dvou letech. Zpestřením západní skupiny budou určitě exprvoligoví Berounští Medvědi, kteří po svém pádu z druhé nejvyšší soutěže doplní celkový počet týmů na osmnáct ve skupině a třicet celkem. Zajímavostí je, že v západní skupině se budou letos utkávat dva týmy Medvědů (Pelhřimov, Beroun) a dvojí Draci (Bílina, Trutnov).

Plameny zůstávají (zatím) na západě

Již květnový aktiv druholigových klubů potvrdil zachování dvou skupin, i když by při počtu 30 účastníků mohly vzniknout tři skupiny po deseti, ale k tomu bohužel nebyla vůle. Naopak ze strany moravských celků byl vyvíjen tlak na vytvoření dvou stejně velkých skupin po patnácti.

Na východě republiky je totiž fakt, že ze západu postupují do závěrečné kvalifikace o postup oba dva finalisté a z moravské skupiny pouze jeden (vítěz finále), považován za nespravedlivý a žádají rovnocenné podmínky pro obě divize.

To by však znamenalo, že právě Žďár by se „stěhoval“ na Moravu a po loňském cestování k německým hranicím, by Plameny putovaly letos po slovenském a polském pohraničí. Je však pravděpodobné, že v budoucnu k tomu stejně dojde.

Žďár začíná v Kolíně

Doplnění počtu účastníků skupiny Západ do původně plánovaných osmnácti týmů přinese hokejistům o dva zápasy více. Celkem se tedy můžeme v základní čísti sezóny 2014-2015 těšit na 34 utkání, z toho 17 na domácím ledě.

Pro žďárské hokejisty začne nový druholigový ročník pěkně zostra. Poprvé vyjedou k soutěžnímu zápasu v sobotu 13.září a hned na ledě letošního účastníka baráže o postup do 1.ligy Kolína. O týden později se představí Plameny poprvé na vlastním stadionu a to v derby Vysočiny proti Moravským Budějovicím. Za další týden čeká Sobotkovu družinu nejdelší cesta na led svého semifinálového přemožitele Sokolova.

Hracími dny byly pro nadcházející ročník opět určeny středa a sobota, přičemž naprostá většina zápasů se odehraje v sobotních termínech. Na středy je naplánováno pouze osm kol.

Hrací systém

Základní část se bude hrát opět systémem každý s každým, vždy jednou doma a jednou venku, podle již standardních zaběhnutých pravidel, kdy vítěz zápasu po šedesáti minutách získává tři body. Při nerozhodném výsledku si oba soupeři dělí po jednom bodu a následuje pětiminutové prodloužení se čtyřmi hráči v poli na obou stranách.

Pokud se nerozhodne v prodloužení, následují samostatné nájezdy po třech na obou stranách a pak případně po jednom do rozhodnutí. Vítěz prodloužení nebo nájezdů získává druhý bod.

Jedna z mála změn je ta, že na rozdíl od loňské sezóny odpadá letos povinnost startu tří věkově omezených mladých hráčů. V první polovině základní části a v play-off nastupuje domácí celek v tmavé variantě dresů, ve druhé polovině základní části hrají domácí ve světlých dresech.

Play-off

Play-off se bude hrát opět podle stejného vzoru jako vloni. Do vyřazovacích bojů, které vypuknou 27. února, postupuje prvních šestnáct týmů a mužstvo na posledním (18.) místě sestupuje přímo do krajské soutěže. V západní skupině se bude znovu hrát osmifinále, čtvrtfinále a semifinále a to vždy v sériích na tři vítězné zápasy. Vítězové semifinále skupiny Západ se pak utkají s vítězem finále východní divize v kvalifikaci o jedno postupové místo do 1.ligy.

Východní skupina bude hrát tradičně čtyřkolově, tedy dvakrát doma a dvakrát venku každý s každým. Fanoušci na Moravě se budou moci těšit na 44 zápasů. Do play-off zde postupuje osm mužstev a hrát se bude na tři vítězné zápasy. O účast v 1.lize bude bojovat vítěz finále. Ze skupiny B bude sestupovat také jeden, poslední celek po základní části.

Složení skupin a rozlosování

Skupina A (Západ): HC Berounští Medvědi, HC Draci Bílina, HC Děčín, HC Vlci Jablonec nad Nisou, KLH Vajgar Jindřichův Hradec, HC Klášterec nad Ohří, HC Klatovy, HC Kobra Praha, SC Kolín, HC Moravské Budějovice 2005, NED Hockey Nymburk, HC Lední Medvědi Pelhřimov, HC Řisuty, HC Baník Sokolov, HC Tábor, HC BAK Trutnov, HC Vrchlabí, SKLH Žďár nad Sázavou.

Skupina B (Východ) : HC Frýdek-Místek, HC Lvi Břeclav, HC Slezan Opava, HC Bobři Valašské Meziříčí, VHK Vsetín, VSK Technika Brno, HC Nový Jičín, HC RT TORAX Poruba 2011, SHK Hodonín, HC Orlová, HC ZUBR Přerov, SK Karviná.

Kompletní rozlosování 2.ligy sk.A 2014-15.