Po nervydrásajícím dramatu vybojovaly Plameny první vítězství v sérii

Zveřejněno 03.03.2018 | Tomáš Masař
SKLH Žďár nad Sázavou Klatovy
OF1, sobota 3.3.2018
SKLH Žďár nad Sázavou - Klatovy ZNS - KLT
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma (Radosta) – Pleva, Poizl, Peslar, Lojek, Sedláček, Kolda, Hort – Kunstmüller, Pytlík, Vítek, Kuřítko, Bureš, Jícha, Kovářů, Krupka, Střecha, Beneš, Stehlík, Gregar, Gergel
Klatovy: Sochůrek (Plánička) – Slavík, Houfek, Hlaváček, Polívka, Brabec, Leština – Topinka, Uhlík, Kokoška, Kristl, Krliš, Vlček, Tejral, Kosnar, Markov, Krs
Branky a nahrávky: 7. Krupka (Střecha, Hort), 31. Kovářů (Střecha, Peslar), 35. Pytlík (Peslar), 52. Pytlík (Peslar, Stehlík), 60. Peslar (Stehlík), 66. Krupka (Pleva) – 10. Krliš (Kristl, Slavík), 16. Uhlík (Topinka, Slavík), 36. Krliš (Kristl, Kokoška), 50. Markov (Topinka), 59. Houfek (Kokoška). Rozhodčí: Ondráček – Musil, Roupec. Vyloučení: 7:11. Využití: 5:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 972. Střely na branku: 36:29 (10:8, 12:12, 11:8 - 3:1). Průběh utkání: 1:0, 1:2, 3:2, 3:4, 4:4, 4:5, 6:5.
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U - K prvnímu zápasu v letošním play-off nastoupily Plameny na domácím ledě proti Klatovům. Západočeši na Bouchalky dorazili hned s několika posilami z kádru extraligové Plzně, Žďáru naopak scházel nejproduktivnější hráč základní části Petr Štěpánek. Zápas nabídl hned několik zvratů a nervy drásající finále, ve kterém byli nakonec šťastnější svěřenci domácí trenéra Michala Konečného a urvali tak první bod v sérii.

Foto: Petr Nedvěd

Reportáž


Domácí Plameny se snažily hned od začátku hrát aktivně a zatlačit soupeře, Klatovy naopak hrozily z rychlých protiútoků. Převahu domácích navíc umocnila přesilová hra, kterou jim svým faulem už v čase 1:58 poskytl hostující Tejral. Paradoxně se ale žďárským hra v početní výhodě moc nevyvedla. Pokusit se o reparát mohli svěřenci trenéra Konečného 6. minutě. Dlouho to vypadalo, že dopadnou jako v první přesilovce, ale pár vteřin před návratem hostujícího Krliše na led využil přihrávku Tomáše Střechy Lukáš Krupka - 1:0. Domácí nadále pokračovali v aktivní hře, ale hostům se dařilo jejich útočné aktivity poměrně úspěšně odrážet. Sekundu před polovinou první třetiny pak Klatovští sami udeřili, Kristlovu střelu od modré čáry za záda domácího Slámy dorazil Václav Krliš, asistence si připsali Richard Kristl a Jakub Slavík - 1:1. Hosté rázem ožili a hra se vyrovnala. Na začátku 15. minuty šel na trestnou lavici pykat žďárský Gregar. První minuta přesilovky se Západočechům příliš nevyvedla, když se prakticky nedostali s pukem do útočného pásma. Po faulu Lojka ale šli domácí do tří a touto výhodou již klatovští nepohrdli. Po pěkné kombinaci se střelou z první z prostoru mezi kruhy prosadil Jiří Uhlík, nahrávali Jan Topinka a opět Jakub Slavík - 1:2. Stále ještě v početní výhodě proti čtyřem měly Klatovy další příležitost skórovat, Kristlovu střelu z úhlu do odkryté brány ale zastavila pravá tyčka. Hostů byl najednou plný led a hra v tu chvíli měla velký spád. Z domácích byl aktivní především mladý Jaromír Pytlík, ale skóre se již do konce třetiny neměnilo a do kabin tak šli radostnější hosté.

Plameny se hned od první sekundy druhého dějství tlačily do útoku ve snaze vyrovnat. Dlouho jejich snaha troskotala na výborném Sochůrkovi v klatovské brance a na straně domácích se tak kupily jen minuty odehrané v přesilových hrách. V 27. minutě při další signalizované výhodě Lukáš Krupka pěkně uvolnil Jaromíra Pytlíka, ale ani ten Sochůrka nepřekonal. Výbuch radosti si tak domácí fandové museli schovat až do času 30:51, když v další početní výhodě vysvobodil domácí střelce hostující obránce Slavík, který nešťastně tečoval za záda vlastního brankáře střelu Ondřeje Kovářů, asistovali Jakub Peslar a Tomáš Střecha - 2:2. V čase 34:25 bylo na Bouchalkách ještě veseleji, střelu Jakuba Peslara Sochůrek neudržel a Jaromír Pytlík byl na správném místě a puk dorazil do odkryté branky hostí - 3:2. Vedení ale domácím nevydrželo dlouho. Přesně o minutu a sekund později se hostující Ondřej Leština prosmýkl mezi domácími obránci a i přesto, že byl faulován, propasíroval puk za domácího Slámu, nahrávali Richard Kristl a Martin Kosnar - 3:3. Hra se opět rázem vyrovnala a tři minuty před koncem druhé třetiny měly Klatovy další výhodu přesilové hry, během které se dokonce hostující hráči už už radovali, ale rozhodčí jejich nadšení zchladil a gól neuznal pro nedovolené bránění ve hře domácímu gólmanovi. Po druhé třetině se tak odcházelo do kabin za smírného stavu.

Do třetí periody vstoupily oba týmy opatrně a bylo znát, že ani jedno z mužstev nechce začít play-off porážkou. Dlouhé minuty se hra odehrávala bez většího vzruchu. První chybu nakonec udělali domácí, když hrubkou v rozehrávce nabídli klatovským šanci jak na podnose a David Markov jí nepohrdl, přihrával Jan Topinka - 3:4. Plameny následně vrhly vše do útoku a brzy si vynutily faul hostujícího Slavíka. V přesilovce opět osvědčil svůj důraz a orientaci v předbrankovém prostoru Jaromír Pytlík, asistence si připsali Jakub Peslar a Ondřej Stehlík - 4:4. Domácí byli na koni a dlouho Západočechy drželi v jejich obranném pásmu, ale do větší šance se dostat nedokázali. Ve chvíli, kdy hlasatel hlásil poslední dvě minuty základní hrací doby, překvapivě udeřili hosté. Obrovský závar před domácí brankou ukončil Jakub Houfek, který prostřelil v té chvíli již bez hokejky chytajícího Slámu - 4:5. Plameny tak opět musely dotahovat a času již moc nezbývalo. Pomohlo jim však vyloučení hostujícího Vlčka. Domácí trenéři si vzali oddechový čas a zariskovali hru bez brankáře, která nakonec přinesla kýžené ovoce. V čase 59:01 stadion vybouchl nadšením, když se po přihrávce Ondřeje Stehlíka na modré čáře uvolnil Jakub Peslar a po ledě překonal Sochůrka - 5:5. Jeden z hrdinů večera Jakub Peslar se tak kromě dnešního narození dcery mohl radovat i ze tří asistencí a důležité vyrovnávací branky. Málem však byl za smutného hrdinu, když se 17 vteřin před koncem 60. minuty nechal vyloučit.

Vzhledem k tomu, že po 60 minutách byl stav vyrovnaný, následovalo prodloužení. Do toho vstoupili Západočeši v početní výhodě, když pokračovalo Peslarovo vyloučení. Domácí se však bez problémů bránili, až v posledních vteřinách si jeden z domácích obránců málem srazil puk do vlastní branky, Sláma však pohotově zasáhl betonem. V čase 64:36 byl již potřetí v zápase vyloučen hostující Slavík a Klatovy za to trpce pykaly. Erupce radosti na stadionu odšpuntoval Lukáš Krupka, který tečí pasu Martina Plevy pošesté v zápase překonal Sochůrka a rozhodl tak první zápas série.

 

Ohlasy po utkání


Radovan Biegl (asistent trenéra SKLH Žďár nad Sázavou):
„Silou vůle jsme dnes zvládli utkání a jsme rádi, že jsme získali první vítězství v sérii. Ukázalo se, že play-off je jiná soutěž a dnes to byl boj o každou píď ledu. Kdo si myslel, že to bude jednoduché utkání, musel se již během prvních minut přesvědčit, že tomu tak nebude. Samozřejmě jsme za vítězství rádi, ale hned v pondělí jedeme do Klatov, kde nás čeká další velmi těžké utkání.“

Pavel Vostřák (trenér SHC Klatovy):
„Byl to první zápas a takový typický pro play-off. Samozřejmě nás mrzí, že jsme nevyhráli. Hráli jsme spoustu minut v oslabení. Teď jedeme domů a uvidíme, jak to bude vypadat v pondělí.“

Fotogalerie