Plameny zlomily nepříznivou bilanci na klatovském ledě a v novém roce zůstávají stoprocentní

Zveřejněno 06.01.2018 | Tomáš Masař
Klatovy SKLH Žďár nad Sázavou
26., sobota 6.1.2018
Klatovy - SKLH Žďár nad Sázavou KLT - ZNS
Klatovy: Kolář (Plánička) – Kaňák, Slavík, Marcel, Polívka, Hlaváček – Vracovský, Vlček, Vavřička, Pacanda, Topinka, Houfek, Vondrák, Kosnar, Leština
SKLH Žďár nad Sázavou: Řehoř (Sláma) – Pleva, Beneš, Marek, Peslar, Sedláček, Kolda – Štěpánek, Vítek, Pytlík, Kuřítko, Bureš, Jícha, Gregar, Kunstmüller, Krupka, Kovářů, Gergel.
Branky a nahrávky: 33. Pacanda, 37. Vracovský (Hlaváček), 39. Pacanda (Topinka) – 4. Vítek (Štěpánek), 13. Pytlík (Krupka), 15. Pleva (Kanstmüller, Krupka), 23. Štěpánek (Gregar), 51. Štěpánek (Pytlík), 56. Gregar (Beneš, Kunstmüller). Rozhodčí: Šindel – Samuel, Sedláček. Vyloučení: 7:4, navíc Topinka 10 minut OT (KLT). Využití: 0:2. V oslabení: 0:1. Diváci: 250. Střely na branku: 28:36 (7:13, 14:10, 7:13). Průběh utkání: 0:4, 3:4, 3:6.
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U - Plameny vyrazily na západ Čech sice bez Martina Lojka a Ondřeje Stehlíka, ale do sestavy se vrátil David Vítek a vítězný debut si užil další z mladých dorostenců Lukáš Gergel. Začátek utkání se nesl v podobném duchu jako předchozí zápas s Táborem, Plameny na ledě dominovaly a v polovině střetnutí už vedly 4:0. Pak se sice domácím podařilo dotáhnout se na rozdíl jediné branky, ale závěrečná třetina už byla zase v režii žďárských hokejistů, kteří si z Klatov po dalším velmi dobrém výkonu vezou všechny 3 body.

Ilustrační foto: Petr Nedvěd

Reportáž


Přestože Plameny odjely do Klatov bez dvou klíčových hráčů, když chyběli jak Martin Lojek, tak Ondřej Stehlík, vstoupily do utkání stejně aktivně jako proti Táboru. Hned na začátku druhé minuty byl sice za sekání vyloučen Kolda, ale oslabení žďárští hráči bez větších problémů přečkali, a naopak v následné vlastní přesilovce sami udeřili, když domácí brankář propustil nahození Davida Vítka mezi svými betony, asistenci si připsal Petr Štěpánek - 0:1. Chvíli poté měli hosté další přesilovku, ale ta už zůstala nevyužita. Domácí mohli hrát v oslabení ještě jednou, ale hostující Lukáš Krupka sportovně přiznal, že faulován nebyl. Skóre se tak měnilo až v 13. minutě. Další branku si připsal mladý Jaromír Pytlík, který zase v plné míře ukazoval, proč si jej vyhlédly extraligové Vítkovice. Přihrávajícím byl tentokrát Lukáš Krupka - 0:2. Chvíli na to byl vyloučen Peter Beneš, ale ani to nezabránilo hráčům Plamenů ve skórování. Třetí gól v domácí síti šel na konto kapitána Martina Plevy, asistovali mu Luboš Kunstmüller a opět Lukáš Krupka - 0:3. V 18. minutě při vlastním oslabení zahrozili i domácí, ale Leština trefil jen břevno. Do kabin tak šli mnohem veselejší hosté ze Žďáru.

Druhou třetinu začaly Plameny stejně jako tu první, využitou přesilovkou. Pěknou kombinaci zakončil po přihrávce Martina Gregara do odkryté branky Petr Štěpánek - 0:4. Až poté se začali osmělovat i domácí, aktivní byl především Tomáš Pacanda. V prvních dvou šancích se ještě neprosadil, ale v čase 32:39 již Řehoře s notnou dávkou štěstí překonal - 1:4. O čtyři minuty později to už bylo jen o dva góly, ránu Hlaváčka od modré tečoval Tomáš Vracovský - 2:4. A domácí ve svém náporu pokračovali, čas 38:34 a po přihrávce Topinky svým druhým gólem v utkání snižuje na rozdíl jediné branky Tomáš Pacanda - 3:4. Domácím se tak podařilo před druhou přestávkou utkání notně zdramatizovat.

Po vydařeném závěru druhé části se dalo očekávat, že se domácí poženou za vyrovnáním. Opak byl však pravdou, žďárští hráči si vytvořili hned několik šancí a Jaromír Pytlík dokonce v rozmezí dvou minut dvakrát nastřelil tyč. V polovině poslední periody však domácí tým štěstí opustilo, když Petr Štěpánek zvýšil na 3:5 pro hosty. Domácí se sice vehementně dožadovali odpískání postavení mimo hru, ale jediným výsledkem jejich protestů bylo, že hlavní rozhodčí poslal domácího útočníka Topinku vychladnout na 10 minut na trestnou lavici. Chvíli na to měly Plameny ještě výhodu přesilovky 5 na 3, kterou sice neproměnily, ale krátce po jejím skončení sklepl střelu Petera Beneše za záda domácího Koláře Martin Gregar - 3:6. V 57. minutě byl vyloučen hostující Sedláček a domácí, ve snaze s výsledkem ještě něco udělat, odvolali dvě a půl minuty před koncem brankáře, ale skóre se již do konce utkání nezměnilo a žďárské Plameny si tak ze západních Čech zaslouženě odváží 3 body.

 

Ohlasy po utkání

Michal Konečný (trenér SKLH Žďár nad Sázavou): „První třetinu jsme začali dobře, pak nemůžu říci, že bychom si to zkomplikovali, to určitě ne, byl tam sporný icing a domácí to nakoplo, ale to k hokeji patří, tam nemůžeme nic vyčítat. My jsme hráli pořád stejně a domácí dali gól. Já jsem se spíš zlobil u druhého gólu, že jsme nechali naprosto volného hráče, a pak samozřejmě najednou, ne panika, ale dostali jsme třetí. Něco jsme si potom řekli po té druhé třetině a myslím si, že jsme ve třetí třetině domácí moc do šancí nepouštěli. A musím potom vyzvednout Štěpu (Petra Štěpánka), protože dal ten rozhodující gól a mančaft se uklidnil. Musím kluky pochválit, protože Klatovy jsou velice nepříjemný soupeř a asi ne nadarmo doma neprohrávají. My jsme k tomu přistoupili, tak jak jsme k tomu přistoupili a já jsem spokojený."

Pavel Vokřál (trenér SHC Klatovy): „Nám utekla první třetina, to nás mrzí. Měli jsme dnes rozbitou sestavu a lepili jsme to na poslední chvíli. Nebylo nás moc a dá se říci, že jsme polovinu zápasu odehráli na 10 lidí. Musím říci, že tam kluci nechali srdíčko. Škoda té první třetiny, ale já jsem kluky dnes pochválil."