Plameny poctila vzácná návštěva z Austrálie

Zveřejněno 27.10.2016 | mk
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Mezi více než šesti sty diváky, kteří navštívili sobotní utkání žďárského SKLH proti Českým Budějovicím, byl také žďárský rodák a čestný občan našeho města, žijící v Austrálii pan Josef Chromý s manželkou.

Foto: Jan Škárka

Pan Chromý přijal pozvání vedení klubu a i když původně vzhledem ke svému věku a zdravotnímu stavu plánoval, že se podívá pouze na část zápasu, byl dramatickým utkáním natolik nadšen, že zůstal až do jeho úplného konce a na závěr ještě předal ceny nejlepším hráčům utkání. Hokejové klání uchvátilo také jeho partnerku, která pochází z Filipín a poprvé ve svém životě viděla lední hokej na vlastní oči.

O přestávce došlo k oficiálnímu přivítání pana Chromého a jeho partnerky ve VIP klubu, kam dorazili v doprovodu žďárského radního MUDr. Radka Černého. Zde vzácní hosté převzali klubové šály na památku na dnešní utkání a na oplátku předal Josef Chromý vedení klubu víno ze své vlastní věhlasné produkce.

Josef Chromý se narodil v roce 1930 v Novém Veselí, ale od svých tří měsíců žil ve Žďáře nad Sázavou. V Praze se vyučil a složil mistrovské zkoušky v oboru řezník a uzenář. V devatenácti letech se rozhodl pro útěk z komunistického Československa a po strastiplné cestě se dostal až na australský ostrov Tasmánie, kde žije dodnes. Začínal z ničeho, pracoval v továrně na azbest, uklízel v hotelu a později získal práci v řeznictví.

Následně založil vlastní podnik, ze kterého vybudoval firmu s 530 zaměstnanci a ročním obratem 80 milionů dolarů. V devadesátých letech firmu prodal a začal se naplno věnovat svému velkému koníčku vinařství. A opět byl velmi úspěšný, jeho víno má skvělé jméno po celém světě a nechybí na stolech mnoha světových celebrit.

Ušlechtilé moky z produkce Josef Chromy Winery, sbírají spousty ocenění, včetně té naprosto nejprestižnější Decanter World Wine Awards, kterou získal za Chardonnay 2011 v soutěži mezi vice než čtrnácti tisíci vzorky z 52 zemí světa. Královna Alžběta II. dokonce udělila žďárskému rodákovi řád Austrálie.

V roce 2014 bylo Josefu Chromému uděleno čestné občanství města Žďáru nad Sázavou.